Video FOTO, VIDEO | Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului şcolar la Colegiul "Gheorghe Şincai": De fiecare dată începerea noului an şcolar pe unii îi ia prin surprindere

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, prezent la deschiderea anului şcolar la liceul Gheorghe Şincai, că, de fiecare dată, începutul anului şcolar ia autorităţile prin surprindere, şeful statului criticând compendiul pentru clasa a V-a dar şi modificările repetate ale legii.

1927 afișări

"Din nefericire, condiţiile de studiu nu sunt peste tot aşa de bune ca în colegiul vostru. Există, din păcate, mulţi elevi din România fără manuale sau care învaţă în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an şcolar pe unii ii ia prin surprindere. Fiecare guvern ridică din umeri aratând cu degetul guvernul de dinainte. Aşa lucrurile nu se îmbunătăţesc, În România anului 2017 soluţia salvatoare a ajuns să fie reintroducerea şi reîntoarcerea la metode de mult apuse ca, de exemplu, manualul unic sau recentralizarea la Bucureşti a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăţi la nivel local. Aceasta abordare nu este cea bună", a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a vorbit şi despre cadrul legislativ al educaţiei, precizând că "confuz" şi "greoi"

"Părinţii şi elevii sunt supuşi unor schimbări majore în învăţământ odată la câţiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a îşi planifica traseul educaţional. Chiar în aceasta vara am trimis parla spre reexaminare trei iniţiative legislative care modificau cadrul actual care deja este confuz şi greoi. Legea Educaţiei trebuie să înceteze să mai fie un puzzle al căror piese se schimbă continuu", a mai spus preşedintele României.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, în cadrul discursului susţinut la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, cu ocazia începerii noului an şcolar, că mulţi dintre elevi termină şcoala ca „analfabeţi funcţional”, nefiind capabili să înţeleagă semnificaţia unui text.

În cadrul discursului susţinut în faţa elevilor, părinţilor şi a profesorilor de la Colegiul „Gheorghe Şincai”, şeful statului a criticat sistemul de învăţământ din România. Una dintre problemele identificate de acesta a fost faptul că, deşi ştiu să citească, foarte mulţi elevi nu sunt capabili să înţeleagă texte simple.

„Este clar că, indiferent de modul cum va arăta România, de cum se va desvolta economia şi de cum vom construi strategia naţională pe Educaţie, avem o serie de provocări urgente cărora trebuie să le răspundem, chiar dacă ne place să credem că am bifat misiune îndeplinită pe tema alfabetizării, cânva prin anii `60 deja, o mare parte dintre elevi termină şcoala ca analfabeţi funcţional. Adică deşi pot citi, nu pot înţelege semnificaţia unui text scris şi întâmpină dificiultăţi chiar şi în cele mai uşoare situaţii”, a spus Iohannis.

În plus, preşedintele a adăugat că o altă problemă a sistemului de educaţie este abandonul şcolar, fapt ce poate „condamna România la involuţie”.

„O altă problemă este abandonul şcolar, care în ultimii an a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în UE. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autorităţile centrale la cele locale, de la un Guvern la altul sau de la şcoală în familie. Succesul sistemului educaţional este singura cale de supravieţuire a României puternice, iar eşecul său ne condamnă la involuţie”, a mai spus sursa citată.

La finalul alocuţiunii, şeful statului i-a încurajat pe părinţi să le fie alături copiilor lor, iar pe elevi să îşi deschidă, în permanenţă, orizonturile.

„Dragi părinţi, încurajaţi-vă copiii să îşi urmeze potenţialul. Fiţi alături de ei şi ajutaţi-i să devină adulţi responsabili şi implicaţi pentru că şansa de mai bine a României stă în capacitatea lor de a transforma lumea, potrivit propriului lor ideal. (...) Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi. Dincolo de programa şcolară, dezvoltaţi-vă pe cât mai multe planuri. Nu ezitaţi să vă deschideţi orizonturile, să legaţi ceea ce învăţaţi la şcoală de preocupările şi de hobby-urile voastre. Fiţi toleranţi, deschişi spre nou”, a conchis preşedintele.

Preşedintele Iohannis a participat la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, la Colegiul „Gheorghe Şincai” din Capitală, unitatea şcolară sărbătorind 125 de ani de când funcţionează.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici