Gheorghe Falcă: Alegeri anticipate sunt un scenariu groaznic. Nicuşor Dan poate recupera
Eurodeputatul PNL comentează ipoteza lansată de candidatul AUR la Preşedinţie, George Simion, care a vorbit despre varianta Călin Georgescu-premier sau alegeri înainte de termen.
Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan a anunţat rezultatele unui sondaj Verifield: aproape 55% pentru George Simion, faţă de 45 de procente cât ar obţine el.
Gheorghe Falcă crede că diferenţa poate fi redusă: „Această diferenţă dintr-un sondaj poate fi recuperată într-o campanie de două săptămâni de zile, prin comunicare directă, prin dezbateri, prin analiza în interiorul societăţii a direcţiei pe care trebuie să o aibă România după aceste alegeri. Nu alegem doar între doi oameni, ci alegem între două concepte, un concept politic învechit, agresiv, naţionalist şi un concept nou, un independent care va ţine direcţia proeuropeană a României, va menţine valorile care permit ca România să primească fonduri europene”.
În opinia sa, „marele risc, dacă domnul George Simion va fi ales preşedinte, este să fim izolaţi, ca şi Ungaria, să nu primim fonduri europene. Asta înseamnă că agricultorii din România nu vor mai primi subvenţii, asta înseamnă că se opresc lucrările la autostradă, asta înseamnă şomaj”.
Întrebat dacă sprijinul PNL pentru Nicuşor Dan ar putea mai degrabă să-i dăuneze acestuia, pentru că el e perceput ca un candidat independent, cu mesaje antisistem, iar sistemul în ochii votanţilor săi sunt PSD şi PNL, liberalul a răspuns: „Aceste termene antisistem sunt doar proceduri de campanie. Până la urmă, democraţia este formată din existenţa partidelor. Ambii candidaţi au spus că vor să formeze un Guvern. Guvernul nu se poate realiza decât cu partide. De aceea, ideea că eşti antisistem este o idee de propagandă”.
Gheorghe Falcă nu vrea alegeri anticipate, scenariu avansat de George Simion: „Parlamentarii nu vor intra în alegeri anticipate, ar fi şi mai groaznic (…). Aoleu, România şi-aşa de un an de zile este în alegeri, gâfâie şi nimeni n-are curajul să facă reforme. Noi trebuie să facem reforme ca să luăm banii europeni din PNRR, trebuie să facem reformele necesare pentru a intra în OCDE, trebuie să facem reformele necesare, pentru că ne-am angajat la Bruxelles că reducem deficitul în şapte ani, prin realizarea unor reforme. Toate aceste reforme trebuie realizate de un Guvern stabil, cu multă încredere, cu sprijinul preşedintelui României. Dacă mai intrăm şase luni de aici încolo în procedură de alegeri anticipate, deja economia gâfâie, deja investiţiile străine s-au oprit, banii europeni nu-i primim”.
La remarca realizatorului că a existat stabilitate în ultimii trei ani în România, însă reformele au lipsit, liberalul a replicat: „Sunt de acord cu dvs. Stabilitatea a menţinut ritmul de dezvoltare a României şi a menţinut atracţia investiţiilor străine, dar reformele au venit încet (…), pentru că au intrat în an preelectoral şi apoi an electoral, iar guvernanţii, aşa cum le-a stat lor în fire, au tras frâna reformelor, au aruncat bani pe piaţă şi au creat şi inflaţie, crezând că aşa o să ia voturi mai uşor. Surpriză, poporul român nu le-a dat votul”.