Cioloş: Consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice în apropierea campaniei

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la finalul şedinţei din Parlament pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin, că a considerat că trebuie să ţină Guvernul departe de disputele politice în apropierea campaniei electorale dacă doreşte să îşi ducă la bun sfârşit angajamentele.

405 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice în apropierea campaniei

Cioloş: Consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice în apropierea campaniei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

''Nu am considerat util pentru acest proces democratic ca Guvernul să vină prin OUG şi să impună aceste puncte de vedere, pentru că acelaşi comportament al Guvernului (Ponta-n.r.) a fost contestat, atunci când s-a modificat legea privind alegerea preşedintelui sau migraţia primarilor. (…)Consider că această dezbatere ar trebui să aibă loc. O dezbatere pe acest subiect în Parlament, pe proiectele de lege depuse, ar fi o dovadă de respect pentru cetăţenii care îşi doresc alegeri locale în două tururi. (...) În faţa conştiinţei mele consider că o asemenea dezbatere ar trebui să aibă loc'', a subliniat prim-ministrul.

El a răspuns observaţiilor făcute de liberalul Ludovic Orban, care l-a acuzat că refuzând să modifice legea ar favoriza PSD, Cioloş precizând că, în calitate de om de stat, a considerat că trebuie să ţină Guvernul departe de dispute politice dacă vrea să îşi ducă mandatul la termen.

"Domnul Orban vorbea despre oameni de stat. Eu, în calitate de premier şi ca om de stat, consider că trebuie să ţin Guvernul departe de dispute politice în apropierea campaniei electorale, dacă vreau să merg cu acest guvern până la îndeplinirea mandatului şi să duc la bun sfârşit angajamentele pe care mi le-am luat în programul de guvernare'', a spus Cioloş.

El a arătat că este nevoie de ''un punct zero în care fiecare instituţie să îţi asume rolul democratic''.

Premierul a susţinut că pentru alegerile locale Guvernul pregăteşte punerea în aplicare a unui sistem informatic pentru a evita votul multiplu, sistem pentru care se va utiliza o bază de date pusă la dispoziţie şi testată de STS.

Cât priveşte organizarea alegerilor cu oamenii fostului Guvern, premierul a pecizat că în cea mai mare parte secretarii de stat au fost schimbaţi nu pentru că ar fi aparţinut unui partid sau altuia, ci pentru că asta a fost înţelegerea cu miniştrii pe care i-a propus.

Cioloş a afirmat că le-a cerut secretarilor de stat să nu facă politică de partid dacă vor să rămână în funcţie şi a precizat că prefecţii sunt „în evaluare” şi o parte din ei vor fi schimbaţi din cauza lipsei de performanţă.

„Prefecţii care vor să participe la alegeri vor fi invitaţi să îşi părăsească posturile pe care le au”, a mai spus premierul.

Cioloş a răspuns si acuzaţiilor care i-au fost aduse de deputatul independent Mihai Sturzu, care a susţinut că Dacian Cioloş a fost învestit în baza unui program de guvernare care prevedea revenirea la alegerile locale în două tururi, afirmând că angajamentul invocat nu făcea parte din programul guvernamental votat de Parlament, ci de o versiune initială a acestuia.

"Domnule Sturzu, (programul guvernamental-n.r.) aprobat de acest Parlament, nu altele. Ce-aţi citat dumneavoastră nu a fost în programul adoptat de Parlament. Am avut într-o primă variantă aceste propuneri pe care le-am făcut partidelor politice şi când am constatat că nu există preocupare şi că nu există majoritate în Parlament le-am retras”, a explicat Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici