Băsescu: La revizuirea Constituţiei trebuie făcut ca legilsativele şi prezidenţialele să se suprapună

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seară, la GDS, că separarea legislativelor de prezidenţiale a fost e eroare şi că cele două alegeri trebuie suprapuse, ceea ce se poate realiza fie prin prelungirea mandatului Parlamentului, fie prin scurtarea celui al şefului statului.

36 afișări
Imaginea articolului Băsescu: La revizuirea Constituţiei trebuie făcut ca legilsativele şi prezidenţialele să se suprapună

Băsescu: La revizuirea Constituţiei trebuie făcut ca legilsativele şi prezidenţialele să se suprapună (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi seara, la GDS, că trebuie suprapuse alegerile parlamentare cu cele prezidenţiale, pentru că separarea proceselor electorale a fost "o experienţă proastă".

"Suntem într-un fals total, pentru că alegerile prezidenţiale le duc tot partidele. Candidatul la Preşedinţie nu poate s-o ia ca năucul prin ţară, cu traista-n băţ şi ce să spună? Se pune în funcţiune maşinăria gigantică a partidelor. Este clar că cine a gândit că dacă vor fi prezidenţialele separat, partidele vor sta cuminţi şi-şi vor vedea de guvernare... însăşi Constituţia ne duce la situaţia în care preşedintele desemnează premierul şi atunci partidele se angajază cu toată forţa lor în susţinerea candidaţilor. Este o experienţă proastă. La revizuirea Constituţiei, ori aduce mandatele
ambilor la 5 ani ori la 4 ani", a declarat Traian Băsescu.

El a mai subliniat că "este clar" că trebuie suprapuse legislativele cu prezidenţialele, pentru că şi aşa s-a încărcat calendarul electoral cu europarlamentarele.

"Modalitatea nu o putem stabili aici, dar este posibil. Eu cred că implică o revizuire rapidă de Constituţie. Atenţie, că se poate prelungi mandatul Parlamentului în situaţii excepţionale. Se pot găsi formule să nu încălcăm Constituţia, dar noua Constituţie trebuie adoptată cu ocazia unor alegeri, undeva în acest interval, până expiră mandatul Parlamentului actual. Este cumva contratimp", a adăugat şeful statului.

El a mai spus că una din demagogii este să-i ceri unui preşedinte să uite partidul din care a plecat.

"Cel mai corect este să ieşim din două demagogii. Una este că aceea că, frate, după ce preşedintele ajunge preşedinte, să nu-şi mai cunoască partidul din care a plecat. E una din marile demagogii. Preşedintele va face efortul, pentru că e preşedintele tuturor românilor, va face efortul să fie echilibrat, dar nu poţi să-i ceri să uite de partidul care te-a susţinut, în care ai prieteni, ai amici. Pe unii i-ai cununat, pe alţii i-ai năşit. Nu este posibil. Este neomenesc. Să-i ceri neutralitate, de acord, dar să-i ceri să uite partidul, să fie un nou născut, nu se poate. A doua: să credem că preşedintele este un neutru politic. Niciun preşedinte al României de după Revoluţie nu a fost neutru politic. Nu a fost şi, asta e realitatea omenească", a conchis Traian Băsescu.

La modificarea Constituţiei în 2003, mandatul preşedintelui României a devenit de cinci ani, iar cel al Parlamentului a rămas de patru ani, ceea ce a dus la decalarea alegerilor pentru cele două insituţii.

Primele alegeri legislative separate de cele prezidenţiale au avut loc în noiembrie 2008, iar preşedintele Băsescu este primul şef al statului român cu mandat de cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici