Grupurile PSD, "surprinse" de votul PNL la referendum: În USL s-a convenit vot pentru hotărâre

Grupurile PSD şi UNPR "îşi exprimă surprinderea" faţă de decizia parlamentarilor PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind referendumul, menţionând că decizia liberalilor şi conservatorilor vine după ce în USL s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri.

576 afișări
Imaginea articolului Grupurile PSD, "surprinse" de votul PNL la referendum: În USL s-a convenit vot pentru hotărâre

Grupurile PSD, "surprinse" de votul PNL la referendum: În USL s-a convenit vot pentru hotărâre (Imagine: Silviu Matei/Arhiva Mediafax Foto)

Grupurile parlamentare PSD din Camera Deputaţilor şi Senat au transmis, marţi, sub semnătura celor doi lideri de grup, Marian Neacşu, respectiv Ilie Sârbu, un comunicat în care fac o serie de pecizări "în legătură cu votul exprimat în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului din 18 iunie 2013 referitor la scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum naţional".

"Grupurile PSD şi UNPR din Camera Deputaţilor şi Senat îşi exprimă surprinderea faţă de decizia colegilor din PNL şi PC de a vota împotriva proiectului de hotărâre privind avizul consultativ referitor la organizarea şi desfăşurarea unui referendum naţional la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu. Decizia grupurilor PNL şi PC vine după ce în cadrul Uniunii Social Liberale s-a convenit în favoarea unui vot pentru adoptarea acestei hotărâri", se arată în comunicat.

"Ne exprimăm speranţa ca pe viitor deciziile luate în cadrul Uniunii Social Liberale să fie respectate în mod egal de către toţi partenerii de coaliţie şi reiterăm că grupurile PSD şi UNPR din cele două Camere îşi vor respecta toate angajamentele luate la nivelul USL", menţionează sursa citată.

În finalul comunicatului se arată că "Uniunea Social Liberală rămâne în continuare o construcţie politică solidă şi va rămâne unită, pentru că România are nevoie, în acest moment, de o USL puternică, de o majoritate stabilă şi de linişte pe scena politică".

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

Vicepreşedintele PSD Valeriu Zgonea a precizat că parlamentarii PSD şi-au păstrat punctul de vedere din comisiile juridice şi în plen la votul asupra iniţiativei preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, votând favorabil şi că este dreptul PNL de a decide să voteze împotrivă.

"Din punctul de vedere al PSD, noi ne-am păstrat punctul de vedere şi în comisii şi în plen. Nu pot să spun decât că PSD şi-a respectat întru totul decizia liderilor grupurilor parlamentare", a spus Zgonea, răspunzând unei întrebări.

Zgonea a mai spus că nu a fost luat prin surprindere de numărul de voturi, deoarece a aflat de dimineaţă de decizia grupului PNL de a vota împotrivă. "Este dreptul suveran al grupului, este dreptul la strategie, nu pot să comentez. Din punctul meu de vedere, ne-am ţinut de cuvânt", a adăugat el.

Parlamentarii PSD au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, dar au fost şi social-democraţi care s-au abţinut la vot, a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX senatorul Miron Mitrea.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat, în plenul Parlamentului, că PNL a votat împotriva iniţiativei preşedintelui pentru un nou referendum, considerându-l "o diversiune politică" şi un referendum ilegal.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici