Diaconescu: Preşedintele - titularul politicii externe, MAE trebuie să coopereze direct cu el

Ministrul nominalizat de Externe Cristian Diaconescu a declarat, sâmbătă, că preşedintele este titularul politicii externe, iar MAE trebuie să coopereze direct cu acesta şi a promis găsirea unei formule instituţionale pentru a discuta cu Parlamentul problemele de interes naţional.

20 afișări
Imaginea articolului Diaconescu: Preşedintele - titularul politicii externe, MAE trebuie să coopereze direct cu el

Diaconescu: Preşedintele - titularul politicii externe, MAE trebuie să coopereze direct cu el (Imagine: Mediafax Foto)

"CSAT este o instituţie românească", a spus Diaconescu, apreciind că nu poate găsi o analogie cu o alta din alte state.

Întrebat de Crin Antonescu în legătură cu rolul şi structura CSAT, el a precizat că este vorba despre "o instituţie constituţională, care sub aspect strict fundamental trebuie să funcţioneze".

"Această instituţie trebuie să existe. N-o pot califica. Ceea ce pot face, însă, pot discuta asupra aspectului bazei juridice şi al eficienţei, modul în care poate fi îmbunătăţit profilul acestei instituţii şi mai ales evitate suprapunerile în ceea ce priveşte procesul decizional şi executarea deciziilor care se iau", a comentat Diaconescu.

"Preşedintele este titularul politicii externe româneşti. Guvernul execută politica externă românească (...) Dacă cineva îşi închipuie că MAE sau Guvernul nu trebuie să coopereze cu preşedintele face o mare greşeală şi atunci situaţia este de neînţeles. Ba da, MAE trebuie să coopereze direct şi imediat cu Preşedintele, asigurând baza de substanţă a reprezentării României pe care o asigură preşedintele României în afară", a comentat Diaconescu, răspunzând unei întrebări adresate de Crin Antonescu pe tema CSAT.

Diaconescu a spus de asemenea că doreşte să găsească o formulă instituţională pentru a discuta cu Parlamentul problemele de interes naţional: "Dincolo de determinarea MAE de a ţine o legătură strânsă cu Parlamentul, vreau să găsesc o formulă instiutuţională pentru a discuta despre problemele de interes naţional."

"MAE va trebui să aibă iniţiativa de a informa parlamentul şi nu invers. Momentan există o anomalie, o logică deficitară. Nu este normal să ai iniţiative care în cele din urmă vor depinde de votul din Parlament, dar să nu informezi din timp această instituţie", a spus Diaconescu.

Probabil că această problemă a intervenit şi din aroganţă instituţională. Acestea sunt greşeli care ţin de profesionalism", a comentat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici