Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la RRA, că nu va reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să se îngheţe salariile şi pensiile, prioritatea fiind folosirea resurselor publice pentru punerea în mişcare a economiei.

24 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni

Băsescu: Nu reacţionez negativ dacă Guvernul îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul ajunge la o înţelegere cu sindicatele ca pentru şase luni să îngheţe salariile şi pensiile, să vedem ce se întâmplă (în economie, n.r.)", a spus Băsescu.

El a adăugat că, în opinia sa, priorităţile sunt legate de dirijarea resurselor spre începerea de lucrări care să genereze locuri de muncă, de plata datoriilor Guvernului către agenţi, de reducerea aparatului birocratic, care este "sufocant şi ineficient".

Băsescu a menţionat că o capcană legată de întocmirea proiectului bugetului pe 2009 este încercarea Guvernului de a îndeplini în acest moment promisiunile electorale, în condiţiile în care acestea au fost asumate pentru patru ani.

"Ideea că trebuie să le acoperim acum, când suntem constrânşi de o stare de criză economică nu poate duce decât la colaps", a spus Băsescu, menţionând însă că pentru el, dorinţa de a rezolva problema creşterii salariilor profesorilor şi pensiilor este mare.

"Dar o acţiune iresponsabilă de a duce în salarii resursele financiare ale Bugetului ar fi o mare eroare, pentru că în momentul de faţă, două lucruri sunt cheie pentru ca România să poată funcţiona: primul, plata imediată a datoriilor către agenţii economici. Sunt în total, de la administraţia centrală, 8,2 miliarde car sunt bani datoraţi firmelor care au făcut prestaţii, au facturat şi au primit banii şi încă un miliard de la administraţiile locale", a menţionat şeful statului.

El a adăugat că ar înţelege însă dacă Guvernul va dori să demonstreze că se ţine de cuvânt legat de promisiunile electorale legate de creşterile de salarii şi pensii, însă cu un moratoriu de şase luni vizavi de aceste venituri, pentru a vedea cum reacţionează economia.

Băsescu a spus că o altă "capcană" care este pregătită sau susţinută, "probabil involuntar" de presă şi de politicieni este, în prezent, ideea că nu este momentul oportun pentru modernizarea statului, în condiţii de criză. El a explicat că este vorba despre o capcană pentru că modernizarea statului trebuie să se întâmple, în condiţiile în care criza va trece în doi sau trei ani.

Băsescu a spus că, dacă se îngheaţă salariile şi pensiile pentru şase luni şi se diminuează numărul funcţionarilor, atunci vor fi bani "pentru toate".

El a menţionat însă că efectele "închiderii robinetului risipei" se vor face simţite peste două-trei luni.

"Deci, dacă se închid aceste robinete, imediat, aşa cum intenţionează Guvernul Boc - reuşitele sunt mai mici, se pare, şi avem exemplul Ordonanţei de urgenţă, care a fost respinsă de Curtea Constituţională - dar dacă se închid robinetele acestei risipe, vor fi bani pentru toate. Important este, însă, că de la decizia de închidere a robinetelor până la închidere efectivă durează cel puţin două-trei luni, pentru că personalul, reducerea cu 20% pe medie, pe care şi-a asumat-o Guvernul nu se poate face în 24 de ore. Este o procedură întreagă să disponibilizezi oameni", a spus preşedintele.

Preşedintele a spus că depinde însă de Guvern, fiind responsabilitatea celor două partide, dacă doreşte să dirijeze resursele către salarii şi pensii sau către mişcarea economiei. "Aici jumătăţile de măsură nu vor funcţiona", a adăugat el.

"Guvernul are două alternative: să dirijeze banii, să pună în mişcare economia, şi am vorbit despre câteva soluţii aici, sigur Guvernul are şi altele; eu spun ce cred, că sunt liber şă mă exprim - deci are alternativa să pompeze banii către economie, să pună economia în mişcare, să creeze locuri de muncă, să genereze venituri şi în bugetul asigurărilor sociale şi în bugetul de stat, sau, dacă cele două partide vor stabili că e mai important ca acum să demonstreze că se ţin de cuvânt, pentru că şi atmosfera care s-a creat este că nu se ţin de cuvânt, pot să facă şi acest lucru, deşi eu nu le acuz 100%, pentru că nimeni nu a avut nici evaluarea reală a deficitului bugetar de 5,2%, oficial bugetul votat era cu deficit bugetar de 2,3%, deci de aici au plecat partidele", a spus Băsescu.

"Nici profunzimea crizei economice nu era cunoscută la momentul la care ei susţineau aceste lucruri, pentru că a fost o lipsă totală de transparenţă a Ministerului de Finanţe. Deci nu le-aş acuza dacă spun românilor «dragi români, asta e situaţia reală, propunem un moratoriu pe orice mărire de salarii, pensii pentru şase luni, punem economia în mişcare, vedem care sunt rezultatele în bugetul de stat şi pe urmă mărim, încercând să ne respectăm angajamentele, ţinând cont de faptul că nu toate angajamentele sunt angajamente imediate, cum este Legea pentru salarizarea profesorilor». Multe din ele sunt obiective până la sfârşitul mandatului, deci până în 2012. Deci, dacă o asemenea abordare ar exista la Guvern, eu aş susţine-o, pentru că mi s-ar părea extrem de raţională", a mai precizat şeful statului.

Citeşte şi:

Guvernul vrea să propună partenerilor sociali moratoriul pe salarii

Hossu: Îngheţarea salariilor este imposibilă

Geoană: PSD nu va fi de acord cu îngheţarea salariilor

O variantă preliminară de buget

Bobulescu: Cred că preşedintele Băsescu îşi depăşeşte atribuţiile

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici