Ce ministere primesc mai mulţi bani în 2017. Cât taie Guvernul de la SRI şi Preşedinţie

Premierul Sorin Grindeanu a declarat marţi, după discuţiile de la sediul PSD, că în proiectul de buget pe anul 2017 vor fi alocaţi mai mulţi bani pentru transporturi, sănătate şi agricultură.

3701 afișări
Imaginea articolului Ce ministere primesc mai mulţi bani în 2017. Cât taie Guvernul de la SRI şi Preşedinţie

Ce ministere primesc mai mulţi bani în 2017. Cât taie Guvernul de la SRI şi Preşedinţie (Imagine: Alexandru Dobre/ Foto Mediafax)

''Cei mai mulţi bani primesc transporturile, sănătatea, agricultura şi IMM-urile, conform programului de guvernare. La CSM, Înalta Curte şi Ministerul Public, au rămas la fel cheltuielile. Sunt stabilite de hotărâri judecătoreşti, de aceea au apărut acele creşteri de buget'', a spus Grindeanu.

Guvernul va tăia însă bani de la Administraţia Prezidenţială, care va avea în 2017 un buget cu 13% mai mic decât anul trecut. De asemenea, bugetul SRI va fi micşorat cu 15%, potrivit unor surse din PSD.

''Rostul discuţiilor este foarte clar, parte din aparatul tehnic din fiecare minister nu au înţeles ceea ce ne dorim de fapt. Tot ce avem în programul de guvernare să se regăsească la fiecare minister în parte, cheltuirea banului public să se facă pe programe (...) Se reduc cheltuieli pentru bunuri şi servicii, ca banii pe care îi economisim să meargă la investiţii'', a mai adăugat prim-ministrul, care a evitat să îi numească pe miniştrii care nu au construit cum trebuie bugetul pentru anul viitor.

''Nu redau public discuţii care sunt private'', a spus Grindeanu.

Bugetul de stat pentru 2017 ar urma să fie adoptat de guvern joi sau vineri.

''Nu e un calendar care să fie fix. Noi ne-am fi dorit ca guvernul să fie instalat mai repede. Dacă se instala guvernul înainte de Crăciun, calendarul era mai apropiat'', a concluzionat premierul.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că bugetul pentru 2017 a fost refăcut, fiind tăieri la aproape toate instituţiile, în condiţiile la care ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, a fost ''mai moale'' decât trebuie atunci când a făcut prima versiune.

El a subliniat că, după discuţiile de marţi, care vor continua, toate instituţiile au bugete de funcţionare mai mici decât anul trecut, cu patru excepţii: Înalta Curte, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Autoritatea Electorală Permanentă. În cazul primelor trei este vorba de drepturi salariale câştigate, a subliniat liderul PSD. În cazul AEP bugetul rămâne la acelaşi nivel ca anul trecut.

''O parte dintre instituţii aveau bugete mai mari decât este strict necesar în acest an. Şi la SRI este mai mic pentru că se poate funcţiona'', a menţionat el.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici