Cătălin Predoiu, deputat PNL: "Candidez la preşedinţia PNL la Convenţia Naţională" / Orban ar putea candida şi el

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a anunţat marţi că va candida la preşedinţia PNL la Convenţia Naţională de anul viitor, afirmând că partidul are nevoie de competiţie reală, nu de ''aranjamente de culise'' pentru că altfel la final lucrurile nu ies bine.

1006 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu, deputat PNL: "Candidez la preşedinţia PNL la Convenţia Naţională" / Orban ar putea candida şi el

Cătălin Predoiu: Candidez la preşedinţia PNL la Convenţia Naţională. PNL are nevoie de competiţie reală (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Ludovic Orban ar putea candida la şefia PNL, dacă va fi achitat în instanţă, liberalul declarând marţi că în PNL nu mai merge cu „cârdăşii”, criticând implicarea conducerii în întocmirea listelor de candidaţi şi prelungirea interimatului Alinei Gorghiu.

„Este o decizie pe care o voi anunţa la timpul potrivit, în funcţie de anumite elemente care nu sunt în momentul de faţă în puterea mea”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă va candida la preşedinţia PNL la viitorul congres. Întrebat dacă va face acest pas dacă va fi achitat în instanţă în dosarul pe care îl are, el a răspuns: „Nu am să vă dau răspunsul, dar îl cunoaşteţi”.

Liberalul a afirmat că a nu este de acord să fie considerată responsabilă numai Alina Gorghiu pentru eşecul PNL, afirmând că aceasta nu a luat singură deciziile.

„Cred că astăzi în PNL nu este nevoie să cârpim nişte decizii luate în acelaşi BPN care a luat decizii şi până astăzi, să numim pe unii interimari care nu ştim dacă vor candida sau nu vor candida, despre care nu ştim dacă vor folosi sau nu poziţia pe care o dobândesc interimară pentru a-şi fructifica într-o eventuală competiţie, ca avantaj, în PNL”, a comentat Orban.

El a subliniat că PNL are nevoie de revenirea la democraţie.

„PNL are nevoie de revenirea la democraţie, nu înseamnă un grup de oameni aflat vremelnic la conducerea partidului. Înseamnă fiecare membru al PNL care şi-a dat sufletul pentru a scoate un rezultat cât mai bun în această campanie şi care, din cauza lipsei de strategie, a lipsei de mesaj şi a lipsei de lider nu au reuşit să obţină scorul pe care-l meritau după munca şi după efortul pe care l-au depus în campanie. (…) Dacă cineva îşi imaginează că va mai merge cu cârdăşii, cooperative, cu mistificări de baze de date şi cu alte şmecherii prin care să încerce să impună o voinţă care este contrară voinţei bazei PNL, după părerea mea se înşală”, a accentuat Orban.

El a reamintit că la centru nu s-a ţinut cont de listele de candidaţi propuse pentru alegeri de organizaţiile din teritoriu.

“Se întreabă unii de ce nu au tras primarii. Păi, când s-au depus memorii din partea primarilor pentru susţinerea unor candidaţi la Parlament nici măcar nu au fost introduse pe ordinea de zi a BPN. S-a mers pe acelaşi sistem de paraşutare a unor candidaţi, deşi au existat nişte proceduri, trebuia să se facă sondaje în fiecare judeţ (…)”, a mai spus Orban, adăugând că partidul are nevoie cu adevărat de regăsirea identităţii.

“PNL va fi PNL sau nu va mai fi (…) să nu mai fie oameni care aduc lumină dintr-o parte sau alta, decizia trebuie luată de membri PNL”, a concluzionat deputatul.

Întrebat dacă acum au ajuns în conducere “oameni care aduc lumină din altă parte”, Orban a afirmat că în noul PNL oamenii sunt numiţi, nu aleşi, criticând interimatul prelungit al Alinei Gorghiu.

“În conducerea PNL sunt câţiva care au fost aleşi fie în fostul PDL, fie în fostul PNL. În rest, la ora actuală, în PNL sunt oameni numiţi în funcţii care nu au trecut prin legitimitatea unei alegeri în interiorul PNL unificat, la doi ani după aceste alegeri. Eu nu uit că la momentul la care doamna Alina Gorghiu, care are tot respectul din partea mea, pentru efortul depus şi pentru implicarea maximă în această campanie, evident nu şi pentru rezultate, a fost aleasă în BPN şi avea un rol de interimar. Ori eu cred că nu mai trebuie ca un interimar să se prelungească mai departe de momentul în care sunt necesare alegerile în partid”, a explicat Orban.

Cât priveşte interimatul SG Marian Petrache, Orban a spus că rolul acestuia este “unul ingrat pentru că trebuie să îndeplinească activităţile pe care le-a depus fostul secretar general Ilie Bolojan, cu foarte multă seriozitate”.

 Răducu Filipescu (filiala Călăraşi): "Voi candida la congres cel puţin pentru secretar general. Cioloş a fost o greşeală"

Preşedintele PNL Călăraşi, Răducu Filipescu, a declarat, marţi, cu privire la alegerea lui Marian Petrache ca secretar general, că „atunci când doi se ceartă al treilea câştigă”, afirmând că el va candida pentru o funcţie la congresul pregătit de o echipă formată din 3 lideri PNL şi 3 PDL.

„Nu a fost un război, a fost o competiţie pentru postul de secretar general între mine şi (Teodor-n.r.) Atanasiu şi, vorba proverbului, când doi se bat câştigă al treilea. Au găsit colegii noştri de cuviinţă că cea mai bună variantă ar fi ca secretar general (Marian-n.r) Petrache pentru perioada aceasta de trei, patru luni, pentru că are deja o experienţă. A fost secretar general aproape trei ani de zile. Aşa a fost să fie (…)”, a explicat preşedintele PNL Călăraşi, Răducu Filipescu.

El a anunţat că va candida pentru o funcţie la congresul care va avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii martie.

„De acum vă spun că eu voi candida în martie ori la secretar general, poate chiar la preşedinte de partid, ca să se ştie din capul locului. (…) Să fiu eu mâna forte, o să am o moţiune şi eu şi probabil o să candidez la preşedinţie sau cel puţin la Secretariatul general”, a spus Filipescu.

Congresul va fi pregătit de o comisie din care vor face parte şase lideri, primi trei clasaţi în alegerile parlamentare de la PNL şi primii trei de la PDL, a precizat el.

„Primul lucru care ar fi necesar este să ne readunăm toţi liberalii, indiferent că suntem din PNL sau PDL. Trebuie să ne adunăm trupele de peste tot pentru că au fost foarte împrăştiate în perioada aceasta şi PNL să redevină ceea ce a fost dintotdeauna, primul partid de pe partea dreaptă, care să apere principiul prin noi înşine. Adică, prin forţele noastre proprii şi nu prin jocuri de culise să putem să mergem mai departe”, a răspuns Filipescu, întrebat care sunt lucrurile pe care vrea să le schimbe în PNL.

Liberalul a adăugat că s-ar putea înţelege cu Predoiu, care şi el şi-a anunţat candidatura la şefia PNL.

„Suntem doi şi, culmea, suntem doi din Călăraşi care ne anunţăm candidatura. Poate că o să mă înţeleg cu (Cătălin-n.r) Predoiu, el să fie preşedinte şi eu secretar sau invers”, a menţionat liderul PNL Călăraşi.

Întrebat dacă exclude o colaborare cu Klaus Iohannis, el a spus partidul trebuie să colaboreze cu şeful statului.

„Nu, nu are nicio legătură comunicarea noastră cu Klaus Iohannis. Preşedintele României vrea neapărat ca PNL să fie altceva decât este astăzi şi vom încerca împreună cu cei mai vechi şi cu cei noi şi împreună cu colegii din PDL să ducem PNL de acolo unde este el să fie dacă nu primul, măcar al doilea mare partid din România, dar nu partid de 20%”, a explicat preşedintele de filială.

Filipescu a spus că el şi alţi membri de partid au greşit pentru că au tăcut în ultimii doi ani. „Am greşit în ultimii doi ani şi eu personal pentru că am tăcut prea mult şi am spus că o să fie bine. A venit momentul să nu mai tăcem (…)”, a concluzionat liberalul.

Întrebat dacă Dacian Cioloş a fost o greşeală, Răducu Filipescu a răspuns afirmativ.

Cătălin Predoiu, deputat PNL: Candidez la preşedinţia PNL la Convenţia Naţională

"Într-adevăr, am luat decizia să candidez la preşedinţia PNL la Convenţia Naţională care se va desfăşura în anul 2017. Candidez pentru că partidul are nevoie de competiţie. Din competiţie reală şi deschisă se nasc soluţiile bune şi liderii buni. Dimpotrivă, dacă selectăm soluţiile pe bază de discuţii închise şi liderii pe bază de aranjamente de culise, în final nu iese bine. Deci, eu cred că gestul este în favoarea partidului pentru a oferi o dezbatere puternică alături de alţi colegi care se vor înscrie în cursă şi pentru a oferi cetăţenilor încrederea că am înţeles din lecţia alegerilor şi vom lua lucrurile mai în serios", a declarat Cătălin Predoiu.

El a afirmat că îşi doreşte ca PNL să se întoarcă către popor.

''PNL să se întoarcă spre popor, către problemele reale ale cetăţenilor (…) către politicile sale tradiţionale, politici care vizează încurajarea capitalului autohton, a antreprenorilor, a competitivităţii economice, a ridicării nivelului de trai. Şi doresc, de asemenea, să reuşim în Parlament o opoziţie unită şi puternică", a spus Predoiu.

Întrebat unde s-a greşit în PNL, Predoiu a explicat că multe lucruri nu au funcţionat şi că săptămâna viitoare vor fi făcute analize.

"Sunt foarte multe lucruri care nu au funcţionat. După părerea mea, fundamental greşit a fost inconsistenţa noastră de politici, de doctrine, de balansare între soluţii de dreapta şi soluţii de stânga fără să avem un mesaj clar către antreprenorii naţionali, către capitalul naţional, către problemele economice, dar multe lucruri se vor discuta în partid", a susţinut Cătălin Predoiu.

Preşedintele interimar al PNL Raluca Turcan a declarat marţi, întrebată dacă va candida pentru şefia partidului, la congres, că nu vizează funcţiii, ci vrea să sprijine reconstrucţia PNL, afirmând însă că a fost eliminată condiţia ca preşedintele interimar să nu mai poată candida la alegeri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici