Iohannis, alături de Kamala Harris: Noi, ca aliaţi, nu vom ceda niciun milimetru în respectarea angajamentelor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul declaraţiei comune cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, că aliaţii NATO nu vor „ceda niciun milimetru” şi că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianţe.

4424 afișări
Imaginea articolului Iohannis, alături de Kamala Harris: Noi, ca aliaţi, nu vom ceda niciun milimetru în respectarea angajamentelor

„Doamna vicepreşedinte a reconfirmat în cadrul discuţiilor noastre de astăzi (vineri - n.r.), angajamentul deplin al Statelor Unite ale Americii pentru articolul 5 privind apărarea colectivă al Tratatului de la Washington al NATO. Acest articol cuprinde esenţa şi spiritul NATO şi garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianţe. O spun cu foarte mare responsabilitate, NATO va acţiona fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României”, declară Klaus Iohannis.

El spune că un eventual conflict „este un scenariu pe care cu toţii dorim să-l evităm”.

„Dar noi, ca aliaţi, o spun alături de cel mai important partener strategic al nostru, nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor care ne leagă. Am mulţumit pentru aceste garanţii de securitate de nezdruncinat, aşa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră şi datorită cărora fiecare cetăţean al României poate să fie liniştit fără grijă pentru siguranţa sa şi a familiei sale”, conchide şeful statului român.

„Vizita dumneavoastră reflectă o dată în plus profunzimea şi soliditatea parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea României şi a aliaţilor de pe flancul estic”, a spus Iohannis.

Conform preşedintelui României, dialogul continuu şi coordonarea strânsă ale Statelor Unite cu România şi cu toţi aliaţii şi partenerii a avut o contribuţie esenţială la conturarea răspunsului unitar şi puternic al comunităţii internaţionale la acţiunile Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici