Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare în cuantum de 259 milioane euro notificată de România

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare în cuantum de 259 de milioane EUR notificată de România în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, al cărei obiectiv este sprijinirea investiţiilor în baterii şi în celule şi panouri fotovoltaice.

290 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare în cuantum de 259 milioane euro notificată de România

Comisia Europeană aprobă o schemă de ajutoare în cuantum de 259 milioane euro notificată de România

Prin această schemă se urmăreşte sprijinirea investiţiilor în producţia, asamblarea şi reciclarea bateriilor şi a celulelor şi panourilor fotovoltaice. Schema are drept obiective sprijinirea dezvoltării regionale a României şi promovarea obiectivelor strategice ale UE legate de tranziţia verde.

Schema de ajutoare, prevăzută cu un buget estimativ de 259 de milioane EUR, va fi finanţată parţial prin MRR, în urma evaluării pozitive de către Comisie a Planului de redresare şi rezilienţă al României şi a adoptării acestuia de către Consiliu. Măsura urmăreşte: (i) să contribuie la dezvoltarea regională prin orientarea ajutoarelor către sectoare în care cererea este în creştere, care vor sprijini crearea de noi locuri de muncă ce necesită o forţă de muncă calificată, precum şi la o economie mai sustenabilă şi mai competitivă şi (ii) să promoveze tranziţia verde a României şi a UE.

În cadrul schemei, care se va aplica până la 31 decembrie 2024, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe destinate întreprinderilor care desfăşoară activităţi în domeniul producţiei, asamblării şi reciclării bateriilor şi a celulelor şi panourilor fotovoltaice, situate în zonele eligibile pentru ajutoare regionale din România. Aceste zone sunt stabilite în harta ajutoarelor regionale a RomânieiCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedentRO••• pentru perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027, care precizează şi cuantumul maxim al ajutorului de stat ce poate fi acordat pentru fiecare beneficiar din fiecare dintre aceste zone.

Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) şi al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, care permit statelor membre să promoveze dezvoltarea economică a zonelor celor mai defavorizate şi să sprijine dezvoltarea anumitor activităţi sau a anumitor regiuni economice în anumite condiţii, precum şi în temeiul Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2022-2027.

Comisia a stabilit că măsura contribuie la dezvoltarea regională a României şi că este necesară şi adecvată pentru dezvoltarea zonelor incluse pe harta ajutoarelor regionale a ţării. În plus, ajutorul este proporţional, deoarece se limitează la minimul necesar şi nu va depăşi valorile maxime stabilite în harta ajutoarelor regionale a României. În ultimul rând, efectele negative ale măsurii în ceea ce priveşte denaturarea concurenţei şi impactul asupra schimburilor comerciale dintre statele membre sunt limitate.

Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

„Această schemă românească în cuantum de 259 de milioane EUR, finanţată parţial prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă, va asigura un sprijin esenţial pentru producţia de baterii şi de celule şi panouri fotovoltaice. Măsura aprobată astăzi va promova dezvoltarea economică a celor mai defavorizate zone din România, în conformitate cu obiectivele de coeziune ale Uniunii, contribuind în acelaşi timp la accelerarea tranziţiei verzi”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenţei - 15/02/2023

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici