Corlăţean a susţinut discursul României la Adunarea Generală a ONU. Ce a transmis Ministrul Afacerilor Externer

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a susţinut miercuri în reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU discursul ca reprezentant al României, el participând şi la reuniunea la nivel înalt a Consiliului de Securitate dedicată păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu.

237 afișări
Imaginea articolului Corlăţean a susţinut discursul României la Adunarea Generală a ONU. Ce a transmis Ministrul Afacerilor Externer

Corlăţean a susţinut discursul României la Adunarea Generală a ONU (Imagine: Octav Ganea / MediafaxFoto)

În discursul său din Adunarea Generală, Corlăţean a arătat serioasa preocupare a României faţă de evoluţiile din Siria şi a pus un accent aparte pe progresul redus înregistrat în ultimul an de Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, el menţionând şi că o preocupare constantă a României o reprezintă întârzierea soluţionării conflictelor prelungite, în special cel transnistrean, din Georgia şi Nagorno-Karabah, informează un comunicat transmis de MAE.

Referitor la Siria, el a arătat că evoluţiile din această ţară deja generează un fenomen de contagiune în întreaga regiune.

"Regret că această sesiune a Adunării Generale începe în umbra evenimentelor recente din Benghazi. Atacurile împotriva reprezentanţilor diplomatici sunt inacceptabile, sub orice motiv. Condamn cu fermitate atacurile şi transmit sincere condoleanţe victimelor. Atacatorii trebuie aduşi în faţa justiţiei, cu respectarea unui proces echitabil", a afirmat şeful diplomaţiei române.

Totodată, el a reluat poziţia oficială a României privind Procesul de Pace: "România este un ferm susţinător al eforturilor dedicate găsirii unei soluţii cuprinzătoare de pace în Orientul Mijlociu. Sprijinim toate iniţiativele cvartetului şi implementarea completă a Foii de Parcurs - viziunea a două state, Israel şi Palestina, care convieţuiesc în pace şi securitate".

În intervenţia sa, Titus Corlăţean a remarcat determinarea şi eforturile României de a fi un actor activ şi creativ, atât în plan global, cât şi în cel regional. Contribuţiile ţării noastre la demersurile privind pacea şi securitatea, dezvoltarea durabilă şi respectarea drepturilor omului sunt şi vor rămâne priorităţi ale diplomaţiei române. În acest sens, ministrul român a evocat iniţierea de către România a Rezoluţiei Consiliului Drepturilor Omului pe tema statului de drept, democraţiei şi drepturilor omului, adoptată la Geneva, în primăvara acestui an şi a invitat statele membre ONU să sprijine un demers similar în cadrul Adunării Generale a ONU, relatează MAE.

Corlăţean a reiterat comunităţii internaţionale "ataşamentul tradiţional al României faţă de valorile diplomaţiei multilaterale şi încrederea ţării noastre în capacitatea ONU de a identifica soluţiile necesare pentru problemele globale cu care se confruntă omenirea".

La reuniunea la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU dedicată păcii şi securităţii în Orientul Mijlociu au fost invitaţi toţi miniştrii de externe prezenţi la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale ONU.

Reuniunea a fost prezidată de Guido Westerwelle, ministrul afacerilor externe al Germaniei, preşedintele CS ONU pentru luna septembrie. Au participat Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Nabil El-araby.

Potrivit MAE, evenimentul s-a concentrat pe dimensiunea cooperării dintre ONU şi Liga Statelor Arabe, într-un context în care dezvoltările din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii se află în centrul atenţiei comunităţii internaţionale.

Participanţii au evaluat stadiul cooperării dintre cele două organizaţii, cu accent pe dimensiunile de prevenire şi rezolvare a conflictelor.

Dosarul israelo-palestinian a făcut obiectul intervenţiilor mai multor delegaţii care au subliniat necesitatea deblocării impasului actual, prin reluarea negocierilor directe dintre părţi.

Situaţia din Siria a fost, de asemenea, evocată de mai multe delegaţii, existând unanimitate privind importanţa sprijinului colectiv pe care Consiliul de Securitate trebuie să-l acorde eforturilor reprezentantului special al ONU şi al Ligii Statelor Arabe în Siria, Lakhdar Brahimi, mai precizează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici