Ce a stârnit furia UDMR, în plină revoluţie la PSD? Kelemen Hunor: V. Popa nu a comunicat coaliţiei despre ordonanţa simplă privind educaţia

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că ministrul Educaţiei nu a spus coaliţiei despre ordonanţa simplă privind predarea limbii române în şcolile cu predare în limba minorităţilor. Acesta a adăugat că are asigurări de la Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu că problema va fi rezolvată.

1907 afișări
Imaginea articolului Ce a stârnit furia UDMR, în plină revoluţie la PSD? Kelemen Hunor: V. Popa nu a comunicat coaliţiei despre ordonanţa simplă privind educaţia

Ce a stârnit furia UDMR, în plină revoluţie la PSD? Kelemen Hunor: V. Popa nu a comunicat coaliţiei despre ordonanţa simplă privind educaţia

Ne-am întâlnit şi am vorbit de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect. Despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educaţiei în Ordonanţa simplă din august privind educaţia şi legea educaţiei şi care prevedere predarea limbii şi literaturii române într-un mod neprofesionist. 55.000 de copii sunt afectaţi. Noi am cerut anularea acestui articol printr-o OUG. Urgenţa se motivează prin faptul că a început anul şcolar şi este haos. Ministrul nu a comunicat cu PSD sau cu coaliţia, fiindcă şi ei au fost surprinşi, nu numai preşedintele PSD, dar şi alţi parlamentari care au venit şi ne-au întrebat - dar care e problema, că noi nu ştiam că există o astfel de problemă, de unde a apărut? Sigur, e procedură simplă care necesită câteva zile, dar trebuie rezolvată. Până când nu se va rezolva această problemă, noi nu vom deschide alte teme”, a afirmat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în Parlament.

Întrebat dacă Liviu Dragnea i-a promis că va anula acest articol din ordonanţa simplă emisă de ministrul Educaţiei, Kelemen Hunor a răspuns: "Nu, el nu poate anula. Poate anula Guvernul. Bineînţeles că eu când vorbesc, vorbesc cu preşedinţii coaliţiei. Am vorbit cu Liviu Dragnea şi am vorbit cu Călin Popescu Tăriceanu despre acest subiect. Deci cunosc amândoi acest subiect şi au zis că se va rezolva. Punct."

Chestionat dacă protocolul de colaborare cu PSD-ALDE ar putea fi condiţionat de această remaniere a ministrului Educaţiei, liderul Uniunii a spus că nu a fost deschis acest subiect şi că nu va fi deschis până nu se va remedia problema ordonanţei emise de ministrul Educaţiei, Valentin Popa.

"Deci nu există viitoarea colaborare. Există un protocol semnat în 2016. Dacă noi vom considera că trebuie să facem un pas în ceea ce priveşte acest protocol, atunci vă văm anunţa şi vom face pasul. În acest moment, noi nu am deschis acest subiect. Nu am discutat nici măcar priorităţile. Eu am primit, într-adevăr priorităţile de la PSD în prima zi sau săptămână a sesiunii parlamentare. Am analizat, am dat şi colegilor, dar nu am deschis acest subiect, pentru că nu rezolvăm problema evocată înainte, acel articol din ordonanţă. Nu deschid alt subiect, până când nu se rezolvă", a explicat Kelemen Hunor.

Acesta a adăugat că "Ministerul şi Guvernul nu este pe persoană fizică. Nici Valentin Popa nu e pe persoană fizică acolo. Sunt două partide. Există o coaliţie majoritară. În chestiunile politice ei trebuie să decidă. Nu e nimeni pe persoană fizică".

Kelemen Hunor a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, la finalul şedinţei Consiliului Permanent al UDMR, că ministrul Valentin Popa a luat două decizii în ultimele trei săptămâni cu care UDMR nu a fost de acord, reclamând faptul că Uniunea nu a fost consultată. Liderul Uniunii a criticat şi Hotărârea Guvernului prin care a fost recunoscută comasarea UMF Târgu Mureş cu Universitatea "Petru Maior", acuzând că ministrul Valentin Popa a pus UDMR "într-o situaţie delicată". Drept urmare, Kelemen Hunor a solicitat remanierea ministrul Educaţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici