EXCLUSIV - Oficial al Curţii Europene de Audit: Avem membri fără experienţă profesională de auditori

Purtătorul de cuvânt al Curţii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat, pentru MEDIAFAX, că experienţa profesională ca auditor nu este o cerinţă obligatorie a Tratatului UE, în cadrul instituţiei de la Luxemburg fiind mai mulţi membri care nu deţin în CV această calificare sau experienţă.

636 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Oficial al Curţii Europene de Audit: Avem membri fără experienţă profesională de auditori

EXCLUSIV - Oficial al Curţii Europene de Audit: Avem membri fără experienţă profesională de auditori

"Pot să vă spun că sunt mai mulţi membri care nu au în CV-urile lor experienţă profesională de auditori în cadrul sistemelor din ţările lor. Articolul 286 din Tratat nu stipulează obligativitatea pentru o astfel de calificare profesională, ci spune că ar trebui să o aibă sau să deţină o calificare deosebită în domeniu", a declarat Palubinskas.

El a arătat că statele membre pot propune pentru funcţiile de membru al Curţii şi persoane care nu au o calificare de auditori, însă au lucrat în domenii conexe şi au demonstrat rezultate deosebite în această privinţă.

Oficialul Curţii Europeană de Conturi a ţinut să precizeze că instituţia sa nu are niciun rol în numirea unui membru al Curţii, propunerile fiind făcute de statele membre ale UE, iar decizia aparţine Parlamentului European şi Consiliului European.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primit 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru".

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a afirmat miercuri, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX, că nominalizarea lui Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, pentru ocuparea funcţiei de membru al Curţii Europene de Conturi, va deschide o nouă pagină în încălcarea legislaţiei comunitare de către România, de data aceasta a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene.

Bodu a arătat că articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratalui, prevede că "membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie".

"Acesta fiind textul expres al Tratatului, care reprezintă legislaţia primară a Uniunii Europene - echivalentul Constituţiei României, şi nu o simplă recomandare - mi-e greu să înteleg de ce Guvernul încearcă să forţeze o derogare de facto de la Tratat prin numirea domnului Leonard Orban", a comentat Bodu. El a arătat că deşi nu a participat la vot, ar fi votat împotriva nominalizării lui Orban, la fel cum au făcut şi colegii săi membri ai PPE care au participat la vot.

Printre cei care au votat împotriva lui Orban s-au aflat şi europarlamentari români, cum ar fi Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Elena Băsescu, a declarat europarlamentarul PSD, Cătălin Ivan.

"Fiecare a votat liber, probabil că au votat împotrivă, cum aş fi votat şi eu dacă aş fi fost, pentru se încalcă tratatul. În tratat spune clar că membrii Curţii de Conturi Europene trebuie să provină din rândul personalităţilor care au lucrat într-o instituţie cu atribuţiuni de audit financiar extern sau cu experienţă relevantă în domeniu. Nu se încadra nici în una, nici în cealaltă, îmi pare rău (...) N-am nimic cu domnul Orban, dar e ca şi cum ai trimite un silvicultor să fie judecător la Curtea Europeană de Justiţie", a explicat Bodu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirmă că activitatea s-a profesională i-a permis dobândirea unor cunoştinţe extinse temeinice în domeniul controlului financiar şi al managementului fondurilor publice europene, în baza cărora poate ocupa postul de la Curtea Europeană de Audit.

"Consider că activitatea profesională mi-a permis dobândirea unor cunoştinţe extinse şi temeinice în domeniul controlului financiar şi al managementului fondurilor publice europene", afirmă Orban, în răspunsurile scrise la întrebările adresate de membrii Comisiei pentru Control Bugetar a Parlamentului European.

Întrebările şi răspunsurile scrise ale lui Orban au fost publicate, pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, în proiectul raportului privind audierea sa. Orban a arătat că aceste cunoştinţe temeinice extinse le-a dobândit prin exercitarea funcţiilor pe care le-a avut în ultimul deceniu de negociator-şef al României privind aderarea ţării la UE, de comisar european în perioada 2007-2010, precum şi de ministru al Afacerilor Europene.

Potrivit versiunii oficiale consolidate în limba română a Tratatului UE, Art.286 alin.1 stipulează că "Membrii Curţii de Conturi sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie. Aceştia trebuie să prezinte toate garanţiile de independenţă".

Într-o declaraţie făcută miercuri seară pentru MEDIAFAX, Leonard Orban a arătat că analizează dacă e necesară retragerea candidaturii sale pentru funcţia de la Curtea Europeană de Audit, în condiţiile avizului negativ al Comisiei de Control Bugetar a PE.

Votul Comisiei de Control Bugetar este consultativ, procedura de numire a lui Orban în postul de la Curtea Europeană de Conturi presupunând şi obţinerea unui vot favorabil de la plenul PE, precum şi un aviz al Consiliului European.

În proiectul raportului scris de la audierea sa, publicat pe site-ul Comisiei pentru Control Bugetar, Orban are o întrebare dacă îşi va retrage candidatura în cazul unui aviz negativ al Parlamentului, iar răspunsul său este că va renunţa la candidatură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici