Guvernul discută miercuri despre legea dării în plată

Guvernul discută miercuri despre legea dării în plată, pe ordinea de zi a şedinţei figurând o notă privind formularea punctului de vedere al Executivului pe această temă.

3395 afișări
Imaginea articolului Guvernul discută miercuri despre legea dării în plată

Guvernul discută miercuri despre legea dării în plată (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)

Totodată, pe ordinea de zi se mai află eliberarea din funcţie a mai multor prefecţi.

Senatorii au adoptat, luni, cu unanimitate de voturi, legea dării în plată, rezultatul fiind de 119 voturi "pentru" şi niciunul împotrivă.

Legea dării în plată se află în faza reexaminării, iar Senatul este prima Cameră sesizată. Decizia finală aparţine Camerei Deputaţilor.

Luni, senatorii au decis ca programul Prima Casă să rămână sub incidenţa legii, dar, în acelaşi timp, au admis propunerea BNR privind introducerea unui plafon maxim de 150.000 de euro pentru imobilele cu destinaţie de locuinţă, care vor fi luate în calcul la aplicarea legii.

Mariana Câmpeanu, senator PNL, a susţinut că aprobarea amendamentului care prevede plafon de 150.000 de euro va genera întârzierea aplicării legii. "Vă atrag atenţia că prin amendamentul pe care l-aţi votat cu 150.000 aţi dat posibilitatea ca legea să fie la CCR amendată ca discriminatorie şi de fapt să prelungiţi neaplicarea acestei legi. Poate veţi corecta la Cameră acest lucru", a punctat Mariana Câmpeanu.

O poziţie în acest sens a avut marţi şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

'După votul din Senat am discutat cu colegii din Camera Deputaţilor, din grup, să analizăm cu atenţie un potenţial risc de neconstituţionalitate pentru plafonul introdus la Senat. Noi ne menţinem obiectivul ca această lege să aibă ca principală ţintă românii care au contractat credite pentru a avea o locuinţă, una singură, nu cei care au făcut din asta afacere - nu înseamnă ilegală -, dar nu vrem ca o asemenea lege să-i ajute. Sunt relaţii comerciale ... analizăm acest lucru şi în funcţie de asta vom decide şi vom da şi votul nostru'', a declarat preşedintele PSD.

El a subliniat că nu exclude ca în Camera Deputaţilor să existe modificări asupra textului legii.

''Nu excludem pentru că au apărut întrebări fireşti, reacţii fireşti care au spus: «Poate un cetăţean a avut un credit sub 150.00 de euro, dar cu dobânzile adunate sare de 150.000 de euro. Ce faci cu cel care a avut 160.000 de euro?». Au apărut aceste întrebări şi cred că trebuie să ne uităm cu atenţie, plus că riscul de neconstituţionlitate există, este real. Şi înainte să dăm votul nostru trebuie să avem această analiză serioasă. Sigur, vom discuta şi cu Banca Naţională din nou, cu iniţiatorii şi cu alte instituţii interesate'', a explicat el.

Pe de altă parte, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a participat luni la o dezbatere în grupul senatorial PSD pe tema legii dării în plată şi a îndemnat parlamentarii la prudenţă şi grijă ca această lege să fie dedicată doar celor care au cu adevărat nevoie de ea.

''Trebuie, repet, să ne adresăm celor cu situaţii financiare grele, în dificultate. Pe de altă parte nu trebuie să punem în pericol stabilitatea sistemului financiar, dar nici să ne adresăm cu o protecţie socială generalizată şi celor care nu au nevoie şi celor care nu vor să mai plătească din anumite motive personale anumite credite'', a spus Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici