Geoană: Băsescu a mers, din păcate, ca spectator la summit-ul de la Bruxelles

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a susţinut, joi, la TVR1, că şeful statului, Traian Băsescu, "a mers ca spectator" la summit-ul de la Bruxelles, unde liderii europeni i-au desemnat pe primul preşedinte al UE şi pe Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE.

17 afișări
Imaginea articolului Geoană: Băsescu a mers, din păcate, ca spectator la summit-ul de la Bruxelles

Geoană: Băsescu a mers, din păcate, ca spectator la summit-ul de la Bruxelles (Imagine: Mediafax Foto)

"Din păcate, acolo (la Bruxelles, n.r.), preşedintele actual a mers ca spectator", a declarat Geoană.

El a precizat că, deşi a figurat pe lista scurtă a propunerilor pentru funcţia de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă a UE, Adrian Severin nu a primit spijinul din partea autorităţilor statului român, fapt pe care l-a catalogat drept "regretabil".

Geoană a mai spus că, din punctul său de vedere, "meciul" pentru obţinerea unui comisariat puternic şi influent începe după 6 decembrie, respectiv după alegerea unui nou preşedinte al României.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la finalul reuniunii informale a Consiliului European, că România l-ar fi preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE, însă lucrurile nu mai puteau fi întoarse în momentul în care socialiştii au ajuns la un consens.

Întrebat despre alegerile făcute la reuniunea Consiliului European şi solicitat să precizeze dacă România prefera alte persoane, Băsescu a răspuns: "Sigur că noi l-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant, şi a fost o muncă, dar în momentul în care prim-miniştrii socialişti au ajuns la un consens privind numele pe care îl propun Consiliului, lucrurile nu mai puteau fi întoarse. Dar, de încercat, am încercat".

În funcţia de Înalt Reprezentant pentru acţiune externă şi politică de securitate a fost aleasă Catherine Ashton, actualul Comisar pentru comerţ.

Premierul belgian, Herman Van Rompuy, a fost desemnat primul preşedinte al Uniunii Europene, de către liderii europeni reuniţi la Bruxelles.

De asemenea, liderii europeni au numit un diplomat francez, Pierre de Boissieu, în funcţia de secretar general al Consiliului European. Pierre de Boissieu era până în prezent secretar general adjunct al Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici