Extrema dreaptă din Ungaria ar revendica regiunea vecină, dacă Ucraina pierde războiul

Partidul maghiar de extremă dreapta „Patria Noastră” ar revendica o regiune din vestul Ucrainei, unde locuiesc aproximativ 150.000 de etnici maghiari, dacă Ucraina îşi va pierde statutul de stat din cauza invaziei Rusiei, a declarat sâmbătă târziu liderul partidului, citat de Reuters.

1638 afișări
Imaginea articolului Extrema dreaptă din Ungaria ar revendica regiunea vecină, dacă Ucraina pierde războiul

Extrema dreaptă din Ungaria ar revendica regiunea vecină, dacă Ucraina pierde războiul

Liderul Partidului Patria Noastră, Laszlo Toroczkai, a făcut aceste remarci la o conferinţă în cadrul căreia partidul, care are şase parlamentari în parlamentul maghiar format din 199 de membri, a găzduit, printre alţii, lideri de extremă dreapta din partea AfD din Germania şi a Forumului olandez pentru democraţie.

„În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, mesajul nostru este foarte simplu: încetarea imediată a focului, pace şi o rezolvare prin discuţii”, a declarat Toroczkai într-un videoclip postat pe site-ul partidului său, făcând apel la autonomie pentru etnicii maghiari din vestul Ucrainei.

„Dacă acest război se termină cu pierderea statalităţii Ucrainei, pentru că şi acest lucru este în cărţi, atunci, ca singurul partid maghiar care adoptă această poziţie, permiteţi-mi să semnalez că revendicăm Transcarpatia”, a spus el, stârnind aplauzele mulţimii.

Ministerul ungar de Externe şi Ambasada Ucrainei la Budapesta nu au răspuns la întrebările trimise prin e-mail pentru comentarii cu privire la remarcile lui Torockzai.

Într-un interviu acordat în decembrie la radioul public, premierul ungar Viktor Orban şi-a exprimat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, potrivit unui rezumat al remarcilor sale publicat de purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto urmează să se întâlnească luni, în vestul Ucrainei, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, şi cu premierul Denys Shmyhal, pentru a pregăti terenul pentru o posibilă întâlnire între liderii celor două ţări.

Budapesta a intrat în conflict cu Kievul din cauza a ceea ce consideră a fi restricţii asupra drepturilor celor aproximativ 150.000 de etnici maghiari de a-şi folosi limba maternă.

Luna trecută, toate statele Uniunii Europene, cu excepţia Ungariei, care este şi membră a NATO, au fost de acord să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina. Liderii blocului au ocolit opoziţia lui Orban, făcându-l să părăsească sala atunci când a fost luată decizia.

Însă liderii nu au putut învinge rezistenţa sa la revizuirea bugetului UE pentru a direcţiona 50 de miliarde de euro către Kiev şi se aşteaptă să revină asupra acestei probleme la un summit de urgenţă joia viitoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ungaria,
ucraina,
război

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici