Daniel Constantin, despre cazul Brădet: Dacă eram în locul ministrului Agriculturii aş fi demisionat

Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, a spus, sâmbătă, fiind întrebat dacă ministrul Agriculturii ar trebui să demisioneze după ce Institutul Cantacuzino a stabilit că nu brânza Brădet a fost cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, că el şi-ar fi dat demisia.

1249 afișări
Imaginea articolului Daniel Constantin, despre cazul Brădet: Dacă eram în locul ministrului Agriculturii aş fi demisionat

Daniel Constantin, despre cazul Brădet: Dacă eram în locul ministrului Agriculturii aş fi demisionat (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

”Chiar şi premierul a criticat modalitatea în care a fost abordat acest subiect de ministrul Agriculturii. Nu ştiu ce ar trebui să-i facă premierul sau altcineva. Eu vă spun ce aş fi făcut eu dacă eram în locul lui, dincolo că nu aş fi comunicat în felul acesta, eu mi-aş fi dat demisia”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin.

Constantin a precizat că piaţa produsele autohtone a avut de suferit.

”Din păcate, există astăzi aşa o umbră care se lasă asupra calităţii produselor româneşti după acele declaraţii care s-au făcut. Acele posibile cazuri sunt excepţii. Majoritatea produselor româneşti, de fapt, toate pe care le găsiţi la raft sunt sigure din punct de vedere al consumului. Sunt şi anumite excepţii care sunt generate de E. Coli acesta. De fapt cred că nimeni nu cred că l-a explicat aşa cum trebuie. Reprezintă boala, dacă vreţi, a mâinilor murdare. Dacă punem acum mâna pe această faţă de masă e posibil să găsim E.Coli. Asta nu înseamnă că sunt acele tulpini care pot cauza tot felul de necazuri la care am ajuns în această perioadă. Înainte să vedem despre ce e vorba, care e cauza, în momentul în care se constată că există E. Coli într-un produs se merge pe trasabilitate. După ce ai identificat sursa, abia atunci poţi să vorbeşti dacă s-a identificat la desfacere, la producţie, la transport sau chiar la sursă, la bază”, a spus Constantin.

Liderul ALDE a afirmat că ”a trecut prin astfel de scandaluri” când a fost ministru, amintind de ”scandalul cărnii de cal” şi de ”laptele cu aflatoxine”, precizând că nu a ”pronunţat nume pentru că important era izolarea produselor respective, să nu ajungă în consum”.

”S-a lăsat să se înţeleagă, chiar dacă nu s-a spus cu subiect şi predicat, că există o legătură între brânza respectivă comercializată în vrac (…) Până când nu se identifica nu trebuia să se vorbească. S-a lăsat această impresie că de acolo vine cauza contaminării şi cred că asta a cauzat prejudicii”, a mai spus Constantin.

Liderul ALDE a adăugat că se va discuta ”foarte serios” la nivelul Parlamentului despre situaţia din Agricultură şi Sănătate.

”Am avut o discuţie cu domnul preşedinte Dragnea, pentru că avem o oarecare colaborare parlamentară şi dânsul mi-a împărtăşit aceeaşi idee că ar trebui pe Agricultură şi Sănătate să discutăm la nivelul Parlamentului foarte serios în perioada următoare. Şi cred că vom discuta foarte serios”, a spus Constantin.

Patronul "Brădet",Marius Badea, a declarat, miercuri, că anunţul Institutului Cantacuzino, potrivit căruia brânza nu a fost cauza îmbolnăvirii copiilor este cea mai bună veste pe care a primit-o şi a precizat că nu are de gând să dea în judecată pe nimeni.

Ministrul Agriculturii a declarat după ce Institutul Cantacuzino a anunţat rezultatele analizelor făcute în cazul copiilor din Argeş, că el nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor, dar că regulamentele CE îl obligau să comunice descoperirea E.Coli.

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş a afirmat că ministrul Agriculturii nu ar fi trebuit să comunice numele firmei Brădet în scandalul copiilor îmbolnăviţi în Argeş dacă nu avea toate elementele, reproşându-i că "în acest caz a comunicat prea repede". Potrivit lui Cioloş, Achim Irimescu i-a transmis că a existat o presiune pe el din partea presei să spună şi să nu ţină ascunse informaţiile pe care le are.

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Cadariu Achimaş, a spus că rezultatul dat publicităţii de către Institutul Cantacuzino în cazul anchetei epidemiologice referitoare la îmbolnăvirile dinArgeş reprezintă doar "o mică
fotografie din tot procesul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici