Prima pagină » Politic » GÂNDUL: Ritm alert la vot în Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din România. Ionuț Cristache: „Minunea Maia! Aproape un vot pe secundă”

GÂNDUL: Ritm alert la vot în Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din România. Ionuț Cristache: „Minunea Maia! Aproape un vot pe secundă”

Este un ritm alert la vot în Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din România. Jurnalistul Ionuț Cristache a comentat: „Minunea Maia! 53 de voturi pe minut, aproape un vot pe secundă, în Republica Moldova! Distiplin, tati! Să nu care cumva sa puneți la indoială onestitatea icoanei!”, a scris Ionuț Cristache pe Facebook.
GÂNDUL: Ritm alert la vot în Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din România. Ionuț Cristache: „Minunea Maia! Aproape un vot pe secundă”

De altfel, cetățenii români din Republica Moldova votează masiv la alegerile prezidențiale din România. De altfel, ieri, până la ora 13.00, au mers la urne, 11.287 de alegători. Pentru comparație, în primul tur, până la aceeași oră, votaseră 4.367 de moldoveni cu dublă cetățenie. Românii din diaspora sunt așteptați la vot timp până duminică. Acolo, secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

Până la ora actuală, la vot, în Republica Molodva au mers 47.373 de alegători, în cele 64 de secții de votare de peste Prut, scrie Gândul.

Totodată, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a transmis un mesaj în care îi îndeamnă pe moldovenii care au cetățenie română să iasă la vot „fără frică”, cerându-le în același timp politicienilor să se abțină de la acuzații care „compromit acest exercițiu democratic”, după acuzațiile AUR de „fraudă imensă” la alegeri.

„Moldovenii cu cetățenia română sunt oameni liberi. Au dreptul garantat să voteze conform propriilor convingeri. Ne bucurăm să vedem responsabilitatea civică de care dau dovadă și participarea activă la vot. Din respect față de alegători, îndemnăm toți actorii politici să se abțină de la acuzații, care doar vin să compromită acest exercițiu democratic. Și încurajăm în continuare pe toată lumea să iasă la vot și să-și facă vocea auzită. Fără frică”, a transmis vineri Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt a guvernului de la Chișinău.

De altfel, au fost suspiciuni e fraudă electorală de mari proporții la votul din Republica Moldova. Surse politice din țara vecină au spus, în exclusivitate pentru Gândul, că susținătoarea lui Nicușor Dan, Maia Sandu, riscă dosar penal internațional pentru ingerință în alegerile din România.

Potrivit surselor, acțiunea ar fi coordonată chiar de către Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, pentru a-l propulsa pe Nicușor Dan.

„Maia Sandu a dat ordin în toate primăriile din țară, în special cele conduse de primari din PAS, să meargă din casă în casă și să scoată lumea la vot chiar pe cheltuiala lor. Le-a promis că, după alegeri, vor avea anumite beneficii”, spune un lider politic din Republica Moldova, în exclusivitate pentru Gândul.

Iar fosta procuroare anticorupție din Republica Moldova, Victoria Furtună, cere anchetarea Maiei Sandu pentru infracțiunea de „tentativă de subordonare politică externă a unui stat suveran”. Șefa de stat de peste Prut este acuzată, deci, că s-ar implica „fățiș” în alegerile prezidențiale din România.

„Poporul român are dreptul de a-și decide singur destinul. Astăzi, acest drept este încălcat în picioare de politicienii de la Chișinău, care, în frunte cu Maia Sandu, cetățean român și președinte al Republicii Moldova, ales prin fraudă externă, se implică fățiș în alegerile prezidențiale din România. O fac folosind resursele statului și resursele administrative și chiar transportarea organizată a alegătorilor, la comanda rețelelor criminale, Usaid și Soros. După mine, este o ingerință gravă. O tentativă de aservire politică a României și o infracțiune, prevăzută de articolul 394 din Codul Penal al României, o tentativă de subordonare politică externă a unui stat suveran.

De aceea, Partidul Moldova Mare a cerut deschiderea unei anchete penale împotriva Maiei Sandu și condamnă această agresiune împotriva democrației. Susținem libertatea și suveranitatea poporului român”, a mai precizat Victoria Furtună, fosta procuroare anticorupție din Moldova.