- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.09.2018, 18:17)
- Ana Petrescu
- Home
- Video
- Politic
- Vești bune
- Economic
- Social
- Externe
- Healthcare Trends
- Marius Tucă Show
- Gândurile lui Cristoiu
- Coronavirus
- Facem România bine
CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind modificarea Legii care sancţionează faptele de corupţie
CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea care sancţionează faptele de corupţie, articolul care face refererire la infracţiunea asimilată corupţiei, în sensul condiţionării săvârşirii acesteia de obţinerea pentru sine a foloaselor materiale necuvenite fiind neconstituţional.
2228 afişări

CCR a admis sesizarea lui Iohannis privind modificarea Legii care sancţionează faptele de corupţie
Decizia Curţii Constituţionale de admitere a obiecţiei de neconstituţionalitate formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificării actului normativ, a fost luată în unanimitate, potrivit unui comunicat de presă al CCR remis marţi MEDIAFAX. Astfel, Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia de marţi a judecătorilor Curţii.
"În argumentarea soluţiei adoptate, Curtea a reţinut că o exigenţă a statului de drept o reprezintă combaterea fenomenului corupţiei. De aceea, actul de corupţie trebuie sancţionat indiferent de beneficiarul folosului necuvenit, astfel încât legiuitorul nu poate condiţiona reţinerea acestuia de obţinerea folosului numai pentru sine. Totodată, legiuitorul nu are competenţa de a limita sfera de cuprindere a infracţiunii analizate în funcţie doar de natură materială a folosului obţinut. Prin urmare, Curtea a constatat că textul criticat, modificând conţinutul normativ al unei infracţiuni asimilate celor de corupţie, reglementate la art.12 din Legea nr.78/2000, în sensul condiţionării săvârşirii acesteia de obţinerea numai pentru sine şi numai de foloase materiale necuvenite, încalcă art.1 alin.(3) din Constituţie privind statul de drept", se arată în documentul de presă transmis de Curte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea fi „un pas mic împotriva virusului și o catastrofă pentru omenire”
-
Prima lansare Apple din 2021. Noile produse cu care s-ar putea lăuda gigantul Tech
-
Regina Elisabeta a Marii Britanii a revenit la sarcinile regale, la cinci zile după moartea prinţului Philip
-
Vlad Voiculescu, după noile criterii: Bucureştiul NU se carantineaza de Paşti
Potrivit sursei citate,"având în vedere obligaţiile internaţionale asumate de România, prin ratificarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi a Convenţiei penale cu privire la corupţie, Curtea a reţinut că modalitatea de incriminare a infracţiunilor de corupţie trebuie să respecte cerinţele expres stabilite prin aceste acte internaţionale. Curtea a constatat că textul criticat nu respectă aceste standarde, încălcând, astfel, şi art.11 alin.(1) din Constituţie, raportat la art.15 lit.b) din Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei şi art.3 din Convenţia penală cu privire la corupţie".
Pe 26 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea art. 12 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, conform unui anunţ al Administraţiei Prezidenţiale.
Pe 4 iulie Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care prevede că anumite fapte de corupţie se pedepsesc doar dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii "pentru sine" nu şi pentru altul şi doar dacă bunurile şi foloasele sunt exclusiv "materiale".







Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




CANCAN.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe