Geoană, despre războiul din Ucraina: „Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate. Acest conflict va mai dura”

469 afișări
Imaginea articolului Geoană, despre războiul din Ucraina: „Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate. Acest conflict va mai dura”

Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate, dar semnalele sunt că Federaţia Rusă va continua acest asalt pe trei direcţii strategice, în jurul Kievului, în est şi în sud, a declarat vineri Mircea Georna, secretarul general adjunct al NATO.

„Nu anticipăm riscuri la adresa ţărilor aliate. Federaţia Rusă are astăzi în Ucraina blocate 75% din totalul forţelor sale militare şi nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securităţii ţărilor aliate. Suntem foarte preocupaţi de faptul că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federaţia Rusă va continua acest asalt pe trei direcţii strategice, în jurul Kievului, în est şi în sud, şi din păcate anticipăm că acest conflict va mai dura, amplificând numărul de victime, amplificând victimele civile, adevărate acte de război, şi suntem evident în deplin acord cu Curtea Penală Internaţională care a declanşat o anchetă cu privire la crime de război efectuate de către Federaţia Rusă”, a declarat Mircea Geoană.

Întrebat dacă NATO ar putea introduce o interdicţie de zbor deasupra Ucrainei, secretarul general adjunct al NATO a spus: „Săptămâna viitoare vom avea un summit al liderilor NATO, preşedintele Biden, premierul Trudeau şi liderii europeni se vor întâlni la sediul NATO şi vom discuta şi vom deceide probabil continuarea acordării de sprijin militar, financiar şi umanitar Ucrainei eroice. În acealşi timp, noi ca lideri ai NATO avem şi responsabilitatea de a veghea ca, în paralel cu sprijinul pentru ucraineni, să veghem astfel încât să nu transformăm un război deja complicat într-o coflagraţie la nivel mondial între o alianţă nucleară şi o putere nucleară”.

El a explicat ce ar însemna interdicţia de zbor.

„Au fost foarte multe discuţii, inclusiv declaraţii, solicitări din partea liderilor Ucrainei, politicieni din ţările NATO, care susţin că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina. Suntem de acord, putem să facem mai mult, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi la modalităţile în care facem acest lucru, pentru că o zonă de interdicţie aeriană înseamnă în fapt că ea trebuie să implementată şi asigurată de către NATO, ceea ce înseamnă că trebuie să tragem în avioane ruseşti, trebuie să bombardăm aeroporturi ruseşti sau din Belarus, înseamnă de fapt un act de război direct cu Federaţia Rusă”, a mai spus Geoană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici