Ciolacu, lui Şmîhal: Să continuaţi să luptaţi ca şi până acum. Aveţi în spate aliaţi puternici / Acord pentru cerealele ucrainene

„Să continuaţi să luptaţi ca şi până acum. Aveţi în spate aliaţi puternici - SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi vecini precum România, pe care vă puteţi baza întotdeauna la greu”, i-a spus Marcel Ciolacu premierului Ucrainei, Denis Şmîhal.

1520 afișări
Imaginea articolului Ciolacu, lui Şmîhal: Să continuaţi să luptaţi ca şi până acum. Aveţi în spate aliaţi puternici / Acord pentru cerealele ucrainene

Sursa foto: Guvernul României

„Eu şi guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin şi consistent pentru Ucraina. Suntem uniţi împotriva agresiunii militare a Federaţiei Ruse şi a actelor de barbarie şi laşitate îndreptate împotriva poporului ucrainean. Pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze. Exprim încă o dată sprijinul total pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, până la victoria Ucrainei şi restaurarea integrităţii teritoriale a acesteia, dar şi mai departe, în procesul de reconstrucţie a ţării”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că este o perioadă extrem de complicată, cu provocări fără precedent pentru securitatea Europei şi a lumii întregi.

„Trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate. Şi mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean. Trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său. Pentru că o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României”, adaugă premierul român.

Ciolacu a relatat că a avut un schimb extins de opinii cu privire la evoluţiile recente ale războiului declanşat de Federaţia Rusă, precum şi privind provocările cărora trebuie să le facă faţă în prezent Ucraina.

„Prim-Ministrul Shmyhal a făcut o prezentare extinsă a implicaţiilor deciziei unilaterale a Federaţiei Ruse de retragere din Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră asupra securităţii alimentare globale, precum şi asupra economiei Ucrainei. L-am asigurat că România se va implica în continuare, la fel ca şi până acum, în facilitarea exporturilor de cereale ucrainene către pieţele internaţionale. Prin România tranzitează în prezent aproape 60% din volumul total al exporturilor de cereale din Ucraina. Am subliniat importanţa colaborării dintre ţările noastre, precum şi cu partenerii noştri internaţionali. Am salutat rezultatele discuţiilor de vinerea trecută de la Galaţi, între miniştrii responsabili de transporturi şi infrastructură din România şi Ucraina. Aşa cum se cunoaşte, la discuţii au participat şi oficiali americani, respectiv din partea Comisiei Europene. De asemenea, a luat parte şi ministrul de resort din Republica Moldova. Am stabilit împreună o ţintă ambiţioasă – dublarea în perioada următoare a volumului tranzitului de cereale ucrainene prin România, de la 2 milioane tone/lună acum, la 4 milioane tone/lună”, precizează Ciolacu.

Totodată, marcel Ciolacu a vorbit despre concentrarea eforturilor pentru dezvoltarea capacităţilor şi coridoarelor deja existente – în primul rând a Canalului Sulina şi a Portului Constanţa.

„Am reconfirmat astăzi cu premierul Shmyhal aceste obiective şi această abordare. Am semnat astăzi împreună cu domnia sa o Declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina. De asemenea, am făcut şi o trecere în revistă a proiectelor pe care le avem în lucru pentru creşterea traficului – maritim, fluvial, feroviar, rutier, precum şi la punctele de trecere a frontierei. România a făcut eforturi substanţiale, inclusiv prin alocarea de resurse bugetare naţionale, pentru extinderea capacităţii de preluare, tranzit şi expediere, pe toate aceste componente. Rezultatele acestor eforturi pentru îmbunătăţirea conectivităţii transfrontaliere se văd deja: avem majorări ale tranzitului de 200% la unele din principalele puncte de tranzit, respectiv de 500% în Portul Constanţa Sud. Am subliniat însă foarte clar că măsurile pe care le adoptăm la nivel naţional, precum şi cele la nivel european, vor avea în vedere în egală măsură (1) nevoia sprijinirii Ucrainei, dar şi (2) aşteptările şi preocupările legitime ale producătorilor şi fermierilor români. Protejarea pieţei interne româneşti şi a fermierilor români este unul dintre obiectivele majore ale acestui Guvern! Şi mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcţia corectă”, menţionează premierul român.

De asemenea, Marcel Ciolacu afirmă că un alt subiect a fost cel referitor la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

„Am readus în atenţia domnului Prim-Ministru preocupările legitime ale României în acest domeniu. Am reamintit poziţia fermă a României pe acest subiect. Am arătat că aşteptăm deschidere şi implicare din partea autorităţilor ucrainene – aşa cum este normal între două state legate printr-o solidaritate atât de puternică. Solicitările noastre sunt fireşti şi rezonabile. Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului Prim-ministru Shmyhal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene”, precizează Marcel Ciolacu.

El a reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa limbii moldoveneşti şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă.

„Să continuaţi să luptaţi ca şi până acum. Aveţi în spate aliaţi puternici- SUA, NATO şi Uniunea Europeană şi vecini precum România pe care vă puteţi baza întotdeauna la greu. Nu aveţi niciun motiv să daţi vreun pas înapoi. Şi sunt convins că, la final, depăşind acest moment întunecat al istoriei veţi reuşi să vă construiţi un viitor mai sigur şi mai prosper”, încheie Ciolacu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici