Consultări la Cotroceni | Klaus Iohannis l-a lăudat pe Remus Pricopie, propus premier, dar vrea anticipate / UDMR nu va ajuta PSD să formeze o majoritate

Klaus Iohannis discută, joi, la Cotroceni, cu liderii de partide, pentru desemnarea unui nou Guvern.Astfel, la ora 12:00, şeful statului va discuta cu reprezetanţii PNL, urmând ca în cursul zilei să aibă consultări şi cu reprezetanţii PSD, USR, UDMR, PMP, Pro România, dar şi cu grupul minorităţilor.

14298 afișări
Imaginea articolului Consultări la Cotroceni | Klaus Iohannis l-a lăudat pe Remus Pricopie, propus premier, dar vrea anticipate / UDMR nu va ajuta PSD să formeze o majoritate

LIVE TEXT Consultările la Cotroceni au început

UPDATE PMP condiţionează susţinerea viitorului guvern de o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a declarat, joi, după consultările de la Cotroceni, că PMP va renegocia promovarea prin ordonanţă de urgenţă a alegerii primarilor în două tururi de scrutin, fiind o condiţie pentru susţinerea viitorului Guvern. Citeşte continuarea...

PMP nu va participa la votul împotriva învestirii unui nou Guvern Orban

Marius Paşcan a declarat că partidul nu va participa la votul împotriva învestirii unui nou Cabinet condus de Ludovic Orban. PMP nu susţine declanşarea alegerilor anticipate.

"Nu vom consimţi la validarea unui alt Guvern decât cel cu care am făcut o înţelegere protocolară pe care noi am respectat-o şi aceasta a fost condiţionată de participarea noastră la susţinerea Guvernului. Aşa cum am făcut la moţiunea de cenzură, la fel vom proceda şi acum, în sensul că nu vom participa la un vot împotriva învestirii lui Ludovic Orban, vom rămâne spectatori, întrucât credem că este vorba de o dramaturgie în acest moment, o bătălie a orgoliilor, a vanităţilor la nivelul de vârf al clasei politice şi ea deserveşte profund intereselor românilor, a agendei lor, deserveşte ţării", a spus Marius Paşcan la Palatul Cotroceni.

Deputatul PMP a mai explicat că susţine alegerile parlamentare la termen, deoarece primează nevoia de stabilitate a ţării.

"Sunt câteva luni până la alegerile locale. Cred că tocmai din acest motiv nu există justificat un temei rezonabil, raţional, pentru a forţa alegeri anticipate. Noi pledăm pentru alegeri la termen. Nu ne ferim de eventuale posibile alegeri anticipate. Suntem pregătiţi să ne batem în orice variantă. Primează nevoia de stabilitate a ţării", a spus Paşcan.

UPDATE UDMR nu va ajuta PSD să formeze o majoritate în jurul lui Remus Pricopie

Kelemen Hunor, a spus joi, în urma consultărilor cu preşedintele Iohannis, că UDMR nu va ajuta PSD pentru forma o majoritate în jurul lui Remus Pricopie în funcţia de premier, deşi au demis Guvernul împreună. El a zis că moţiunea nu a fost „un proiect politic”, ci blocarea alegerilor în două tururi. Citeşte continuarea...

UPDATE Barna, după consultările de la Cotroceni: Susţinem scenariul alegerilor anticipate

Liderul USR, Dan Barna, a declarat după consultările avute cu preşedintele Klaus Iohannis, că susţine scenariul anticipatelor, dar dacă acesta nu va fi materializat, atunci cer ca viitorul premier să îşi asume revenirea prin OUG la alegerea primarilor în două tururi şi ca USR să intre la guvernare.



”I-am transmis preşedintelui poziţia USR, declarată timp de doi ani de zile - alegerile anticipate sunt soluţia morală, etică, corectă şi necesară pentru România. Vom susţine scenariul alegerilor anticipate. Dacă acest proiect al anticipatelor nu se va materializa, i-am solicitat preşedintelui ca indiferent de premierul pe care-l va desemna să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asuma ca punct unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanţă de urgenţă. Este o solicitare foarte clară. Iar a doua solicitare este ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza dacă nu vom avea anticipate, tocmai pentru a ne asigura că acest obiectiv va fi realitate”, a declarat liderul USR, Dan Barna.

El a precizat că propunerea de premier făcută de formaţiune este Dacian Cioloş

UPDATE Iohannis l-a lăudat pe Remus Pricopie, dar a transmis că vrea alegeri anticipate - surse

Preşedintele Klaus Iohannis l-a lăudat, joi, pe Remus Pricopie, propunerea de premier a PSD, însă a transmis că îşi doreşte în continuare alegeri anticipate, au relatat surse din cadrul PSD, pentru MEDIAFAX.

„Preşedintele ne-a transmis că <depinde de părţi cât se va prelungi această criză politică>”, au mai relatat sursele citate.

Consultările PSD cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru au avut loc, joi, la Palaul Cotroceni.

Delegaţia social-democraţilor care a discutat cu şeful statului era formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Claudiu Manda, Mihai Weber şi Titus Corlăţean.

Surse social-democrate au relatat pentru MEDIAFAX că preşedintele Klaus Iohannis a lăudat propunera PSD, în persoana rectorului SNSPA Remus Pricopie, dar a transmis acestora că îşi doreşte în continuare alegeri anticipate.

UPDATE Ciolacu: Orban nu iese din logica abuzurilor şi a ordonanţelor date noaptea

„Orban nu iese din logica abuzului de putere şi mai nou din logica ordonanţelor date noaptea fără avize şi a încălcării Cosntituţiei şi de a crea un conflict constituţional, juridic între Parlament şi Guvern”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul interimar al PSD ia în calcul sesizarea CCR, în cazul în care Klaus Iohannis îl desemnează din nou premier pe Ludovic Orban. Citeşte continuarea... 

UPDATE Orban, după consultări: Putem continua cu aceeaşi formulă de Guvern. Săptămâna viitoare vom discuta cu partenerii

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că este posibil să propună aceeaşi formulă de Guvern pentru învestire. Orban spus că săptămâna viitoare va discuta cu partidele partenere despre strategia de declanşare a anticipatelor.

"Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt în continuare alături de noi, pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate. (...) În ce mă priveşte sunt foarten mulţumit de echipa guvernamentală. Din punctul meu de vedere, putem continua în aceeaşi formulă. Luni vom avea o reuniune a Biroului Executiv în care vom lua decizia legată de componenţa Guvernului, de programul de guvernare, dar după ce vom aştepta decizia preşedintelui României", a afirmat premierul interimar Ludovic Orban la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă este pregătit de o posibilă tergiversare a calendarului pentru anticipate de către PSD, având în vedere că Marcel Ciolacu a spus că ar putea fi declanşat un conflict constituţional, Orban a răspuns: "Conflict constituţional pentru ce? Constituţia este foarte limpede. Preşedintele are atributul constituţional de a propune prim-ministrul. Nu există niciun partid care să deţină singur majoritatea absolută din Parlament, ca atare preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru".

PNL a fost primul partid care s-a prezentat, joi, de la ora 12.00, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui prim-ministru.

 

UPDATE Ciolacu, înainte de consultările de la Cotroceni: Am conturat cea mai mare majoritate parlamentară

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, înaintea consultărilor de la Cotroceni, că PSD şi ProRomânia au conturat ” cea mai mare majoritate parlamentară” în jurul propunerii ca remus Pricopie să fie nominalizat pentru a forma viitorul guvern.

”Mandatul nostru e foarte clar: avem o propunere de prim-ministru în persoana lui Remus Pricopie. Suntem două forţe politice care susţinem aceeaşi propunere. Cu alte cuvinte, am conturat cea mai mare majoritate parlamentară în acest moment. PSD şi ProRomânia, în acest moment, au numărul cel mai mare de parlamentari conturat în jurul unei singure propuneri”, a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

PSD şi Pro România îl susţin pe rectorul Remus Pricopie pentru funcţia de premier, a anunţat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlament.

UPDATE Delegaţia PNL a ajuns la Cotroceni, urmând să participe la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis

Înaintea consultărilor, Ludovic Orban a anunţat că propunerea PNL pentru premier va fi „în persoana preşedintelui PNL, subsemnatul”. Citeşte continuarea... 

UPDATE PNL merge la consultări cu aceeaşi formulă de miniştri şi Orban ca premier - surse

PNL a decis să meargă la consultările de la Cotroceni cu aceeaşi formulă de miniştri, au declarat surse liberale, joi, pentru MEDIAFAX. Ludovic Orban va fi propunerea liberalilor pentru a fi nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis, atât în prima, cât şi la o eventuală a doua rundă de consultări.

După calculele liberalilor, votul pentru prima propunere de Cabinet ar trebui să fie organizat în jur de 24-25 februarie, au mai precizat sursele.

La momentul transmiterii acestei ştiri, PNL s-a reunit în şedinţa Biroului Executiv al partidului.

Programul consultărilor cu preşedintele

Potrivit anunţului făcut de Administraţia Prezidenţială, prima delegaţie care va fi primită de Klaus Iohannis joi este cea a liberalilor. Reprezentanţii PNL sunt aşteptaţi la Cotroceni la ora 12:00.

La 12:45, Klaus Iohannis va primi la consultări delegaţia formată din membrii PSD.

Totodată, celelalte partide parlamentare vor fi primite de şeful statului după următorul program:
„• Ora 13:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 15:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 15:45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
• Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
• Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consultările de la Cotroceni au loc după ce Parlamentul i-a retras încrederea Guvernului Orban, prin adoptarea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD şi UDMR.

Potrivit articolului 103 din Constituţia României, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„ Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Constituţia.

PSD şi Pro România vor merge la consultări cu propunerea de prim-ministru în persoana rectorului SNSPA Remus Pricopie, a anunţat miercuri Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a afirmat, însă, că dacă partidele parlamentare vor refuza ideea declanşării alegerilor anticipate, atunci propunerea de premier pe care o va face va fi tot din partea PNL.

Liberalii îl vor susţine tot pe Ludovic Orban pentru această funcţie, au afirmat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici