Campania s-a încheiat. Cum au jucat Cioloş şi Iohannis ultima carte ca să fie prezenţi în media, într-o zi în partidele au avut interzis la televizor

Campania electorală s-a încheiat sâmbătă la ora 7:00, după trei săptămâni de apatie şi una în care s-au ascuţit săbiile. Ultimele 24 de ore au fost folosite de politicieni pentru a se exprima exclusiv în mediul online, campania în audiovizual fiind încheiată.

6116 afișări
Imaginea articolului Campania s-a încheiat. Cum au jucat Cioloş şi Iohannis ultima carte ca să fie prezenţi în media, într-o zi în partidele au avut interzis la televizor

Campania s-a încheiat. Cum au jucat Cioloş şi Iohannis ultima carte ca să fie prezenţi în media, într-o zi în partidele au avut interzis la televizor

Ultima zi de campanie a coincis cu Ziua internaţională a luptei împotriva corupţiei, care a adus aminte de sloganul de după Colectiv - ''Corupţia ucide'' - folosit de preşedintele Klaus Iohannis pentru a instala un premier tehnocrat în 2015 şi pentru a face un apel la vot vineri.

Principalul beneficiar al apelului la vot, premierul Dacian Cioloş, a punctat la capitolul originalitate printr-un interviu relaxat - primul al unui premier în România - acordat lui Mikey Hash, primul vlogger din ţară care a sărit de 1 milion de subscriberi pe YouTube. Premierul a încercat astfel să ajungă la electoratul tânăr care nu se uită la televizor şi nu este foarte interesat de politică, dar îşi doreşte schimbare şi ''este suficient de dezgheţat să aleagă''. Dacă până la acest interviu şeful Guvernului a părut uneori pasiv în campanie, după cum el însuşi a mărturisit recent, iar echilibristica politician-tehnocrat a fost de multe ori complicată şi greu de digerat, în mediul informal online această poziţionare a lui Dacian Cioloş a apărut mai naturală.

Şeful Executivului le-a explicat tinerilor că şi neparticiparea la vot este o alegere cu consecinţe, iar absenteismul are ca şi consecinţă faptul că o minoritate decide. ''Parlamentul oricum se alege. (...)Nu e totuna să fie ales de 2-3 milioane sau de 10-15 milioane de oameni. Vremea trece chiar dacă nu faci nimic'', a subliniat el.

Cioloş a povestit şi despre muzica care îi place - clasică, populară, dar şi electronică old-school, dar şi despre un politician pe care îl simpatizează - omologul său candidan, Justin Trudeau, care ''când îl iei mai tare, să obţii lucruri, se cunoaşte că taică-su o fost premier şi o învăţat de copil nişte lucruri''.

Premierul s-a distanţat totodată de politicieni şi de obiceiul acestora de a ''da frumos'' în campanie, nu a rostit niciun nume de partid şi a fost întrebat de tineri de ce şcoala e mai grea în România decât în străinătate.

Cioloş a povestit şi cum ''l-a luat nebunia să accepte'' conducerea Guvernului, după ce o discuţie de două ore cu şeful statului şi după ce Klaus Iohannis i-a spus: ''Iei tot guvernul şi anul ăsta te ocupi''.

Pe de altă parte, PNL a mizat totul pe antiteza Dacian Cioloş - Liviu Dragnea, dar a gafat într-un mod similar cu cel de la alegerile locale când candidatul său la sectorul 4, Răzvan Sava, a defilat cu Cristian Popescu Piedone. Astfel, preşedintele PNL Maramureş, Mircea Dolha, a postat un mesaj video în care apare alături de primarul Cătălin Cherecheş, în care edilul aflat în arest la domiciliu îndeamnă electoratul să-i voteze pe cei care nu i-au întors spatele când i-a fost greu, candidaţii PNL, printre care şi mama sa. Mesajul care a însoţit postarea, pe Facebook, a candidatului PNL la Senat - Maramureş Mircea Dolha a fost: "Cuvânt dat. Cuvânt respectat! Cătălin Cherecheş votează PNL".

PSD a reuşit să evite şi în această ultimă zi, la fel ca în restul campaniei, tema anti-corupţie. Liderul partidului, Liviu Dragnea, a reiterat vineri multitudinea de promisiuni electorale care au fost definitorii pentru campania electorală, anunţând într-un interviu online ''programe cum nu au mai fost până acum în România''.

El a lansat totodată şi un apel la vot către generaţiile mai noi apelând însă la bătrâni, în mod tradiţional ''incriminaţi'' ca fiind electoratul PSD care decide viitorul tinerilor care nu se mobilizează la vot în număr suficient de mare. Social-democraţii au încercat să contracareze acestă imagine făcându-i pe pensionari să declame cu ochii umezi de lacrimi: ''Am nevoie de schimbări mari şi le vreau astăzi! Nu pentru mine, pentru copiii mei, pentru ţară! Vă voi lăsa vouă tot ce am mai bun, tot ce ştiu că va avea grijă de voi! Am încredere mare în România noastră!''.

USR a început ziua cu o fotografie pe Facebook cu un ospăţ nocturn La Cocoşatu, apoi a trecut la o animaţie în spiritul sărbătorilor: ''Mai bine crezi în Moş Crăciun decât în cei ce ne conduc de 27 de ani''. Mesajul dat de la Constanţa de Nicuşor Dan a fost că am avut o campanie "abjectă'', îndreptată împotriva românilor care au studiat şi muncit în străinătate. El a lansat un avertisment şi către Dacian Cioloş - să nu se alăture PNL.

Partidul România Unită (PRU) a apelat la sms-uri semnate Victor Ponta în care oamenii sunt sfătuiţi să voteze cu PRU pentru a ajuta PSD să intre la guvernare. Fostul premier a trebuit să se delimiteze parţial de acest îndemn afirmând că votează PSD, dar că îi respectă pe cei ce votează PRU şi ALDE pentru că ''vor binele României'', reluând tema ''iobagilor care se revoltă împotriva exploatatorilor străini'', discurs calificat de USR drept ''fascist''.

ALDE, prin copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu, a dat glas cunoscutelor obsesii - preşedintele Klaus Iohannis să îşi ceară scuze românilor pentru ''implicare ilegitimă şi neconstituţională'' în procesul electoral care ''a depăşit orice limită imaginabilă şi nu are precedente nici măcar în mandatele lui Traian Băsescu''. El şi-a exprimat şi o nelinişte: ''numărul mare al cetăţenilor care nu cred că alegerile vor fi corecte şi libere şi care se aşteaptă la manipulări şi la distorsionări ilegale ale procesului electoral de natură să afecteze rezultatul votului''.

Liderul PMP, Traian Băsescu, şi-a mai nuanţat în ultima zi atacurile la adresa justiţiei, revenind parţial prin discursul cu care a câştigat două alegeri prezidenţiale. ''Voi face tot ce se poate ca PSD şi ALDE să nu îşi facă prada, să nu adune procentele şi să creştem procentele pe dreapta. Şi eu sancţionez abuzurile Justiţiei, dar ştiu mentalitatea PSD. Ei vor să controleze Justiţia'', a spus el într-un interviu. El a îndemnat electoratul PNL ''care nu se regăseşte într-un lider ca doamna Gorghiu să voteze cu PMP''.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici