Eurodeputat PSD: Sperăm ca Iohannis şi Opoziţia să înţeleagă că avem nevoie de un climat de linişte

Europarlamentarul PSD, Claudia Ţapardel, a afirmat, pe Facebook, că a trecut o săptămână de la protestele din 10 august, iar preşedintele Klaus Iohannis şi Opoziţia nu au înţeles că România are nevoie de un climat de linişte şi stabilitate pentru a se pregăti de preluarea preşedinţiei Consiliului UE

417 afișări
Imaginea articolului Eurodeputat PSD: Sperăm ca Iohannis şi Opoziţia să înţeleagă că avem nevoie de un climat de linişte

Foto: Facebook/Claudia Ţapardel

"A trecut deja o săptămână de la protestele din 10 August şi speram că liderii Opoziţiei, în frunte cu Preşedintele României, vor înţelege că România are nevoie de un climat de linişte şi de stabilitate pentru a se pregăti şi a face faţă tuturor provocărilor generate de iminenţa preluării de către ţara noastră a Preşedinţiei Consiliului UE. Din păcăte am constat cu dezamăgire că, după alimentarea şi încurajarea unei atitudini conflictuale, a limbajului obscen şi a acţiunilor violente în locul unui apel firesc la calm şi cumpătare, urmate apoi de condamnarea în cor de către Iohannis, Orban şi Barna a Jandarmeriei Române, instituţie a statului responsabiă de asigurare liniştii şi ordinii publice, aceştia au trecut la o nouă etapă şi anume manipularea grosolană a adevărului despre ceea ce s-a petrecut în acea noapte precum şi dezinformarea partenerilor externi şi alimentarea unei campanii negative atât în presa naţională aservită cât şi cea internaţională", a scris eurodeputatul PSD, Claudia Ţapardel, sâmbătă pe contul de Facebook.

Aceasta se întreabă dacă dorinţa de a veni la putere a liderilor Opoziţiei şi a şefului statului Klaus Iohannis este atât de mare încât să sacrifice imaginea României în străinătate.

"Sincer mă întreb cu indignare cât de mare este această dorinţă de a veni la putere, încât Preşedintele şi liderii opoziţiei sunt capabili să distrugă iremediabil imaginea şi credibilitatea ţării pe plan extern? Oare oamenii aceştia nu realizează că după această campanie de şubrezire a imaginii României, ne vor trebui ani şi eforturi subtanţiale să restabilim credibilitatea noastră pe plan internaţional?", a mai spus Claudia Ţapardel pe reţeaua de socializare.

Eurodeputatul PSD precizează că protestul din 10 august nu a fost autorizat şi ulterior "vocea Diasporei" a fost acoperită de grupări de persoane violente, încurajate de mesajele lui Iohannis şi ale Opoziţiei.

"De aceea cred că că este momentul adevărului şi al clarificării unor aspecte foarte importante: Am avut de-a face cu un protest neautorizat, pentru care nu şi-a asumat nimeni răspunderea, în care vocea Diasporei a fost acoperită de o serie de grupări cu comportament agresiv si foarte violent, încurajate în acţiunile lor, prin mesajele transmise, chiar de către Preşedinte şi Opoziţie. Nu doreşte nimeni şi cu atât mai puţin Partidul Social Democrat să absolve abuzurile unor reprezentanţi ai Jandarmeriei, dacă acestea vor fi dovedite. Dar a denigra o instituţie întreagă, doar pentru că aceasta şi a făcut datoria de a menţine ordinea publică este prea mult", a completar europarlamentarul PSD.

În opinia Claudiei Ţapardel, explicaţia politică pentru ceea ce s-a întâmplat este că lui Klaus Iohannis îi este frică de faptul că dacă PSD este lăsat să guverneze până în 2020, atunci Opoziţia va pierde următoarele alegeri.

"Întrebarea mea este de ce un protest al Diasporei care trebuia să fie paşnic, aşa cum se întâmplă în orice stat care respectă regulile democraţiei, s-a transformat într-o încercare de răsturnare a unui guvern legitim şi de schimbare prin forţă a puterii politice? Oare pentru că Opoziţia înţelege că dacă PSD este lăsat să guverneze până în 2020, va pierde categoric următoarele alegeri. Este greu de acceptat pentru Opoziţie faptul că măsuri precum creşterea salariilor, noua lege a pensiilor, atragerea de investiţii, menţinerea creşterii economice peste media europeană, vor asigura acestei guvernări o susţinere constantă din partea cetăţenilor şi o creştere permanentă în sondaje. Din păcate, aceasta este teama lui Klaus Iohannis şi a partidelor de Opoziţie. Şi asta este explicaţia politică pentru tot ceea ce s-a întâmplat, precum şi pentru obsesia de a avea “Guvernul meu”", a conchis sursa citată.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august "denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente". Preşedintele delegaţiei PSD din Parlamentul European a adăugat, potrivit sursei citate, că Preşedintele României trebuie să înţeleagă că „schimbarea guvernului altfel decât prin mijloace democratice este ilegitimă”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 13 august, că au trecut deja trei zile de la protestul violent din Piaţa Victoriei şi nu există niciun responsabil, precizând că în orice ţară până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. Şeful statului a adăugat că cei vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat la protestul din 10 august trebuie pedepsiţi, indiferent cine sunt ei.

PSD a transmis, pe 13 august, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, cu referire la protestele antiguvernamentale, că preşedintele Klaus Iohannis a incitat la „anarhie socială" şi la "timorarea autorităţii publice", precizând că şeful statului e responsabil pentru actuala stare a societăţii.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.

Aproximativ 1.000 de jandarmi au acţionat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a anunţat Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia forţelor de ordine la miting, precizând că au fost solicitate întăriri şi din alte regiuni ale ţării.

Procurorii au înregistrat, până în prezent, 257 plângeri depuse de către protestatari împotriva jandarmilor, aceştia fiind acuzaţi ar fi intervenit într-un mod abuziv la mitingul din 10 august. Totodată, procurorii au efectuat 119 audieri. Parchetul General a anunţat că Secţia Militară a instituţiei a preluat ancheta privind violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru a uni toate denunţurile într-un singur dosar, fiind avute în vedere şi plângerile depuse împotriva ministrului de Interne şi a prefectului Capitalei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici