Video GHIDUL pentru preşedinţii secţiilor de votare la alegerile prezidenţiale. Cum se va transmite prezenţa la vot - VIDEO

Biroul Electoral Central a publicat, marţi, pe site-ul propriu, două ghiduri video prin care preşedinţii secţiilor de votare sunt instruiţi cum să transmită corect, pentru centralizare, prezenţa la vot în ziua alegerilor prezidenţiale.

2968 afișări

În urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă 45/2014 privind modificarea şi completarea Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui, pentru prima dată, la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie, Biroul Electoral Central va centraliza, în ziua scrutinului, informaţiile privind prezenţa la vot de la toate cele 18.553.294 de secţii de votare din ţară şi străinătate.

Anterior, BEC furniza publicului, în ziua alegerilor, date estimative privind prezenţa la vot, în baza unui eşantion reprezentativ format din aproximativ 3.000 de secţii de votare.

În materialul video de instruire li se aminteşte preşedinţilor secţiilor de votare că birourile electorale ale secţiilor de votare furnizează în ziua alegerilor date privind prezenţa populaţiei, potrivit unui program stabilit de BEC, respectiv la orele 10.00, 13.00, 19.00 şi 21.00. După ce va primi şi centraliza informaţiile primite, BEC va face anunţuri privind prezenţa la vot la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30.

Preşedinţii secţiilor de votare vor primi telefoane mobile dedicate distribuite de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), aparate care vor fi folosite pentru transmiterea, prin SMS, a prezenţei la vot.

În ghidul video se mai arată că telefoanele personale nu vor putea fi folosite pentru transmiterea acestor SMS-uri şi că doar mesajele recepţionate de la telefoanele primite în custodie vor fi recunoscute de sistem şi vor fi acceptate pentru comunicarea datelor.

Preşedinţii birourilor secţiilor de votare sunt informaţi că vor putea transmite maximum trei mesaje cu datele solicitate pentru fiecare oră de raportare, în cel mult 30 de minute, fiind considerat corect ultimul SMS. Orice SMS transmis ulterior nu va mai fi acceptat de către sistem.

SMS-urile transmise vor conţine informaţii privind ora raportării, numărul de alegători înscrişi în copiile de pe listele electorale permanente, cei înscrişi în listele electorale suplimentare (alegători din altă localitate, membrii biroului electoral şi cei omişi din listele electorale permanente) şi prezenţi la vot până la ora de raportare, precum şi cei care au votat cu urna mobilă, ca şi cifra totală a acestora.

Dacă sistemul a recepţionat un mesaj incorect, preşedinţii de secţii de votare vor fi contactaţi de biroul electoral de sector sau de biroul electoral judeţean.

Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare mai sunt informaţi că în zilele de 30 şi 31 octombrie, la ora 10.00, trebuie să aibă telefoanele primite în custodie deschise şi funcţionale pentru a participa la simularea generală.

De asemenea, în data de 2 noiembrie, respectiv în data de 16 noiembrie (când vor avea loc primul, respectiv al doilea tur de scrutin) aceştia trebuie să transmită, la ora 7.00, date de informare test pentru verificarea funcţionalităţii sistemului.

Materialele video de instruire au fost realizate de Autoritatea Electorală Permanentă, STS şi INS.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici