Drumul lui Karol Nawrocki, de la huligan la președintele polonez

Publicat: 02 06. 2025, 16:25

Cine este noul președinte al Poloniei, Karol Nawrocki, și ce semnifică alegerea sa pentru viitorul politic al țării? Cotidianul Le Monde a analizat luni traseul lui Nawrocki, de la trecutul controversat la victoria la limită în fața candidatului liberal, Rafal Trzaskowski.

Nawrocki, un istoric de 42 de ani susținut de partidul naționalist-conservator Lege și Justiție (PiS), a fost ales președinte al Poloniei cu puțin peste 50% din voturi. Tată a trei copii și boxer amator, Karol Nawrocki a fost nevoit să-și netezească aspectele mai controversate ale personalității sale de-a lungul campaniei electorale. Victoria sa marchează revenirea la putere a partidului PiS, după înfrângerea suferită în alegerile parlamentare din octombrie 2023, și reprezintă o lovitură pentru coaliția de centru-dreapta condusă de Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European. Analiștii politici avertizează că noul președinte intenționează să blocheze guvernul condus de Tusk, ceea ce va genera o coabitare mult mai tensionată decât cea avută până acum cu președintele în funcție, Andrzej Duda, aliat al aceluiași partid ca Nawrocki. Wawrzyniec Konarski, rectorul Universității Vistula, a declarat înainte de alegeri că Nawrocki „nu pare să înțeleagă rolul președintelui în această țară, care este unul conciliant, de mediator.”

Nawrocki, pe lista persoanelor căutate de autoritățile ruse

Născut într-o familie modestă din Gdansk, Nawrocki a obținut un titlu de doctor în istorie și un master în administrarea afacerilor. Între 2017 și 2021, el a condus Muzeul celui de-al doilea război mondial din Gdansk, înainte să preia conducerea Institutului Memoriei Naționale, instituție pe care a transformat-o într-un instrument esențial al politicii de revizionism istoric pe care o promovează partidul PiS. Cercetările sale privind rolul Uniunii Sovietice în Polonia postbelică și inițiativele sale de a demonta monumentele sovietice l-au pus pe lista persoanelor căutate de autoritățile ruse, fiind acuzat de „demolarea monumentelor care comemorează prezența Armatei Roșii pe teritoriul polonez între 1944 și 1989.”

WARSAW, POLAND – JUNE 1: Supported by Law and Justice party candidate for the President of Poland Karol Nawrocki during the election evening of the second round of the Presidential election in Warsaw, Poland on June 1, 2025. Jakub Porzycki / Anadolu/ABACAPRESS.COM

În tinerețe, Nawrocki și-a împărțit timpul între box, fotbal și diverse joburi ocazionale pentru a-și susține studiile. Cercetările sale s-au concentrat asupra activităților sindicatului Solidarnosc în regiunea Elblag, organizație care i-a sprijinit ulterior candidatura.

Trecutul lui Nawrocki, între minciuni electorale, sprijin pentru interlopi și implicări în rețele de prostituție

Campania sa electorală a fost serios afectată de mai multe controverse apărute chiar din orașul natal. Cel mai mult a atras atenția opiniei publice achiziția de către Nawrocki a unui al doilea apartament, cumpărat la un preț redus de la un vârstnic cu dizabilități, contrar afirmațiilor sale publice, potrivit cărora este proprietarul unei singure locuințe, „ca majoritatea polonezilor”.

A urmat o investigație a site-ului Onet, care a prezentat dovezi privind implicarea lui Nawrocki într-o rețea de prostituție, în perioada în care lucra la un hotel din stațiunea baltică Sopot. Jurnaliștii și-au menținut articolul, deși candidatul i-a amenințat cu acțiuni în instanță.

WARSAW, POLAND – JUNE 1: Marta Nawrocka and supported by Law and Justice party candidate for the President of Poland Karol Nawrocki during the election evening of the second round of the Presidential election in Warsaw, Poland on June 1, 2025. Jakub Porzycki / Anadolu/ABACAPRESS.COM

Nawrocki a fost profund iritat când legăturile sale cu mediile interlope locale, deși cunoscute de ani buni, au fost scoase la lumină în timpul campaniei. Sub pseudonim, actualul președinte al Poloniei a publicat, în 2018, o biografie a unui celebru gangster din perioada comunistă, Nikodem Skotarczak. Ulterior, s-a aflat că presupusul autor și Nawrocki erau, de fapt, una și aceeași persoană.

Un alt episod problematic l-a implicat pe Nawrocki într-o bătaie între niște huligani ai unor echipe rivale de fotbal, pe când lucra într-o funcție de execuție la Institutul Memoriei Naționale, în 2009. Aici, el nu și-a negat implicarea și a numit incidentul „o confruntare nobilă și bărbătească.”

Președintele Poloniei a promis cetățenilor că vor putea purta arme și se va împotrivi aderării Ucrainei la NATO

Puțin cunoscut publicului polonez înainte de campanie, Karol Nawrocki a fost promovat de partidul PiS ca o nouă speranță, repetând strategia din 2015, când Andrzej Duda a fost lansat politic în mod similar. Nawrocki a căutat sprijinul lui Donald Trump, obținând fotografii cu acesta în Biroul Oval. Republicanii devotați mișcării MAGA a lui Trump au declarat deschis că îl susțin, într-o conferință politică din Polonia, organizată chiar în ultima săptămână de campanie.

Critic al Uniunii Europene și susținător al unei Europe a națiunilor, Nawrocki a atras voturi importante din extrema dreaptă, acceptând fără ezitare condițiile partidului Konfederacja. Printre cele opt cerințe la care s-a angajat câștigătorul alegerilor din Polonia se numără accesul cetățenilor polonezi la armele de foc, opunerea față de aderarea Ucrainei la NATO și fără majorări de taxe.