Parlamentul A RESPINS referendumul iniţiat de Traian Băsescu

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi.

3310 afișări
Imaginea articolului Parlamentul A RESPINS referendumul iniţiat de Traian Băsescu

Parlamentul A RESPINS referendumul iniţiat de Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Senatorul PNL Puiu Haşotti a precizat că solicitarea preşedintelui nu a trecut. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a contestat votul şi a cerut un vot uninominal.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a precizat, în plenul Parlamentului, că PNL a votat împotriva iniţiativei preşedintelui pentru un nou referendum, considerându-l "o diversiune politică" şi un referendum ilegal.

Haşotti a făcut aceste precizări după votul Parlamentului care a respins proiectul de hotărâre care aviza favorabil iniţiativa şefului statului.

"Preşedintele Traian Băsescu se face că uită că acum mai puţin de una an 7,4 milioane de români au spus că nu-l mai doresc ca preşedinte. PNL şi-a exprimat un vot eminamente politic. PNL a votat împotriva unei alte diversiuni politice", a spus Haşotti.

El a adăugat că, atât timp cât există Comisia de revizuire a Constituţiei, nu are rost noul referendum, care este "ilegal".

Parlamentarii PSD au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, dar au fost şi social-democraţi care s-au abţiunut la vot, a precizat, marţi, pentru MEDIAFAX senatorul Miron Mitrea.

"Parlamentarii PSD au votat în principal în majoritate pentru aviz favorabil şi au fost unii care s-au abţinut", a spus Mitrea.

El a adăugat că pentru iniţiativa preşedintelui au fost PSD şi PDL, s-au abţinut cei de la UDMR şi unii de la PSD şi împotrivă a fost PNL.

"Parlamentul poate să spună suntem de acord (iniţiativa preşedintelui - n.r.), nu suntem de acord sau să nu spună nimic, e treaba ta ce faci. Parlamentul a spus că nu dă niciun fel de aviz, voinţa Parlamentului exprimată prin vot a fost că nu dă niciun fel de aviz", a explicat Miron Mitrea.

PSD nu şi-a explicat votul, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, spunând că se abţine de la comentarii, deoarece conduce forul legislativ.

La rândul său, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat pentru MEDIAFAX că prin votul dat de Parlament s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice la solicitarea preşedintelui de a organiza referendum, dar nu s-a răspuns solicitării şefului statului.

"Prin acest vot s-a respins avizul favorabil al Comisiei juridice. Prin acest vot nu avem niciun răspuns, nici favorabil, nici nefavorabil", a spus Oltean.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, în plen, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în privinţa solicitării lui Traian Băsescu referitoare la un nou referendum, în timp ce PDL a susţinut că Parlamentul nu are o hotărâre privind cererea preşedintelui.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a spus că Parlamentul nu are o hotărâre "într-un fel sau altul" pe solicitarea preşedintelui la referendum.

"Noi suntem obligaţi să avem un text de lege la ce zice preşedintele. Hotărârea nu există. Suntem în afara legii", a spus Rădulescu.

Valeriu Zgonea a precizat, însă, că procedura Parlamentului a fost îndeplinită şi obligaţia preşedintelui este să aştepte 20 de zile.

"Parlamentul are şi alte opţiuni, dacă vrea le pune în aplicare, dacă nu vrea, nu le pune. Nu este obligat. Parlamentul şi-a îndeplinit procedura", a spus Zgonea.

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii puterii au criticat această solicitare a preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari, în timp ce parlamentarii PDL au susţinut-o.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, de la tribună, că demersul preşedintelui este "unul pur de câştig de capital politic" şi a spus că ar trebui respins.

"Noi, liberalii, cred că ar trebui să avem curajul să spunem: «Nu, domnule Băsescu, Parlamentul trebuie să fie dimensionat ca în orice ţară civilizată europeană de dimensiune medie în raport cu populaţia, nu cât vreţi dumneavoastră în mod artificial - 300»", a spus Tăriceanu.

El a arătat că "Parlamentul nu se numără cu suta".

"De ce 300 şi nu 200, de ce 200 şi nu o sută, poate mai bine Parlament cu zero membri? E mult mai simplu, n-ar mai exista dezbateri între majoritate şi minoritate. (...) Avem o problemă serioasă de înţelegere a democraţiei cu actualul preşedinte", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

"Dacă punem problema banilor, care mi se pare jenantă, penibilă, nu avem de-a face aici decât cu un demers demagogic şi populist", a mai spus Tăriceanu care a arătat că este o dovadă de desconsiderare solicitarea de a se organiza un referendum cu o săptămână înaintea referendumului de revizuire a Constituţiei.

De asemenea, deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, în timpul dezbaterilor, că "sluga sfidează stăpânul", arătând că "stăpânul" este poporul, iar "sluga" este Parlamentul, după care Oltean şi-a cerut scuze, la cererea preşedintelui Camerei.

"Dacă se punea în aplicare rezultatul referendumului din 2009, acest referendum nu se mai justifica. Este pentru prima dată când un Parlament nu ţine cont de voinţa poporului printr-un referendum. Sluga sfidează stăpânul. Pentru prima dată Parlamentul sfidează poporul, iar stăpânul nostru este poporul", a spus Oltean, de la tribuna Parlamentului.

"Nici dumneavoastră, nici colegii dumneavoastră nu sunteţi slugi. Vă rog să vă cereţi scuze. Nu e la înălţimea funcţiei pe care aţi avut-o", a replicat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Oltean şi-a cerut scuze. "Nu văd unde am greşit. Dacă credeţi, dacă această afirmaţie o consideraţi jignitoare, vă cer scuze", a spus Ioan Oltean.

El a făcut aceste declaraţii după ce a susţinut că este "constituţional" demersul preşedintelui Băsescu de a solicita organizarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.

Liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a precizat că grupurile UDMR s-au abţinut de la vot deoarece consideră că nu există niciun temei şi oportunitate pentru organizarea acestui referendum.

Liderul PPDD Haralambie Voichiţoiu a precizat că PPDD a votat împotrivă.

Parlamentarii PDL au susţinut iniţiativa preşedintelui.

Proiectul de hotărâre propus plenului reunit prevedea că Parlamentul României avizează favorabil iniţierea de către preşdintele României a unui referendum naţional privind trecerea la Parlamentul unicameral şi 300 de parlamentari.

Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au avizat favorabil, luni, iniţierea referendumului anunţat de către preşedintele Traian Băsescu.

Avizul Parlamentului este consultativ.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici