Video Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei: Se vor construi noi penitenciare. Procurorii, sub controlul Ministerului Justiţiei

Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a declarat că va aloca sumele necesare pentru renovarea sau construirea unor penitenciare, iar procurorii îşi vor desfăşura activitatea conform principiului legalităţii şi controlului ierarhic sub autoritatea ministrului Justiţiei.

1364 afișări

"Voi încerca să regândim viziunea cu privire la distribuţia bugetului pentru a reduce risipa, pentru a relia programul de construire şi reabilitare a unor sedii, pentru reabilitarea locurilor de recuperare. Voi căuta ca într-un timp cât mai scurt să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România prin construirea sau identificarea unor noi spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibe caracter decorativ", a spus Iordache în faţa comisiei de specialitate din Camera Deputaţilor, care l-a audiat, miercuri, în vederea învestirii în funcţia de ministru al Justiţiei.

Iordache, acuzat în mai multe rânduri de reprezentanţi ai societăţii civile că încearcă să limiteze puterea justiţiei şi a procurorilor, le-a spus parlamentarilor jurişti că în mandatul său se va concentra asupra articolului 132 din Constituţie, care reglementează activitatea procurorilor.

"Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştrii ai Justiţiei, fie exercitat de alţii, să devină operaţional. Am în vedere articolul 132 din Constituţia României, privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic sub autoritatea ministrului Justiţiei", a declarat Iordache, punând accent pe ultima parte a enunţului legislativ, care face referire la faptul că activitatea procurorilor se desfăşoară sub autoritatea ministrului.

Întrebat de jurnalişti cum se va desfăşura activitatea procurorilor sub autoritatea ministerului, acesta a precizat : "Eu am citat un articol, 132, din Constituţie. Eu am constatat personal că, fie în unele cazuri a fost un exces al unui anumit ministru, fie, în altele, delăsarea unui alt ministru".

Viitorul ministru al Justiţiei a declarat, de asemenea, că va propune Primului Ministru o revedere a principalelor acte normative, în special a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, pentru a pune în acord o serie de legi ce acum se contrazic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici