Gorghiu: Declaraţia făcută de Kovesi despre dosarele ANRP e gravă, trebuie să ofere mai multe detalii

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că dacă în cadrul DNA au existat dosare la care nu s-a lucrat mulţi ani, aşa cum a susţinut procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, instituţia trebuie să ofere explicaţii, dat fiind că afirmaţia este "destul de gravă".

730 afișări
Imaginea articolului Gorghiu: Declaraţia făcută de Kovesi despre dosarele ANRP e gravă, trebuie să ofere mai multe detalii

Gorghiu: Declaraţia făcută de Kovesi despre dosarele ANRP e gravă, trebuie să ofere mai multe detalii (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Înţeleg din ce a spus doamna Kovesi că multe erau ascunse în sertare. Pentru mine este o mare îngrijorare (…) că realitatea ar putea să stea aşa. Dacă se întâmplă acest lucru în domeniul restituirilor, fiţi absolut convinşi că se întâmplă în foarte multe speţe de corupţie şi atunci poate nu ar fi rău să existe mai multă transparenţă din partea acestor instituţii şi dacă au greşit cei care au fost înainte la conducerea acelor instituţii să ni se spună şi nouă. Este o instituţie care funcţionează din bani publici, care are sprijinul populaţiei din România şi se bucură de o mare credibilitate şi aş vrea să ştiu şi eu ca lider de partid dacă într-adevăr există genul acesta de comportament într-o instituţie ca DNA, să ţii nişte dosare doar pentru că nu ai vrut să le lucrezi. Este o declaraţie destul de gravă şi aştept de la şeful instituţiei mai multe detalii. (...) O justificare trebuie să existe. (...) Trebuie spus de ce nişte dosare care presupun prejudicii enorme au fost lăsate nelucrate atât amar de vreme", a afirmat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la Digi 24, solicitată să comenteze declaraţie şefei DNA Laura Codruţa Kovesi care a declarat, la Adevărul Live, că atunci când a venit la conducerea DNA, în instituţie existat dosare la care nu s-a lucrat mai mulţi ani.

Copreşedintele PNL a adăugat că "sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile" şi lucrul acesta ridică semne de întrebare.

''Aici, fiecare trebuie să îşi facă ordine în propria grădină şi dacă lucrurile chiar stau aşa, nu ştiu dacă numai pe retrocedări, dar sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile. Să îmi fie cu iertare dacă mai ponegresc sistemul judiciar din când în când, dar nu mi se pare normal să ţii un dosar la sertar 5, 10 ani de zile şi să îl foloseşti, ulterior, să îl scoţi pe un birou şi să te apuci de audieri la 10, 12, 14 ani distanţă, pentru că abia atunci sunt multiple semne de întrebare şi suspiciuni. Ce aţi făcut, domnule, 10 ani? De ce acel dosar nu a fost considerat unul demn de atenţia DNA, DIICOT şi mai ştiu ce alte instituţii", a subliniat Alina Gorghiu.

Ea a mai susţinut că lupta anticorupţie este unul dintre capitolele la care România stă foarte bine, deşi există încă sincope al sistemului precum punerea în executarea a hotărârilor judecătoreşti, încă deficitară.

"La momentul preluării mandatului aceste dosare erau în DNA. A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, Remus Baciu, instrumentat de DNA. Atunci au fost ridicate mai multe dosare de la ANRP. Vă pot spune că nu a umblat nimeni în acele dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au apărut din 2014, pentru că deşi erau acolo nu se lucra în ele", a declarat Laura Codruţa Kovesi, într-o emisiune a publicaţiei "Adevărul", întrebată fiind despre cauzele privind despăgubirile ilegale acordate de ANRP.

Procurorul şef al DNA susţine că pe parcursul anchetelor s-a constatat că, în majoritatea cauzelor, persoanele care au participat la comiterea infracţiunilor sunt aceleaşi, explicând totodată că procurorii DNA investighează încă 200 de dosare de despăgubiri asurpa cărora exista suspiciuni.

"Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare o să observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţi şi angajaţii ANRP, sunt aceleaşi persoane. Daca erai pe locul trei pe listă, la fiecare şedinţă ANRP venea cineva să zică că persoane respectivă e bolnavă şi că are prioritate. Sunt aceiaşi intermediari şi aceiaşi membri ANRP , în majoritate. Sunt sume de milioane de euro, prejudiciile la stat sunt foarte mari. În prezent avem de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. E o perioadă de timp limitată, cea în care au fost comise faptele, după înfiinţarea ANRP până în 2011 - 2012", a mai precizat procurorul şef al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici