Iohannis: Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin şi îmi pasă. Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Cabinet. Nu e Guvernul meu! Lucrurile bune, ascunse de cotidianul confuz

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a afirmat, luni, la Timişoara, că ţine să explice câteva lucruri care au trezit ''vii discuţii în spaţiul public'', cum ar fi lipsa sa de comunicare, despre care a afirmat că s-a datorat dorinţei de a aplana conflicte şi de a ''construi consensul''.

17829 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin şi îmi pasă. Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Cabinet. Nu e Guvernul meu! Lucrurile bune, ascunse de cotidianul confuz

Iohannis: Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin şi îmi pasă. A părut, poate, ca o absenţă din arenă (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, luni, la Timişoara, unde a deschis conferinţa intitulată ''Diaspora şi prietenii săi'' printr-un discurs ţinut pe scena Operei Naţionale din municipiu. În alocuţiunea sa, preşedintele a afirmat că va aborda, în premieră, mai multe teme, printre care şi lipsa sa de comunicare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

''Ultima dată am fost la Timişoara pe 16 decembrie 2014, cu puţin timp înainte de a depune jurământul şi a deveni efectiv preşedintele României. S-au scurs de atunci aproape 500 de zile şi pentru că sunt într-un loc special unde s-a respirat prima dată aerul libertăţii vă rog să îmi permiteţi să împărtăşesc câteva gânduri personale pe care nu le-am spus public sau pe care le-am abordat doar tangenţial. Când am devenit preşedinte am vorbit despre un nou proiect naţional şi despre o schimbare de paradigmă. Despre o altfel de politică şi despre un alt comportament al preşedintelui în raport cu legea fundamentală, cu celelalte instituţii şi mai ales în raport cu oamenii. Tocmai de aceea vreau să mă refer înainte de toate la câteva lucruri care au trezit de multe ori vii discuţii în spaţiul public'', a spus şeful statului.

El a precizat că a preferat în începutul mandatului său să lase faptele să vorbească de la sine, ceea ce a părut ca o ''absenţă din arenă'', însă i-a asigurat pe românii din ţară şi străinătate că ''preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele''.

''Am preferat, pentru a nu deschide fronturi şi falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcţiei prezidenţiale, să 'las de la mine', cum se spune, şi să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acţiunile şi faptele mele şi că Preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieşi din sfera senzaţionalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca Preşedintele să nu întreţină dispute şi să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absenţă din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare.Vă asigur, însă, că nu este. Vreau să le transmit de aici, de la această tribună românilor din ţară şi din străinătate că preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele'', a subliniat Iohannis.

El a adăugat că va rămâne un mediator şi va trata cu seriozitate orice acţiune a sa ca preşedinte al României.

''Sunt şi voi rămâne un preşedinte mediator şi implicat, iar determinarea mea de a duce programul până la capăt este la fel de fermă ca în prima zi de mandat. Am spus mereu că vreau să redau funcţiei de preşedinte prestanţa pe care Constituţia şi statutul le revendică. Deci o schimbare de practică şi un alt mod de lucru. Aici nu am făcut niciun fel de rabat. Seriozitate şi respect a fost modul în care am tratat orice acţiune a mea de preşedinte. Acesta sunt eu, vorbesc mai puţin. Vorbesc mai puţin şi îmi pasă, îmi pasă cum arată această ţară, cum ne respectăm pe noi înşine în interior şi cum suntem priviţi în afară. Cu cât reprezentantul unui stat e mai serios şi mai responsabil în relaţia cu partenerii săi externi, câ atât mai mult naţiunea sa va avea de câştigat. Preşedintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales'', a mai declarat Klaus Iohannis.

Iohannis: Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Cabinet. Nu e Guvernul meu!

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat într-un discurs ţinut la Timişoara că sunt unele lucruri care îl nemuţumesc la actualul Guvern, însă acest Guvern nu este al lui, iar ''vremea în care preşedintele lua locul premierului a trecut'', transmite corespondentul MEDIAFAX.

''Vremea în care preşedintele lua locul premierul a trecut. Asta nu înseamnă că, în calitate de mediator, nu voi interveni atunci când e cazul. Am făcut-o, o voi face şi mă voi implica pe subiecte majore care afectează bunăstare şi viaţa oamenilor sau bunul mers al ţării. Sunt lucruri care mă nemulţumesc la acest Guvern, dar nu toate se rezolvă pe scena publică. Unii au vorbit despre acest Guvern ca şi cum ar fi al meu. Nu e Guvernul meu! Acest Guvern a fost o soluţie, până la alegerile din toamna acestui an generată de o situaţie de criză şi la care au subscris toate partidele politice. Este Guvernul României. Şi tocmai, în perspectiva acestor alegeri, cred că a venit vremea programelor, a competiţiei şi a asumării politice pe care aştept să le văd de la partidele politice'', a subliniat Iohannis.

El a afirmat că în timpul mandatului său românii nu mai asistă la ''războaie zilnice întrepreşedinte şi prim-ministru'', ceea ce demonstrează că instituţiile pot lucra împreună.

''O stare de spirit şi un climat social se schimbă în ani. Totuşi, cred că realizăm cu toţii că nu mai avem zilnic războaie între preşedinte şi prim-ministru, nu se mai duc războaie împotriva unor instituţii întregi şi nu se mai inventează conflicte într-un joc politic de conjunctură. Am arătat că putem lucra împreună: Guvern, partide, instituţii, societate civilă, patronate, sindicate, pentru a crea acel climat social în care să evoluăm normal şi predictibil. Există ceva mai mult calm, mai multă înţelegere, păstrând însă dezbaterea şi concurenţa pe scena politică'', a afirmat Iohannis.

Preşedintele României a ţinut să îi asigure pe cei care îi prevăd un mandat scurt că intenţionează să îl ducă la capăt.

''Mă uit cu un oarecare amuzament la aceia care, neavând teme de atac consistente, parazitează dezbaterea publică prezicând-mi un final anticipat al mandatului. Eu le spun de pe acum să nu îşi facă Eu le spun de pe-acum să nu-şi facă iluzii şi să nu mizeze pe aşa ceva. Am mai trăit asta şi când am devenit primar. Mulţi îmi preziceau un final timpuriu din politică şi am plecat din funcţia de primar după 15 ani şi patru mandate ca să devin Preşedintele României. Vă asigur aşadar că îmi voi duce proiectul de ţară la bun sfârşit, nu pentru mine, ci pentru cetăţenii româniei pe care am privilegiul să-i reprezint'', a conchis Iohannis.

Iohannis: Ştiu de unde vin cele mai puternice atacuri. Lucrurile bune, ascunse de cotidianul confuz

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni, într-un discurs rostit la Timişoara, că ştie de un vin ''cele mai puternice atacuri'' la adresa sa, că ''rezistenţa şi teama la nou'' sunt mari în interiorul sistemului şi că schimbările pozitive sunt ascunse din cauza ''cotidianului confuz''.

Iohannis a afirmat pe scena Operei Naţionale din Timişoara, unde a susţinut un discurs în faţa câtorva sute de spectatori prezenţi la deschiderea conferinţelor ''Diaspora şi prietenii săi''. El a susţinut că sunt unii care au aşteptat ca după preluarea mandatului său ''să se schimbe totul în bine'', însă temerea de schimbare este încă mare în interiorul sistemului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

''În fine, să vorbim puţin şi despre aşteptări. Poate unii s-au aşteptat ca imediat după preluarea mandatului de preşedinte să se schimbe totul în bine. Sunt lucruri care s-au schimbat şi sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. Ce ne opreşte să împlinim mai repede această schimbare este rezistenţa şi teama de nou, care adesea sunt mari în interiorul sistemului. Pentru mine, aceasta este cu siguranţă o temă de readus în prezent, de repus în discuţia societăţii. Ştiu de unde vin cele mai puternice atacuri la adresa mea. Dar ele nu sunt atacuri împotriva persoanei mele, ci reacţii la normalizarea şi echilibrarea societăţii. Nu sunt nici pe departe speriat sau descurajat'', a spus Iohannis.

El a adăugat că lucrurile bune, cum ar fi faptul că România este un furnizor de securitate şi un partener credibil în lume, sunt ascunse din cauza ''cotidianului confuz''.

''Cred că e bine, măcar din când în când, să vedem şi lucrurile bune şi să generăm un pic de optimism social. Sunt în România de astăzi câteva realităţi cu care ne-am obişnuit şi care ne par primite de-a gata. Dar nu sunt, le-am obţinut cu efort şi nu le mai vedem din cauza cotidianului confuz şi din ce în ce mai alert. România e astăzi o ţară sigură, un furnizor de securitate şi stabilitate democratică şi un partener credibil în lume. Suntem membri ai Uniunii Europene, suntem membri ai celei mai puternice alianţe militare din istorie - NATO, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. România este o ţară sigură, cu libertăţi respectate şi cu mari şanse de a recupera decalajele, o ţară cu o economie care se mişcă bine'', a subliniat Iohannis.

Preşedintele României a recunoscut că mai există foarte multe probleme, însă unele nu vor fi rezolvate de această generaţie.

''Da, avem, ca orice stat din această parte de lume, foarte multe probleme. Unele sunt istorice şi nici generaţia noastră nu le va rezolva, altele ţin de abilităţile noastre de a găsi soluţiile potrivite. Am reuşit într-un an şi jumătate să facem din domeniul statului de drept şi independenţei justiţiei un exemplu de bune practici în regiune. În domeniul securităţii naţionale, am asumat două proiecte mari şi foarte importante. Am pus bazele solide şi serioase ale unei creşteri a bugetului Apărării până la cel puţin 2% din PIB, cu toate partidele parlamentare, printr-un consens. Partenerii noştri europeni şi euro-atlantici apreciază progresele noastre şi suntem priviţi cu multă încredere în actualul context geopolitic. De asemenea, conform atribuţiilor mele constituţionale, am promovat Strategia Naţională de Apărare a României, un document fundamental, care este astăzi o bornă de hotar în domeniu. Nu în ultimul rând, proiectul 'România educată' prinde rădăcini şi arată tuturor cât de importante sunt dialogul şi acordul în acţiuni, cu rezultate măsurabile în viitorul apropiat. Cred că prin lansarea acestui proiect, care este acum la nivel de dezbateri regionale, am scos acest domeniu din zona bunelor intenţii niciodată concretizate şi l-am reaşezat pe agenda publică şi instituţională. Şi suntem abia la început'', a concluzionat Klaus Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici