CE lansează procedura de infringement împotriva României în domeniul comunicaţiilor

CE a decis, joi, să lanseze procedura de de încălcare a tratatului, împotriva României, pentru nerespectarea regulilor privind independenţa autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor, potrivit unui comunicat CE.

119 afișări
Imaginea articolului CE lansează procedura de infringement împotriva României în domeniul comunicaţiilor

Viviane Reding, comisarul european pentru Societate Informaţională (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CE a decis să se adreseze Curţii de Justiţie împotriva României în acest caz, lansând procedura de infringement.

Potrivit comunicatului citat, decizia Guvernului din 2008 de a demite preşedintele autorităţii naţionale de reglementare în domeniul telecom şi apoi, după o decizie a justiţiei de suspendare a acestei decizii, de a restructura şi schimba denumirea acestui organism reprezintă, în opinia CE, o gravă încălcare a independenţei acestui organism.

În urma a repetate avertismente, CE a decis, joi, deschiderea procedurii de infringement împotriva României, trimiţând, joi, o scrisoare formală Guvernului în baza articolului 226 din Tratatul CE.

Reding l-a sunat pe Sandu oferindu-i sprijin pentru soluţionarea problemei ANC

Comisarul european Viviane Reding a discutat, marţi seară şi miercuri, cu ministrul român al Comunicaţiilor, căruia i-a explicat intenţia de a lansa procedura de infringement împotriva României şi i-a oferit sprijin pentru soluţionarea problemei, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Martin Selmayr

El a precizat, de asemenea, că un director general din CE, va veni la Bucureşti în luna februarie, pentru a discuta pe această temă.

Potrivit lui Selmayr, Viviane Reding i-a explicat ministrului Sandu problema legată de regulatorul naţional în domeniul comunicaţiilor şi i-a oferit sprijin pentru rezolvarea problemei.

CE a decis, joi, să lanseze procedura de de încălcare a tratatului, împotriva României, pentru nerespectarea regulilor privind independenţa autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor, potrivit unui comunicat CE.

Potrivit comunicatului citat, decizia Guvernului din 2008 de a demite preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul telecom şi apoi, după o decizie a justiţiei de suspendare a acestei decizii, de a restructura şi schimba denumirea acestui organism reprezintă, în opinia CE, o gravă încălcare a independenţei acestui organism.

În urma a repetate avertismente, CE a decis, joi, deschiderea procedurii de infringement împotriva României, trimiţând o scrisoare formală Guvernului în baza articolului 226 din Tratatul CE.

De altfel, comunicatul CE precizează de asemenea că Viviane Reding "a discutat miercuri dimineaţă la telefon cu ministrul Gabriel Sandu - care a moştenit această problemă de la fostul Guvern - despre modul în care ilegalitatea din legislaţia română ar putea fi schimbată pentru a fi în conformitate cu spiritul şi litera legislaţiei UE".

"Independenţa organismelor de reglementare sunt piatra de temelie a legislaţiei UE în domeniul telecom şi de aceea se află în centrul unei corecte reglementări a piţei unice de telecom din Europa", a spus, la rândul său, Viviane Reding.

"Este îngrijorător să vezi că un stat membru UE anulează, în 2008, efectele unei decizii judecătoreşti, mai ales având în vedere că nu este prima oară când acest lucru se întâmplă în România. Le cer autorităţilor române să facă tot ceea le stă în putinţă pentru a asigura stabilitatea şi independenţa regulatorului telecom. Ofer sprijinul şi sfaturile mele noilor autorităţi, în mod special ministrului Gabriel Sandu, pentru a aduce legislaţia UE în domeniul telecom în conformitate cu legea europeană", a mai spus Reding.

Citeşte şi:

Tăriceanu l-a numit pe Liviu Nistoran în funcţia de preşedinte al ANRCTI

Dan Georgescu se poate întoarce la conducerea ANRCTI

ANRCTI devine Agenţia Naţională de Comunicaţii

Tăriceanu l-a numit pe Nistoran la conducerea Autorităţii Naţionale de Comunicaţii

Reding propune CE lansarea procedurii de infringement împotriva României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici