Dragnea şi Tăriceanu, întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au avut, marţi, separat, o întrevederi cu liderul Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Cei doi oficiali români au dat asigurări că România susţine parcursul european al Rep. Moldova.

200 afișări
Imaginea articolului Dragnea şi Tăriceanu, întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

Dragnea şi Tăriceanu, întrevederi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

„Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, astăzi (marţi - n.r.), cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, în contextul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Cu acest prilej, au fost trecute în revistă relaţiile de cooperare între cele două foruri legislative, cu evidenţierea contribuţiei pe care acestea îl au în asigurarea parcursului european al Republicii Moldova, Călin Popescu-Tăriceanu exprimând deplina convingere că Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova au roluri importante în punerea în practică a dezideratelor fundamentale ale cetăţenilor, între care consolidarea guvernării democratice ca precondiţie a dezvoltării şi prosperităţii durabile pe ambele maluri ale Prutului”, se arată în comunicatul de presă al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit sursei menţionate, înaltul demnitarul român a transmis omologului de la Chişinău aprecieri pentru eforturile depuse până acum de Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova pentru îndeplinirea angajamentelor pe care ţara şi le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere cu UE, menţionând aşteptările din partea membrilor şi instituţiilor UE, între care şi România ca partener solidar, ca progresele obţinute până acum să fie consolidate, iar hotărârea de menţinere a cursului acţiunii pro-europene să nu se diminueze în confruntarea cu riscurile şi vulnerabilităţile tranziţiei.

De asemenea, preşedintele Senatului a subliniat în cadrul întrevederii că România sprijină procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

„Preşedintele Senatului a subliniat că România sprijină procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în cadrul căruia suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova nu trebuie să fie afectate, exprimând speranţa că demersurile pentru soluţionarea statutului politico-juridic al regiunii derulate în formatul 5+2 (Transnistria, R. Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa -OSCE, alături de SUA şi UE, ca observatori externi) vor contribui la stabilitatea şi predictibilitatea regiunii, la integrarea treptată a ţării în familia europeană”, se mai arată în comunicatul de presă.

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a oferit lui Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, cea mai înaltă distincţie de onoare a Parlamentului Republicii Moldova numită „Medalia Democraţiei”, pentru „contribuţii remarcabile la aprofundarea relaţiilor de prietenie dintre Republica Moldova şi România, precum şi pentru merite deosebite în dezvoltarea relaţiilor dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Senatul României”, aşa cum se arată în brevetul de decernare.

În cadrul întrevederii dintre preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cu Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, discuţiile s-au concentrat pe avansarea proiectelor comune şi impulsionarea procesului de reformă asumat de Moldova în contextul Acordului de Asociere cu UE, inclusiv al Zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător.

„Întrevederea a reprezentat o oportunitate de reasigurare a partenerilor moldoveni de întregul sprijin în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova, Liviu Dragnea menţionând că apropierea momentului la care ţara noastră va prelua Preşedinţia Consiliului UE oferă noi oportunităţi pentru reafirmarea acestei susţineri şi parcurgerea unor paşi concreţi pentru apropierea de familia europeană”, potrivit comunicatului de presă al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

În acest context, unul dintre subiectele abordate între cei doi oficiali a avut în vedere viitoarele alegeri parlamentare de la Chişinău, care reprezintă un test major în ceea ce priveşte maturitatea politică a forţelor pro-europene.

„Astfel, a fost punctată responsabilitatea autorităţilor de la Chişinău în pregătirea unui proces electoral la cele mai înalte standarde democratice, pe de o parte, şi încurajarea populaţiei să transmită un semnal puternic al angajamentului şi aspiraţiilor de viitor, subliniindu-se că numai rezultatele palpabile şi în beneficiul cetăţenilor pot consolida credibilitatea acţiunilor politice şi încrederea în alternativa europeană”, conform liderului PSD.

De altfel, cei doi oficiali au făcut şi o trecere în revistă a stadiului principalelor proiecte comune, ocazie cu care liderul de la Bucureşti a insistat asupra unei abordări pragmatice în avansarea şi concretizarea acestora.

„Sub acest aspect, discuţiile au vizat construcţia gazoductului Ungheni – Chişinău, liniile de interconectare electrică, proiectele de construcţie instituţională şi consolidarea prezenţei investiţionale a României în Republica Moldova. Sub acest aspect, preşedintele Camerei Deputaţilor a insistat asupra oportunităţilor de colaborare şi în alte domenii, în special în cel al agriculturii”, potrivit sursei meţionate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici