Ciucă, la lansarea Interconectorului de gaze: Trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa

Premierul Nicolae Ciucă a participat, la Sofia, în capitala Bulgariei, că orice pas întreprins în vederea creşterii securităţii energetice regionale şi a Europei este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare şi rezilienţă.

116 afișări
Imaginea articolului Ciucă, la lansarea Interconectorului de gaze:  Trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa

Ciucă, la lansarea Interconectorului de gaze: Trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa

„Deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe pieţele globale de energie şi au generat costuri neaşteptat de mari pentru partenerii noştri din diferite părţi ale lumii. Orice pas întreprins în vederea creşterii securităţii energetice regionale şi – la o scară mai largă – a Europei are o conotaţie mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă şi sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare şi rezilienţă”, a spus premierul Nicolae Ciucă, la Sofia.

Acesta a precizat că trebuie continuată colaborarea cu partenerii pentru sporirea capacităţilor de producţie.

„De asemenea, trebuie să ne finalizăm proiectele în Europa, în ceea ce priveşte interconectivitatea, astfel încât să ne asigurăm că avem toate mijloacele necesare pentru a ne diversifica resursele şi a acţiona în solidaritate cu membrii UE şi cu vecinii noştri din Republica Moldova, Ucraina sau Balcanii de Vest. Punerea în funcţiune a Interconectorului Grecia-Bulgaria contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale. Deşi evenimentul, la care participăm, reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului şi pentru toţi beneficiarii lui, trebuie să rămânem realişti şi să recunoaştem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a adăugat că această criza energetică resimţită de întreaga Europă a unit şi mai mult statele în eforturile de a găsi soluţii pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât şi pentru viitor, respectând principiile sustenabilităţii şi protecţiei mediului.

În plus, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate de aceste state sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză.

„Finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluţiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a gazoductului BRUA. Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum şi la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei. În acelaşi timp, toţi cei prezenţi aici suntem conştienţi de faptul că investiţiile în exploatarea gazelor naturale şi în infrastructura de transport aferentă sunt investiţii pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziţia către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se doreşte a fi obţinută până în 2050.
Includerea gazelor naturale şi al energiei nucleare în Taxonomia UE ne oferă nouă, decidenţi politici, oameni de afaceri şi investitori, predictibilitatea mult dorită. Doresc să îi felicit pe toţi cei care – de-a lungul anilor – au investit voinţă politică, resurse şi tehnologie pentru a transforma proiectul Interconectorului Grecia -Bulgaria în realitate. România este pregătită să-şi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei”, a adăugat Nicolae Ciucă.

El le-a mulţumit fostului premier Petkov şi prim-ministrului Mitsotakis pentru angajamentul lor de a finaliza acest Interconector. Potrivit premierului, Interconectorul aduce valoare nu doar Coridorului Sudic, ci şi Coridorului Vertical şi gazoductului BRUA, proiect de mare importanţă pentru România, Bulgaria, Ungaria şi Austria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici