Daniel Constantin: Am luat act de decizie / Călin Popescu Tăriceanu: Al doilea refuz ar fi un gest suicidal al preşedintelui care ar duce la suspendarea sa

Cei doi copreşedinţi ai ALDE, Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu, au reacţionat diferit la anunţul liderului PSD, Liviu Dragnea, cu privire la nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcţia de premier, primul susţinând că au luat act, în timp ce al doilea a vorbit despre consultări.

1296 afișări
Imaginea articolului Daniel Constantin: Am luat act de decizie / Călin Popescu Tăriceanu: Al doilea refuz ar fi un gest suicidal al preşedintelui care ar duce la suspendarea sa

Daniel Constantin: Am luat act. Călin Popescu Tăriceanu: Anunţul vine după lungi discuţii şi consultări reciproce (Imagine: Marian Ilie / Mediafax Arhiva Foto)

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri seara că refuzarea celei de-a doua nominalizări a coaliţiai PSD - ALDE pentru funcţia de prim ministru ar fi ”un gest suicidal” al preşedintelui Klaus Iohannis, singura soluţie fiind suspendarea sa din funcţie.

''În aceste condiţii am propus colegilor mei după ce înainte m-am consultat, înaintea şedinţei, cu domnul Tăriceanu şi a fost de acord cu această propunere a noastră, să fie Sorin Grindeanu. Din câte ştiu nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas, poate se descoperă că e KGB, poate se descoperă că a omorât pe cineva. Eu sper ca această propunere să fie luată în serios. L-am rugat pe domnul Tăriceanu ca după ce - probabil va avea şi el o conferinţă de presă - să vină aici şi împreună să trimitem oficial această adresă prin care îi transmitem şi pe care o ducem că este propunerea noastră'', a susţinut social-democratul.

”Apreciez foarte clar şi fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns (negativ - n.r.) ar fi un gest suicidal al preşedintelui. Atunci, singura soluţie care ne rămâne la îndemână, este, sigur, declanşarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajunge în această situaţie, vreau să fiu foarte clar. Încălcarea Constituţiei nu poate fi tolerată, atitudinea de dispreţ faţă de votul cetăţenilor nu poate fi tolerată aşa încât la un moment dat trebuie întreprins ceva. Sper să n-ajungem în această situaţie”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai susţinut că preşedintele Klaus Iohannis şi-a depăşit cadrul constituţional atunci când a refuzat desemnarea lui Sevil Shhaideh în funcţia de premier.

”Vreau să fiu foarte clar asupra unui lucru. Aşa cum şi în cazul primului refuz nemotivat, preşedintele depăşeşte cadrul constituţional, care îi conferă rolul de a nominaliza un prim-ministru care urmează să primească votul Parlamentului - încrederea nu i-o dă preşedintele, ci Parlamentul, prin votul pe care îl exprimă. Dacă preşedintele refuză şi a doua oară e clar că ceea ce urmăreşte nu e altceva decât un joc de putere şi amplificarea unei crize politice care i s-ar părea că îi aduce avantaje. Atunci, sigur că nu avem la dispoziţie alte soluţii politice inovatoare”, a mai spus Tăriceanu.

Potrivit Constituţiei, în cazul în care preşedintele României ar fi suspendat din funcţie, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.

 

Un avertisment similar a venit miercuri şi din partea liderului PSD, Liviu Dragnea.

Daniel Constantin: Am luat act / Călin Popescu Tăriceanu: Anunţul vine după lungi discuţii şi consultări reciproce

”Am luat act de decizia pe care conducerea PSD a luat-o astăzi. Am apreciat în cadrul şedinţei pe care am avut-o la sediul ALDE decizia pe care domnul preşedinte Liviu Dragnea a luat-o astăzi. Este o decizie plină de înţelepciune. După decizia incorectă pe care preşedintele a luat-o ieri, Liviu Dragnea a fost pus în faţa altei situaţii şi, cred eu, că decizia de astăzi trebuie şi va fi apreciată în viitor. A decis să nu arunce, şi am decis împreună să nu aruncăm ţara într-o criză politică majoră astfel încât nu am mers pe calea războiului, ci am mers pe calea înţelepciunii. Mă bucur pentru decizia conducerii PSD de a-l nominaliza, este o persoană în care avem încredere, o persoană bine pregătită, o persoană care cred că va fi capabilă să pună în aplicare un program de guvernare comun PSD şi ALDE”, a spus, în debutul unei conferinţe de presă, Daniel Constantin.

O poziţie diferită a avut colegul său de partid, celălalt copreşedinte al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

”Anunţul pe care l-a făcut preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vine după îndelungi discuţii şi consultări reciproce pe care le-am avut în cursul zilei de ieri şi de astăzi. Această soluţie politică la care noi am ajuns, mă refer la o nouă nominalizare, este răspunsul politic pe care noi am găsit de cuviinţă să-l dăm, ca urmare a crizei politice care s-a declanşat urmare a refuzului nemotivat al preşedintelui de a desemna-o pe doamna Sevil Shhaideh, prima propunere a noastră de prim-ministru”, a susţinut Călin Popescu Tăriceanu

Cei doi au fost întrebaţi de jurnaliştii prezenţi de diferenţa de perspectivă asupra anunţului lui Liviu Dragnea.

”Nu, nu am luat act. Cred că am fost foarte clar, v-am spus că am avut o consultare ieri, astăzi, înainte de a începe şedinţa pe care noi am avut-o. Ne-am consultat şi am luat o decizie în comun”, a susţinut Tăriceanu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că a patra variantă de lucru a PSD a fost Sorin Grindeanu, propunerea sa, care a întrunit şi votul Comitetului Executiv Naţional.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici