- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.08.2024, 12:17)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Guvernul aprobă patru măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi de secetă
Un mecanism de asigurare la secetă, modificări la măsura „Creditul fermierul”, suspendarea creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR şi încadrarea în termenul asumat de finalizare a proceselro verbale de constatare a calamităţii - sunt măsuri intrate la aprobare în Guvern, pentru fermieri.
Urmărește
240 afișări
Guvernul aprobă patru măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectaţi de secetă
Ministrul Florin Barbu a spus că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafeţe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă şi primăvară.
„Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noştri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce, din discuţiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuţia de 3% din subvenţia plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea UE, din fondul de risc şi la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat. Am avut discuţii şi cu compania de stat Eximbank Asigurări care doreşte implicarea în gestionarea acestui mecanism”, spune ministrul Agriculturii, înainte de şedinţa de Guvern de miercuri.
De asemenea, s-a mers în şedinţa de Guvern cu o completare solicitată de fermieri la măsura „Creditul Fermierul” care are o dobândă fixă de 1,95%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
Poliţiştii protestează în toată ţara. Unii donează sânge în loc să meargă la muncă
-
Donald Trump anunţă că se va întâlni „foarte repede” cu Putin după preluarea mandatului la Casa Albă
-
Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
„În primul rând, creştem gradul de garantare de către Fondul de Garantare la 100% don fondurile puse la dispoziţia Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură şi producţia românească. În plus, creditul va putea fi utilizat şi pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023 – 2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil fără a avea presiunea ratelor. De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare şi fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condiţiile ca aceştia să deţină un proces verbal de constatare a calamităţilor din acest an. Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majorează de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei fără a afecta deficitul bugetar”, mai spune Barbu.
În plus, se aprobă suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum şi a dobânzilor şi comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces verbal de calamitate încheiat pentrtu anii agricoli 2023 şi 2024.
„Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la acelaşi termen se suspendă şi acţiunile de executare silită pentru datorii către instituţiile bancare, IFN-uri, furnizori de utlităţi, furnizori sau distribuitori de imput-uri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriaşă de pe umerii fermierilor care, din cauza secetei, nu au producţie şi, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume”, explică ministrul.
Florin Barbu a mai spus că în prezent MADR este la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamităţilor.
„Ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1.000 de lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă”, a precizat ministrul Agriculturii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Statuile lui Donald Trump ca Buddha au devenit un „must-have” în China. Vândute online, ele costă între 140 și 2.600 de euro
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:11
-
astăzi, 12:07