Grindeanu: Israelul ne este cel mai apropiat aliat şi partener în Orientul Mijlociu

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, în timpul vizitei pe care o efectuează în Israel, că România este pentru o Europă unită, cu relevanţă, mai aproape de cetăţenii săi şi susţine mai departe consolidarea relaţiilor UE- Israel.

869 afișări
Imaginea articolului Grindeanu: Israelul ne este cel mai apropiat aliat şi partener în Orientul Mijlociu

Grindeanu: Israelul ne este cel mai apropiat aliat şi partener în Orientul Mijlociu

”România şi Israelul sărbătoresc 69 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte. Această continuitate vorbeşte de la sine despre puterea prieteniei noastre. Israelul ne este cel mai apropiat aliat şi partener în regiune şi am venit aici astăzi cu hotărârea de a ne consolida partneriatul, de a dezvolta şi mai mult latura sa economică, aşa cum aţi afirmat, de a diversifica relaţiile româno – israeliene. Economia românească cunoaşte o creştere rapidă şi oferă un mare potenţial pentru companiile evreieşti”, a declarat Sorin Grindeanu, în timpul declaraţiilor comune de presă cu premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu.

Şeful Executivului de la Bucureşti a amintit şi despre o nouă şedinţă de guvern comună.

”Putem folosi platforma interguvernamentală pentru a lansa pregătirile pentru a treia şedinţă de guvern comună care va reconfirma disponibilitatea ambelor guverne cât şi angajamentul de a extinde relaţiile noastre bilaterale. Folosesc această oportunitate pentru a încuraja ferm firmele române şi israeliene să-şi extindă activităţile împreună. România ar putea fi văzută ca una dintre cele mai atractive destinaţii pentru companiile europene şi cele israeliene”, a adăugat Grindeanu.

Premierul Grindeanu a afirmat că, printre temele abordate, s-au numărat şi combaterea terorismului, dar şi relaţiile UE - Israel.

”Împreună cu premierul israelian, am abordat dinnou chestiunea combaterii teorismului. Atacurile teroriste din Europa din ultima vreme sunt alarmante şi din nefericire, şi români şi-au pierdut viaţa în aceste acte revoltătoare. România rămâne fermă în susţinerea luptei împotriva terorismului. Condamnăm terorismul în toate formele şi manifestările sale şi subliniem că nu poate exista justificare pentru astfel de acţiuni. Am discutat astăzi şi despre relaţiile UE-Israel. România este pentru o Europă unită, cu relevanţă, mai aproape de cetăţenii săi şi susţine mai departe consolidarea relaţiilor UE- Israel. Pe scurt, agenda noastră este relevantă strategic pentru relaţiile noastre. Urmăresc cu interes să continuăm acest dialog şi sunt foarte bucuros că sunt în Israel acum”, a conchis Sorin Grindeanu.

La rândul său, Benjamin Netanyahu a arătat că sunt patru sute de mii de cetăteni evrei de origine română în Israel.

”Am buni prieteni printre ei, medicul meu de exemplu şi nu numai. Avem o strânsă prietenie cu România, am fost acolo de multe ori”, a punctat Netanyahu.

De asemenea, premierul israelian a ţinut să-i mulţumească lui Sorin Grindeanu pentru poziţia foarte tranşantă avută împotriva antisemitismului şi a profanării mormintelor evreieşti.

”Aş spune că suntem parteneri în eforturile noastre de a învinge terorismul dar şi în eforturile noastre de a realiza pacea. Aştept cu interes să discut cu presedintele Trump cele mai bune modalităţi de a avansa procesul de pace, este ceva ce împărtăşim cu fervoare. L-am auzit pe preşedintele Abbas ieri spunând că: "cetăţenii noştri îşi învaţă copiii despre pace" dar asta din nefericire, nu este adevărat, şi-au denumit şcoli cu numele unor ucigaşi in masă ai evreilor, plătesc terorişti dar sper că o schimbare este posibil de realizat şi să se urmărească realizarea unei adevărate păci, ceea ce Israelul este întotdeauna pregătit să facă. Sunt întotdeauna pregătit pentru o pace adevărată”, a mai spus Netanyahu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici