Gabriela Firea: Preşedintele României să-şi păstreze acţiunile în limitele constituţionale. Retragerea politică a premierului este un gest hazardat

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Kluas Iohannis ar trebui să îşi limiteze acţiunile la ceea ce îi permite Constituţia pentru funcţia pe care o ocupă, precizând că retragerea politică a premierului este un gest hazardat.

3409 afișări
Imaginea articolului Gabriela Firea: Preşedintele României să-şi păstreze acţiunile în limitele constituţionale. Retragerea politică a premierului este un gest hazardat

Gabriela Firea: Preşedintele României să-şi păstreze acţiunile în limitele constituţionale. Retragerea politică a premierului este un gest hazardat.

"Fac un apel public la Preşedintele României să-şi păstreze acţiunile în limitele constituţionale ale funcţiei pe care o ocupă şi să renunţe la jocuri politice partizane, aşa cum de altfel a promis atunci când a cerut votul alegătorilor.(...) Înţeleg nevoia domnului preşedinte Iohannis de a-şi acoperi declaraţia total deplasată făcută ieri în legătură cu vizita în Israel a delegaţiei guvernamentale şi parlamentale la cel mai înalt nivel, pentru care a şi fost nevoit să-şi ceară scuze, dar modul în care a ales să facă acest lucru este total neinspirat", a explicat Gabriela Firea.

Edilul a subliniat că cererea demisiei premierului României este un "gest hazardat".

"A-i retrage susţinerea politică dnei Prim-ministru Dăncilă, este nu numai un gest hazardat, dat fiind faptul că guvernul şi implicit premierul au încrederea Parlamentului, nu a Preşedintelui, ci şi unul profund nedrept, care denotă fie superficialitatea evaluării, fie un atac politic, ambele variante fiind inacceptabile pentru şeful statului", a adăugat primarul general.

Aceasta a afirmat că Primăria Generală a Capitalei a înregistrat progrese mari de când Viorica Dăncilă se află la şefia Guvernului.

"În cele 3 luni de mandat ale doamnei Dăncilă, care l-au dezamăgit atât de puternic pe domnul preşedinte, Primăria Capitalei a înregistrat cele mai mari progrese în relaţia cu Guvernul României pentru proiecte de o importanţă majoră pentru bucureşteni şi nu numai. (...) Guvernul a dat în administrare Municipalităţii terenul necesar pentru proiectul viitorului Spital Metropolitan din nordul Capitalei, pentru care deja sunt în lucru studiile preliminare de fezabilitate. De asemenea, s-au făcut paşi importanţi în direcţia transferului ELCEN şi a Centurii Ocolitoare către Primăria Municipiului Bucureşti. De altfel, prin preluarea de către Municipalitate a şoselei de centură, aceasta va deveni un obiectiv prioritar de investiţii, iar finalizarea acesteia va avea un impact major asupra traficului auto în Bucureşti, de care înţeleg că domnul preşedinte este nemulţumit în calitate de biciclist", a mai spus Firea.

Vineri, şeful statului, Klaus Iohannis, a cerut public demisia Vioricăi Dăncilă din funcţia de premier al României.

"Ar fi trebuit să am o întâlnire la ora 11.00 cu doamna Dăncilă. Acea întâlnire nu s-a mai ţinut, dar asta n-are nicio importanţă şi nu schimbă cu nimic lucrurile pe care am intenţionat să le comunic astăzi românilor. Întâlnirea urma să aibă ca tema centrală conflictul intre guvern şi PSD, BNR pe cealaltă (...). Săptămâna trecută în Guvern s-a discutat un document secret, un memmorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în politică externă dacă vorbim de documente secrete trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Consituţie, în toate deciziile se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie, în interestul României, nu în interesul cuiva particular ca autorităţile publice să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înţelese de doamna Dăncilă. Doamna Dăncilă spunea aşa: jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor… suveranivatea independentţa teritorială. E jurămânitul pe care îl depunem noi şi apoi obţine demnităţi publice. Asta înseamnă nu doar că se respectă ad literam Constituţia, legile ţării, ci li principiul colaborării loiale, deciziile CCR. Toate acestea în interestul României şi al românilor. Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

"Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus pe 29 ianuarie guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de premier al Romţniei şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicita public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de premier", a mai spus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici