Guvernele român şi israelian se vor reuni, în noiembrie, în şedinţă comună pentru proiecte economice
„Am decis să impunem un nivel pragmatic al colaborării şi vom avea o foaie de parcurs a relaţiilor bilaterale”, a spus Boc.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la rândul său că doreşte să îi încurajeze pe producătorii români să livreze mai multe bunuri pe piaţa israeliană, precizând că autorităţile din cele două ţări doresc să extindă relaţiile economice bilaterale.
„Israel place România, este o relaţie unică pe care vom încerca să o extindem”, a spus Netanyahu.
Netanyahu se află în vizită la Bucureşti, la invitaţia omologului român, aceasta fiind prima vizită a unui şef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.
Şeful guvernului israelian urmează să aibă o întrevedere şi cu preşedintele Traian Băsescu.
Jerusalem Post nota, în ediţia din 10 iunie, că premierul israelian, Benjamin Netanyahu, are programate vizite în România şi Bulgaria, în cadrul unei campanii diplomatice împotriva demersurilor de recunoaştere la ONU a unui stat palestinian.
Ulterior, el va vizita şi Polonia şi Ungaria, cele patru ţări foste comuniste fiind considerate unii dintre cei mai fermi aliaţi ai Israelului în Europa, potrivit sursei citate.
Polonia şi Ungaria se numără printre cele 18 ţări (dintre care şapte membre UE) care au votat alături de Israel în 2009 împotriva rezoluţiei Adunării Generale ONU de adoptare a raportului Goldstone privind operaţiunea din Gaza, în timp ce România şi Bulgaria s-au abţinut de la vot, alături de alte 13 state membre UE.
Surse diplomatice au afirmat că Israelul încearcă să formeze la ONU o „minoritate critică” de 60 de ţări democratice care să voteze împotriva recunoaşterii statului palestinian, conform aceleiaşi surse.
Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.