Video "Gândurile lui Cristoiu", INTERVIUL integral: Târguielile de la Bruxelles au fost dezastruoase pentru imaginea UE. Principalul responsabil este Macron/Toată lumea are interesul ca Laura Kovesi să se ducă la Bruxelles

Jurnalistul Ion Cristoiu critică lipsa de implicare, dar şi de transparenţă a preşedintelui Iohannis în cazul negocierilor pentru principalele funcţii din UE. Jurnalistul a afirmat la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că vinovat de efectul dezastruos al acestor negocieri este preşedintele Franţei.

4264 afișări

PSD-ul nu are lideri. Un lider politic şi dacă se duce în autobuz conduce autobuzul. Are forţă.

Ion Cristoiu: Şi forţa dezastrului. Vă imaginaţi ce impact are, staţi un pic, adică niciodată în perioada post-decembristă PSD-ul n-a rămas pe dinafară. Doi, am mai urmărit un lucru foarte important, capacitatea liderilor care au vorbit de a ţine în mână sala, fundamental pentru un om politic. Cu excepţia lui Pleşoianu şi a lui Codrin Ştefănescu toţi au eşuat, toţi. Pentru că e foarte important să vezi sala.

Monica Mihai: Ce vă spune asta despre Liviu Pleşoianu?

Ion Cristoiu: Nu, asta îmi spune faptul că PSD-ul nu are lideri pentru că ei trebuie să aibă lideri politici, adică lideri care vin în faţă, era şi o sală a lor. Un lider politic şi dacă se duce în autobuz conduce autobuzul. Are forţă.

Monica Mihai: Are carismă, are...

Ion Cristoiu: La Pleşoianu s-a văzut a fost singur, dar şi Codrin Ştefănescu, singurii lideri care au ţinut în mână sala. Nu ştiu, au talent de orator sau s-au adresat sălii, foarte bine. E complicat, o dată am să vă explic eu mai pe larg ce înseamnă să fii prinzi sala. Dacă nu o prinzi din primul minut.

Monica Mihai: Ai pierdut-o.

Ion Cristoiu: Gata, s-a terminat, mai degrabă pleci. Gata, e greu după asta să te întorci, să te dezbraci, n-ai cum, că nu ai contact cu sala. Nu trebuie să citeşti, lucru fundamental.

Monica Mihai: Pe care Viorica Dăncilă îl tot face.

Ion Cristoiu: Şi Ecaterina Andronescu. Şi doi, trebuie să te adresezi ca şi Pleşoianu...

Monica Mihai: Celor din faţa ta.

Ion Cristoiu: Care cred, dar mai ales trebuie să ai un mare talent de orator, fundamentală. Sunt nişte şmecherii oratoriceşti pe care le prinzi. Aici mi-au arătat că nu au talent.

Monica Mihai: Ce vă spune faptul că propunerea PSD pentru un nou mandat la BNR este Mugur Isărescu?

Ion Cristoiu: PSD n-au ţinut cont de faptul că Mugur Isărescu nu e Mugur Isărescu e altcineva mult mai important. Acum spun invers, pentru mine că era Mugur Isărescu ori că era Isărescu Mugur, n-am nicio treabă cu BNR. Dar era limpede că opoziţia... hai să luăm ce-ar fi fost dacă...

Monica Mihai: Dacă nu era susţinerea...

Ion Cristoiu: Opoziţia, Iohannis, strada l-ar fi sprijinit, şi străinătatea, pe Mugur Isărescu, da? Nu este sigur că el cădea la vot în aceste condiţii.

Monica Mihai: Dar ce s-a întâmplat că au existat senatori ai Partidului Social Democrat care în această săptămână au spus că ei nu-l vor susţine pe Mugur Isărescu. Mai mult decât atât, Viorica Dăncilă trebuia să meargă la şedinţa senatorilor PSD, ulterior s-a aflat că nu s-a dus pentru că nu a fost invitată sau n-a aflat exact ora şi data şedinţei. Cum de s-au răzgândit aceştia? Adică de la ideea că nu-l susţinem clar pe Mugur Isărescu, până la urmă după două zile PSD a ieşit şi a spus, ba da, Mugur Isărescu este propunerea noastră. Ce negocieri au avut loc?

Ion Cristoiu: Nu, n-a avut loc nicio negociere, au ajuns la o înţelepciune la care şi eu am ajuns. Repet, avem Mugur Isărescu, da, domnii respectivi care făceau mare gălăgie nu mi-au răspuns la întrebare. Am înţeles, deci nu e bun Mugur, dar lui Mugur pe cine îl opuneţi? Adică...

Monica Mihai: Având în vedere că este de 30 de ani guvernatorul BNR.

Ion Cristoiu: Domnitorii Moldovei când nu voiau să plătească... marea tragedie a guvernării Dragnea, domnitorii când nu voiau să plătească tribut turcilor se aliau cu polonii, unde sunt polonii împotriva... adică nu îl mai vrei pe Mugur, da, dar îl contrapui pe, nu ştiu, cineva...

Monica Mihai: Un candidat pe măsură.

Liviu Dragnea a fost un nătâng. Nu ştia politică, a citit prost regimul Ceauşescu.

Ion Cristoiu: Nu ştiu, unul care şi ăla are forţă şi îi pui să se bată, bun. Porneşti împotriva multinaţionalelor, bun, dar ai în spate capitalul românesc. Dacă observaţi dumneavoastră Liviu Dragnea nu avea pe nimeni. S-a certat cu toţi, cu americanii, cu europenii.

Monica Mihai: Este Liviu Dragnea o victimă, spuneţi?

Ion Cristoiu: Nu, a fost un nătâng. Nu ştia politică, nu există, a citit prost regimul Ceauşescu. Nicolae Ceauşescu independent absolut întotdeauna, aţi observat, a jucat.

Monica Mihai: Când cu o tabără, când cu cealaltă.

Ion Cristoiu: România nu-i o ţară să-şi poată permite să joace împotriva tuturor. Or ceea ce încearcă acum noua conducere este să stingă diferite conflicte. Spuneţi-mi şi mie, dacă nu se ducea Viorica Dăncilă la Ambasada Americană, da...

Monica Mihai: Ce mesaj transmitea?

Ion Cristoiu: Nu, provoca un scandal inutil, un conflict inutil. S-a dus, şi? Adică... care era rezultatul? Îi toca opoziţia că sunt anti-americani, cutare, cutare, cutare...

Monica Mihai: Şi era o lovitură de imagine pentru PSD înainte prezidenţialelor.

Ion Cristoiu: Mugur, vă dau pe Mugur, da? Mugur reprezintă în România nişte interesa mari ale unor mari puteri, bun.

Monica Mihai: Şi are o imagine curată, este foarte bine văzut.

Ion Cristoiu: Bine, şi venea opoziţia, e foarte important ce vă spun. În ultimul timp... înainte, o altă caracteristică a perioadei Dragnea care a dus la eşecul, eşecul... poate unele lucruri erau corecte ale lui Dragnea dar nu... a fost următorul lucru, dacă aţi observat, hai să luăm diaspora, da? Cei de la Cotroceni şi adversarii dacă aţi observat, au folosit diaspora, votul din diaspora ca o posibilitate de... pe ideea că PSD nu vrea ca diaspora să voteze. Ce-au făcut ei acum? Le-a luat adversarilor tema, a zis că da diaspora, trei zile, şi care e povestea? Dar ia imaginaţi-vă că PSD-ul se opunea acum acestor trei zile, da? Venea cu o falcă în cer şi cu una în pământ Iohannis şi cutare şi diaspora, mai ales că în diaspora sunt şi foarte mulţi PSD-işti.

Monica Mihai: Mai puţini.

Ion Cristoiu: Nu, dar nu. Deci ei făceau în felul următor, Iohannis şi echipa lansau o chestiune, da? Şi PSD-ul în loc să se apere cădea în capcană. Fără penali, aţi văzut că au trecut în Constituţie fără penali? Şi aţi văzut că USR e înnebunit, cum adică măi... adică le-a luat tema de clămpăneală, de atac.

Monica Mihai: Ceea ce e foarte înţelept din punct de vedere al strategiei politice.

Ion Cristoiu: Pentru că Dragnea, repet, dacă nu se ducea la Ambasada americană, era temă de atac?

Monica Mihai: Viorica Dăncilă, era.

Ion Cristoiu: Da, diseară PSD-ul ca de obicei antiamerican, acum s-a dus şi s-a dus şi Iohannis. Iar asta cu diaspora care e o prostie cu trei zile. Să vă dau un exemplu: domnul Dragnea a dus o campanie cu europarlamentare, dacă mă întreba pe mine eu îi spuneam în felul următor, eu veneam, ştiam povestea cu diaspora, dacă europarlamentarii noştri vor merge la Parlament şi vor propune ca statele membre ale Uniunii să dea românilor câte 1000 de euro? Putea să zică Iohannis că nu e de acord?

Monica Mihai: Nu avea cum.

Ion Cristoiu: PSD a oprit tot mai multe războaie inutile, ce rost are să nu te duci la Ambasada SUA?

Monica Mihai: Şi începe să se închidă temele de discuţie cu care era atacat.

Ion Cristoiu: Da, dar fără să se ducă la Ambasada Rusiei, adică nu te duci la Ambasada SUA, dar te duci la aia a Chinei şi te sprijină China, dar el nu se ducea la nimic. Şi a doua, e foarte important ce spun eu, este luarea înainte cu temele. Vrea domnul Iohannis revizuirea Constituţiei, foarte frumos.

Monica Mihai: Hai să revizuim Constituţia.

Ion Cristoiu: Şi o revizuim şi mai tare decât vrea el. Vrea domnul Iohannis vot în diaspora?

Monica Mihai: Hai să dăm trei zile la vot în diaspora.

Ion Cristoiu: Trei zile.

Monica Mihai: Şi-au schimbat consilierii cei de la PSD acum.

Ion Cristoiu: Deci Iohannis nu putea să vină acum şi să zică ”adică cum trei zile”.

Monica Mihai: E mult trei zile.

Ion Cristoiu: Păi era mult trei zile, şi atunci îi ia toate temele.

Monica Mihai: Rămâne să vedem care va fi strategia politică a PSD-ului în viitor. Până una-alta un caz care a atras atenţia întregii ţări şi care e emoţionat întreaga Românie este cazul fetiţei Sorina şi care urma să fie adoptată de o familie de români care era stabilită în Statele Unite şi care în momentul de faţă situaţia îi este incertă  pentru că în momentul de faţă adopţia este blocată. Urmează să se stabilească în următoarele săptămâni dacă se va putea merge mai departe cu adopţia, dacă nu Sorina riscă să se întoarcă într-un orfelinat pentru că nici la familia maternală, la asistentul maternal care a crescut-o până în momentul de faţă nu se va putea întoarce.

Ion Cristoiu: De ce Curtea Constituţională de la Chişinău a dat două decizii (...) de ce nu se poate întoarce?

Cazul Sorina: S-a produs o diversiune destul de abilă făcută de Guvern. esenţa conflictului este dată de o instituţie a Guvernului României

Monica Mihai: Pentru că ea nu mai este asistent maternal în primul rând.

Ion Cristoiu: Păi nu-i nimic o adoptă.

Monica Mihai: Se poate în momentul de faţă aşa cum este legea acum?

Ion Cristoiu: Se poate orice. În cazul Sorinei avem două planuri. 1. Al procuroarei care e acum mare tărăboi şi celălalt plan după părerea mea mult mai important al autorităţii de protecţie a copilului. S-a produs o diversiune destul de abilă făcută de Guvern.

Monica Mihai: Care este aceea?

Ion Cristoiu: S-a împins totul către procuroare, corect, şi procurarea nu avea ce căuta să o târască pe ea, dar s-a uitat că de fapt esenţa conflictului este dată de o instituţie a Guvernului României. Pentru că cei de la Mehedinţi, în interesul copilului, nu poţi să iei un copil de opt ani.

Monica Mihai: Şi nu aşa.

Ion Cristoiu: Nu, nu poţi să-l iei. Pentru că ei au dus către procuroare, lumea a uitat responsabilitatea unei instituţii a guvernului. Doamna Dăncilă ne-a promis, mai ţineţi minte, o anchetă, a făcut până acum?

Monica Mihai: Nu există niciun rezultat concret.

Ion Cristoiu: Doi: de ce erau aşa de zeloşi cei de la Mehedinţi să o ia de acolo?

Monica Mihai: Procurorul de caz a şi explicat că s-a dus, a încercat să stea de vorbă cu părinţii, că a văzut că se încing spiritele şi că nu putea (...) asistentul maternal.

Ion Cristoiu: Bun, dar nu trebuia să dea în adopţie un copil la opt ani, asta nu există, pentru că e ca o familie. Şi se lucrează la ora actuală la legea adopţiei, e foarte important, care vrea să încurajeze adopţia internă.

Monica Mihai: Cum ar trebui să facă chestia asta?

Ion Cristoiu: Problema adopţiei interne era în felul următor: erau foarte mulţi oameni...  Cât ia un asistent maternal?

Monica Mihai: În jur de 750 de lei.

Ion Cristoiu: Şi atunci problema era că nu poţi să laşi asistentului maternal, dar el timp de opt ani asistentul maternal era ca o familie. Dacă lui i s-ar fi dat 700 de lei pe lună o adopta, de acord?

Legea va avea următoarele modificări: ca să susţină adoptarea pe plan intern şi de familii mai puţin pricopsite, dar care poate sunt mai iubitoare de copii, se acordă o indemnizaţie lunară

Monica Mihai: Nu ştiu care este venitul minim pe care trebuie să îl aibă o familie.

Ion Cristoiu: Nu, nu, venitul minim era introdus prin faptul că... Legea va avea următoarele modificări: ca să susţină adoptarea pe plan intern şi de familii mai puţin pricopsite, dar care poate sunt mai iubitoare de copii.

Monica Mihai: Cum ar trebui să susţină?

Ion Cristoiu: Păi am dat exemplul propunerii cu care eu nu sunt de acord. Spune aşa: acordarea unei indemnizaţii lunare de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat care se află într-una din următoarele situaţii: între 3 şi 6 ani.

Monica Mihai: Asta va fi o încurajare.

Ion Cristoiu: O încurajare, decât asistent maternal, că nu e nicio deosebire.

Monica Mihai: Mai bine ajuţi o familie care nu are posibilităţi financiare.

Ion Cristoiu: Este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu, face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună. Acordarea unei indemnizaţii lunare de 900 de lei pentru fiecare copil care are vârsta de şapte ani.

Monica Mihai: Adică creşte suma, cu cât e copilul mai mare cu atât creşte suma.

Ion Cristoiu: Şi în aceste condiţii decât... foarte mulţi asistenţi maternali luau un copil căruia îi asigurau o familie pentru banii ăştia, acum pentru aceiaşi bani îl adopţi.

Monica Mihai: Adică e în avantajul copilului.

Ion Cristoiu: Da, e în avantajul copilului. Şi e foarte important aşa: cuantumul indemnizaţiei se majorează cu 25% dacă copilul adoptat este cu handicap accentuat sau grav este foarte important sau face parte dintr-un grup de trei fraţi adoptabili împreună. Deci dacă iei trei fraţi împreună pe lângă cei 900 mai iei încă 25%.

Monica Mihai: Adică e o sumă destul de rezonabilă.

Ion Cristoiu: Indemnizaţia se acordă, iar e important, până la dobândirea capacităţii depline, până la 18 ani. Sprijinul financiar poate fi acordat pe toată durata studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani, dacă îşi continuă studiile doar o dată în fiecare formă de învăţământ. Când s-a înfiinţat funcţia de asistent maternal s-a spus aşa: trebuie să scoatem copiii din orfelinate şi să-i dăm unei familii. Numai că a venit o nebunie ei erau daţi unei familii, cum a fost aia de la Baia de Aramă.

Monica Mihai: Copilul se ataşa de familie.

Ion Cristoiu: Ei se ocupau, hai să spunem pentru că ei primeau nişte bani, corect da?

Monica Mihai: Dar se şi ataşau probabil, după  ani de zile în care copilul stătea cu ei.

Ion Cristoiu: Se ataşau, dar primeau nişte bani, dar nu puteau să-i adopte pentru că în timpul ăsta cei de la protecţia copilului o dădeau unei alte familii ca acum. Acum se desfiinţează funcţia de asistent maternal...

Monica Mihai: Şi se facilitează adopţia.

Ion Cristoiu: Adopţia, şi atunci ce mi-e asistent maternal dacă tot iau nişte bani? De exemplu facilităţi acordate: decontarea sumelor care reprezintă cheltuielile pentru asigurarea unor servicii destinate şi copilului şi reabilitării dacă are handicap în limita sumei de 1.500 RON pe an, declararea mai rapidă a adoptabilităţii copilului.

Monica Mihai: Asta este foarte important pentru că de fiecare dată procesul de adopţie durează ani de zile.

Ion Cristoiu: Era o prevedere referitoarea la căutarea rudelor până la gradul IV, adică trebuia să-i cauţi rudele.

Monica Mihai: Şi asta complica procesul.

Ion Cristoiu: Investirea managerului de caz cu posibilitatea de a stabili adopţia ca finalitate a planului (...)

Monica Mihai: Pe scurt când ar trebui să ajungă acest proiect pe masa votului?

Ion Cristoiu: Cât mai repede, decât să facem gură împotriva adopţiilor externe şi a adopţiilor de către oamenii cu bani, mai degrabă facem asta. Pentru că veţi găsi foarte multe familii care vor găsi în adopţia unui copil un mod de a trăi, care au asistenţi maternali, că de aici a venit criza în cazul de faţă. Mulţi asistenţi maternali au luat un copil, s-au ataşat şi încă o dată întreb: care e deosebirea între adopţie şi... nu e niciuna. El ia bani în continuare şi are şi copilul.

Monica Mihai: Şi copilul e fericit.

Ion Cristoiu: Şi copilul e fericit, deci ar putea să fie foarte bună, am dat o idee. Astea vor fi nişte modificări pe care le ştiu în exclusivitate.

Aceste negocieri, târguieli, au fost dezastruoase pentru imaginea Uniunii şi principalul responsabil este preşedintele francez Macron

Monica Mihai: Săptămâna aceasta privirea întregii lumi a fost aţintită spre Europa, acolo unde au avut loc negocieri puternice pentru numirea şefilor principalelor instituţii ale Europei.

Ion Cristoiu: Târguieli.

Monica Mihai: Negocieri, jocuri de culise, cum ar spune experţi în politică, a fost desemnat şeful Parlamentului European, în schimb urmează să fie votaţi şefii Comisiei Europene, a Consiliului European. Preşedintele Klaus Iohannis a participat şi el la aceste negocieri, însă de la aceste negocieri noi nu ştim foarte multe, care a fost poziţia României, ce a cerut România, ce a obţinut în urma acestor negocieri. Cum vedeţi prezenţa lui Klaus Iohannis la aceste negocieri, ce ar fi trebuit să aducă la masa de negocieri preşedintele?

Ion Cristoiu: Deci înainte de toate trebuie să spunem că aceste negocieri, de târguieli, au fost dezastruoase pentru imaginea Uniunii şi principalul responsabil este preşedintele francez Macron.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că s-a creat o tradiţie cu care eu sunt de acord, şi a celui Spinztenkandidat. S-a spus aşa candidatul grupării care are cele mai multe locuri în Parlament...

Monica Mihai: Acela ar trebui să fie preşedintele...

Ion Cristoiu: Deci sunteţi de acord, de la un criteriu.

Monica Mihai: Era un criteriu care s-a respectat până în...

Ion Cristoiu: În momentul în care negi acest criteriu dai posibilitatea târguielilor. Pentru că dacă vinzi, PPE are locuri, dacă aveau socialiştii şi atunci terminai aceste târguieli. Dincoace avem o mare problemă, nu ştiu ce a făcut domnul Klaus Iohannis, nicio agenţie de presă nu a consemnat o minimă poziţie a României faţă de cea a Bulgariei, faţă de cea a Grupului de la Visegrád şi mult mai grav, domnul Klaus Iohannis, deşi PSD-ul nu i-a zis nimic şi nici presa, nu ne-a spus poporului român cu cine a fost, de ce a fost?

Monica Mihai: La ce v-aţi fi aşteptat din partea lui Klaus Iohannis din punct de vedere al comunicării referitor la aceste negocieri?

Ion Cristoiu: Din punct de vedere al democraţiei era obligat să  dea seamă poporului, eu sunt un adept înverşunat al dării de seamă. Or preşedinte, premier, ce eşti în fiecare moment dai seamă  poporului, nu ştiu poate să minţi cumva, adică să ieşi şi să spui. Domnul Klaus Iohannis a neglijat timp de cinci ani, adică a tratat cu dispreţ această obligativitate din simplul motiv că nimeni nu i-a pus sula în coaste s-o facă. Şi atunci zburdă, în cazul de faţă dacă PSD-ul nu era un partid care pare la blat cu el, făcea o declaraţie în care spunea ”Domnule preşedinte vă rugăm să ne spuneţi ce aţi făcut acolo?”. Foarte important pentru că el a fost acolo ca reprezentant al PPE. Păi Guvernul României este socialist, adică măcar atât era dator. Deci o mare parte a electoratului din România a votat nu cu PPE, a votat cu socialiştii, cu PSD-ul sau cu USR-ul chiar, nu era normal  ca preşedintele României să spună ”băi oameni buni eu m-am dus acolo şi nu am votat cu PPE, eu am ţinut cont de interesele României şi am votat România a pledat pentru...” şi ţinea o conferinţă de presă.

Monica Mihai: E posibil să fi pledat pentru Laura Codruţa Kovesi ca procuror şef al Europei?

Ion Cristoiu: Nu, asta este o poveste pe care  o lansează Rareş Bogdan (...)

Monica Mihai: De altfel şi Dacian Cioloş în cuvântarea pe care a avut-o ieri n-a spus cu nume şi prenume în schimb a spus că e important să se respecte sprijinul pentru procurorul şef al Europei.

Ion Cristoiu: Nu, a spus să se desemneze cât mai repede, nu a spus să se sprijine.

Monica Mihai: Putea să fie o nuanţă care să încline spre candidatul francez.

Ion Cristoiu: Eu cred că şi domnul Dacian Cioloş are interesul ca doamna, la ora actuală toată lumea are interesul ca doamna Codruţa Kovesi să se ducă acolo.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că toţi se tem de candidatura ei.

Monica Mihai: Adică spuneţi că este încă posibil ca Laura Codruţa Kovesi să fie un candidat la prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Dacă nu se duce, da. Şi atunci domnul Cioloş vrea să scape de ea, domnul Iohannis.

Până acum s-a lucrat cu PSD-ul pe ”profile”, adică hai să facem noi ceva ca PSD-ul să fie contra şi acum PSD joacă pe contrasens

Monica Mihai: Păi şi cine ar sprijini-o pe doamna Laura Codriţa Kovesi?

Ion Cristoiu: Nu ştiu, culmea interesul acum, inclusiv al PSD-ului, este să nu candideze ea. PSD-ul se teme ca de moarte de candidatura ei, pentru că dacă va candida la preşedinţie, PSD-ul zice: ajunge Laura Codruţa Kovesi şi ne arestează pe toţi, aşa zic ei.

Monica Mihai: Credeţi că asta s-ar întâmpla?

Ion Cristoiu: Da, dar din punctul ăsta de vedere vă anunţ în premieră că PSD şi Guvernul României vor avea o altă atitudine, vor saluta, vor sprijini numirea ca procuror european al doamnei Codruţa Kovesi, v-am dat o ştire.

Monica Mihai: Ar fi o abordare total diferită faţă de ce se întâmpla acum câteva luni.

Ion Cristoiu: Eu v-am dat o ştire, deci ei dacă vor începe discuţiile în cadrul acelei politici pe care v-am spus-o mai înainte vor sprijini numirea doamnei Kovesi, ba chiar ei consideră că a fost o greşeală faptul că au făcut o martiră din ea, o s-o sprijine. Oricum nu depinde de PSD numirea acesteia. Dar va face parte tot din acele mişcări...

Monica Mihai: De a omorî fronturile...

Ion Cristoiu: Da, corect, adică o sprijină.

Monica Mihai: Că oricum nu avem ce face.

Ion Cristoiu: Nu, dar nici nu vor spune, nu vor spune pentru că sunt mândri.

Monica Mihai: Brusc, să ne aducem aminte de discursul lui Tudorel Toader de acum câteva luni, doar am discutat în emisiune cât de mult se opunea PSD, Laurei Codruţa Kovesi.

Ion Cristoiu: Şi le-a folosit la ceva, nu le-a folosit la nimic. Au făcut o martiră din ea, oricum numirea ei sau nenumirea nu depinde de România, nu are cum.

Monica Mihai: Sunt altele negocierile.

Ion Cristoiu: Şi era ca şi la Mugur Isărescu, oricum numirea lui Mugur nu depindea de Parlament. Se aranja în Parlament, se vota şi era un Mugur Isărescu reconfirmat cu sprijinul opoziţiei şi duşman al guvernului. Plus că era un întreg tărăboi, şi PSD-ul care are interesul ca Mugur Isărescu să nu mai fie ca să poată să facă inflaţie şi alte interese, şi cutare care au dus de râpă...

Monica Mihai: Aducerea aurului în ţară

Ion Cristoiu: S-a terminat o temă să ştiţi că nu e rea ideea. O temă falsă.

Monica Mihai: E interesant de urmărit să vedem câte teme vor mai închide cei de la PSD în următoarele luni înainte de prezidenţiale.

Ion Cristoiu: Deci cu Codruţa Kovesi sigur o închide, o închide şi cu codurile penale, închide şi cu revizuirea Constituţiei.

Monica Mihai: Şi practic PSD-ul s-a reformat.

Ion Cristoiu: O să dea, e un fost ministru al Sănătăţii, nu ştiu cine e ăla, o cerere de ridicare a imunităţii, i-o ridică.

Monica Mihai: Bodog.

Ion Cristoiu: I-o ridică, sunteţi de acord?

Monica Mihai: Rămâne să vedem.

Ion Cristoiu: Pariem? Păi termină un front, nu înţelegeţi? Ce rost are să te opui?

Monica Mihai: Să vedem ce se va întâmpla.

Ion Cristoiu: Aceste cereri de ridicare a imunităţii erau făcute dinadins pentru a provoca PSD-ul.

Monica Mihai: Şi pentru a arăta că PSD nu vrea de fapt să ridice imunitatea.

Ion Cristoiu: Până acum s-a lucrat cu PSD-ul pe ”profile”, adică hai să facem noi ceva ca PSD-ul să fie contra şi acum PSD joacă pe contrasens şi zice da, ridicăm imunitatea.

Monica Mihai: E derutant pentru consilieri.

Ion Cristoiu: Nu, e derutant pentru că domnul Klaus Iohannis rămâne fără teme.

Monica Mihai: Păi şi atunci mai este preşedinte?

Ion Cristoiu: El trebuie să-şi schimbe neapărat tema, pentru că PSD...

Monica Mihai: Când mai sunt şase luni, momentan nu face nimic.

Ion Cristoiu: E greu, sfatul meu, ei sfat, trebuie să schimbe tema, gata! S-a dus la Ambasada Americană, a trecut în Constituţie fără penali?

Monica Mihai: Au făcut mai multe mişcări de genul ăsta.

Ion Cristoiu: Vor vota şi asta, l-au votat pe Mugur Isărescu, l-au dat afară pe Şerban Nicolae, nu l-au dat.

Monica Mihai: L-au trecut pe linie moartă. Că tot suntem la nivel internaţional proteste la Hong Kong. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în aceste zile, întreaga Chină este cu ochii la ceea ce se întâmplă la Hong Kong. Pe data de 1 iulie un grup de protestatari au năvălit în sediul Parlamentului unde au făcut ravagii, au schimbat poze. Ce se întâmplă cu aceste proteste, e o luptă pentru democraţie în Hong Kong, ce se întâmplă acum.

Mişcările sunt dinadins fără lider pentru că în momentul în care îl identifici începi să scormoneşti şi s-ar putea să dai de epoleţi

Ion Cristoiu: Avem două lucruri diferite aici, deci avem acolo o realitate pe care nu o putem supune la îndoială pentru că Hong Kongul potrivit acordului cu Marea Britanie avea un statut aparte. Deci acolo sunt şi e o populaţie care crede încă în democraţie. Imaginaţi-vă că la noi la 23 August spunea Ardealul rămâne capitalist şi după patru-cinci ani Ardealul dacă voiai să-l iei... Dar în cazul acelui moment ăla a fost pus la cale de chinezi pentru că în cazul unor asemenea demonstraţii orice încercare de violenţă e în favoarea puterii. Nimeni nu a văzut că cei care au intrat au aruncat portretele Hong Kongului de acum, au pus steagul britanic.

Monica Mihai: Ce a fost interesant la acest protest este faptul că nu au avut un lider. Ei s-au mobilizat pe reţelele de socializare, nu a existat un lider bine definit al protestatarilor, credeţi că există vreo influenţă sau s-ar putea prelua acest stil de protest şi la noi în Europa, în România?

Ion Cristoiu: Da, dar ar fi un protest tot al serviciilor, s-a terminat de doi ani #Rezist, puteţi să-mi spuneţi şi mie un lider? Deci după toate acele tulburări de stradă spuneţi-mi unul care s-a conturat, care ar putea să facă un partid sau care să intre într-un partid? Nu, ele sunt dinadins după părerea mea, fără lider pentru că în momentul în care îl identifici începi să scormoneşti şi s-ar putea să dai de epoleţi. Eu cred că tot acest anonimat, am citit analizele şi pe BBC, tot acest anonimat care a fost ca la noi e suspect, pentru că orice mişcare de stradă din lume are tendinţa să scoată la iveală lideri. E o tendinţă naturală, nu ai cum.

Monica Mihai: Adică spuneţi că există un lider în spatele acestei mişcări, dar un lider care nu vrea să se facă cunoscut.

Ion Cristoiu: Păi nu, pentru că în momentul în care ies liderii, vă spun încă o dată orice mişcare din stradă de la romani încoace naşte automat un lider fără să  vrei.

Monica Mihai: Dacă iese în faţă devine vulnerabil.

Ion Cristoiu: Nu, dacă iese în faţă se descoperă epoleţii. La noi, nu mă refer la China. Bun la noi au fost demonstraţiile alea, dumneavoastră aţi observat că toţi fugeau de televiziune, nu există aşa ceva nicăieri în lume.

Monica Mihai: Existau, adică dădeau vox-uri (...).

Ion Cristoiu: Nu au fost adică mă numesc Ileana Cutare, dar nu-i numele meu că mi-e frică. Nu, dar încă o dată avem o masă de oameni care se duc seară de seară, este inevitabil cum a fost în Piaţa Universităţii să iasă un lider, unul din ei se conturează, face o tribună. Piaţa Universităţii (1990 – n.red.) a fost o manifestare cu lideri, adică l-a scos pe Marian Munteanu, pe Paţurcă, dar ăştia nu au scos pe nimeni. La Piaţa Universităţii s-a vorbit de la balcon, au ieşit oratori. Acum era o masă.

Monica Mihai: Este societatea civilă şi atât.

Ion Cristoiu: Păi şi de ce societatea civilă, Mălin Bot a ajuns lider? Atât vă întreb, a ajuns, spuneţi-mi unul, a ajuns om politic din el , nu mă refer la Rareş Bogdan. Spuneţi-mi şi mie după un an de demonstraţii dacă România a descoperit în stradă, deci un om refuzat de clasa politică pe care l-am descoperit în stradă, cum l-am descoperit noi pe Oprişan... Unul despre care am zis uite mă ăsta poate să fie preşedintele României. Nu credeţi că puteam descoperi preşedintele României acolo? Era în piaţă cu oamenii, vorbea... Nu au făcut tribună, nu au vorbit la tribună, nu au dat interviu...

Monica Mihai: Şi s-au mobilizat pe reţelele de socializare.

Ion Cristoiu: Da, dar atenţie ”vestele galbene” au avut, la ”vestele galbene” au avut oameni la tribună, au avut oameni care s-au dus la televiziune, care erau chiar în direct. Aici aţi observat că ei nici nu veneau la televiziuni?

Monica Mihai: Acelaşi lucru este şi în China în momentul de faţă.

Ion Cristoiu: Mă rog, eu nu cred că e o manifestare spontană, dar mă rog.

Monica Mihai: Săptămâna aceasta în rubrica specială pe care o avem şi săptămânală Editorialul săptămânii, care a fost articolul sau editorialul care v-a impresionat sau care v-a atras atenţia în vreun fel?

Editorialul săptămânii

Ion Cristoiu: Da, e un articol al lui Şerban Cionof, din ”Jurnalul naţional” cu ”nimicul” de la Bruxelles, despre faptul că domnul Klaus Iohannis, cel puţin din punct de vedere public, nu a făcut nimic. Şi nu cred că a făcut ceva, nu numai pentru România, nu a făcut nimic. Normal era să facă şi el ceva acolo.

Monica Mihai: Au apărut pe surse informaţii potrivit cărora Klaus Iohannis a negociat grăbirea intrării în spaţiul Schengen a României.

Ion Cristoiu: Le-a dat Dobrovolski un reset (...) pe care îl ştiu, era pus cu mâna, staţi să ne lămurim. Admiterea României în Schengen nu are nicio legătură cu preşedinţia Uniunii Europene. De ce, pentru că admiterea este o chestiune de consens, poate să vină 2000 de Ursula în fruntea Uniunii Europene pentru că ea nu poate convinge Olanda...

Monica Mihai: Statelor care s-ar putea opune.

Ion Cristoiu: Da. Doi, Olanda se opune pentru că o pune să se opună Germania, pentru că marilor puteri nu le convine să apară acum că au extins Schengen-ul la graniţa unei ţări corupte, pentru că în acel moment pe plan intern în Franţa începe un tărăboi. ”Cum mă aţi lărgit tocmai...”

Monica Mihai: Tocmai ţara care are probleme de corupţie?

Ion Cristoiu: Europa are o mare problemă cu permeabilizarea graniţelor. Toţi se tem de asta. Păi în momentul în care tu anunţi că România, pe care până acum ai prezentat-o drept coruptă, a devenit graniţă Schengen, orice forţă politică adversară lui Macron, lui Merkel ar spune ”staţi un pic aţi dat dreptul”, nu ne-ar ataca pe noi. Păi nu mai avem graniţe sigure odată ce ăia sunt corupţi.

Monica Mihai: Dacă tot s-a spus şi s-a vehiculat că sunt probleme de corupţie în România, dacă tot este MCV.

Ion Cristoiu: Din punctul ăsta de vedere Schengen - ul nu depinde de negocieri.

Monica Mihai: Dar spuneţi că nu a negociat nimic.

Ion Cristoiu: Nu, aia era o ştire pusă cu mâna pe un site, pe care cred că şi ei l-au retras după aia. Era făcut aşa... era ca o replică la gloria bulgarului, la Polisov.

Monica Mihai: Care a negociat, s-a şi filmat când a negociat.

Ion Cristoiu: Sună unul, nu el, sună unul de la Cotroceni de pe acolo, om de servici...

Monica Mihai: Avem şi noi de dat un articol, ajutaţi-ne cu articolul ăsta.

Ion Cristoiu: Da, excelent, dar de regulă sună un consilier, nu el. Am şi eu o rugăminte, îl cunoaşte pe şeful de site, parcă ar fi şeful de site, ştii? Alo avem şi noi o problemă...

Monica Mihai: Ca fost reporter.

Ion Cristoiu: Ştii cum e.

Top 5 politicienii săptămânii

Monica Mihai: Ajungem la ”Top 5 politicieni ai săptămânii”, cine este săptămâna aceasta pe ultimul loc şi de ce?

Ion Cristoiu: Păi domnul Rareş Bogdan care fiind trimis la mânăstirea Bruxelles, în exil, printr-o lovitură cumplită dată de domnul Ludovic Orban, prin care, atenţie, în locul lui la Bucureşti, a pus-o pe...

Monica Mihai: Consiliera acestuia.

Ion Cristoiu: Nu, nu consiliera, deci dacă punea... Deci Rareş Bogdan e şi el venit din afară, dacă în locul lui Rareş Bogdan punea un lider mare PNL, îi spunea nu domnul Rareş e... nu a pus-o pe una şi mai novice. E o situaţie dramatică a domnului Rareş Bogdan, cu toată  simpatia pe care o am faţă de omul politic, mai puţin faţă de jurnalist.

Monica Mihai: Spuneţi că nu a primit ce se aştepta de la Partidul Naţional Liberal.

Ion Cristoiu: Da, cred că a venit cu ambiţie, nu se simte deloc bine la Bruxelles, pentru că nu mai are nicio putere, nu mai are emisiune la televiziune.

Monica Mihai: La un moment dat ştiţi că la început când a intrat în politică a spus că va transmite inclusiv dacă va ajunge la Bruxelles, va avea corespondenţă săptămânală de la Bruxelles pentru Realitatea TV.

Ion Cristoiu: Păi nu că la Realitatea TV el înjura în fiecare zi. Trebuie să înţelegeţi că el nu se va... pentru că Parlamentul european este un creuzet de... aşa cum pisezi ca la usturoi...

Monica Mihai: De birocraţie.

Ion Cristoiu: Da, nu ai cum să te afirmi acolo, doar dacă eşti preşedintele Uniunii şi Junker.  Nu, nu are cum şi el se simte frustrat şi atunci încearcă tot felul de... prin presa prietenească, amicală pe care o are, să tot dea să rezulte că el  acolo e mare, mai găseşte ceva pe Facebook dar, nu mai e, gata. Dacă nu-l aduce Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă îl aduce pentru prezidenţiale şi în ce calitate?

Ion Cristoiu: Da, dacă domnul Klaus Iohannis în perioada următoare nu-l ia de gât şi nu apare la o manifestaţie sau ar putea să-l aducă la prezidenţiale măcar ca şef de campanie. Nu ştiu, cel care conduce PNL-ul este Klaus Iohannis şi nu Ludovic Orban.

Monica Mihai: Locul patru?

Ion Cristoiu: Este Viorica Dăncilă care reuşise să-i înmormânteze pe toţi, v-am spus, v-am atras atenţia, nu m-aţi crezut. Ea cu stilul ei de Gheorghe Dej, Ghiţă Dej, mică, mică, fără nimic, monotonă cum spunea cineva, ca un buletin meteo, reuşeşte. Aţi văzut că îi înmormântează pe toţi? Face acum nişte restructurări, îi pregăteşte şi domnului Pleşoianu o funcţie mare în PSD pe acolo, de nerefuzat.

Monica Mihai: Să-l astâmpere?

Ion Cristoiu: Cred că ştiţi că uneori o funcţie este compromiţătoare, când eşti adversar.

Monica Mihai: Locul trei.

Ion Cristoiu: Domnul Dacian Cioloş care este, foarte important, pentru că acum este clar că el reprezintă prin grupul pe care îl are Macron, partea franceză, în România. Marea întrebare este acum dacă la congres va fi el sau dacă va fi Dan Barna? Normal ar fi să fie el candidat, că se pare că are mai mult decât Dan Barna, dar...

Monica Mihai: Rămâne să vedem ce se va decide în Alianţă, cine e pe locul doi în această săptămână?

Ion Cristoiu: Este domnul Klaus Iohannis care acum tot încearcă să reînvie tema corupţiei, penalilor, nu reuşeşte pentru că PSD-ul este tot mai pro-european, aţi observat? Mai avem un pic şi PSD-ul o să coboare în Piaţa Victoriei, sunteţi de acord?

Monica Mihai: Urmează să vedem dacă va fi sau nu aşa.

Ion Cristoiu: Şi să spună ” Să vină DNA să vă ia”, nu-i aşa?

Monica Mihai: Asta ar fi foarte interesant din partea Partidului Social Democrat, locul unu.

Ion Cristoiu: Liviu Pleşoianu, care sigur a fost victorios la congres. Dacă el reuşeşte să fie dat afară din PSD atunci o să fie candidat independent şi va rupe masiv din votul PSD.

Monica Mihai: Asta dacă nu va accepta acea funcţie de nerefuzat pe care i-o propune Viorica Dăncilă.

Ion Cristoiu: Dacă va evita capcana, eu nu am de unde să ştiu.

Monica Mihai: Poate vă va suna să vă întrebe.

Ion Cristoiu: Nu am relaţii, şi numai dacă sună, da o să... dar i-am spus să fie atent că în general funcţiile ispititoare sunt foarte primejdioase, uneori.

Monica Mihai: Domnul Ion Cristoiu aceasta a fost ediţia de astăzi, vă mulţumesc pentru această discuţie, rămâne să  vedem în săptămânile următoare ce se întâmplă pe plan politic şi ce jocuri mai fac cei din partide. Doamnelor şi domnilor vă mulţumesc, până la ediţia viitoare, la revedere.

 

 

 

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici