Iohannis despre reîntregirea salariilor bugetarilor: Este o măsură de tip campanie electorală

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, susţine că propunerea preşedintelui Traian Băsescu de a reîntregi salariile bugetarilor este o "măsură de tip campanie electorală".

198 afișări
Imaginea articolului Iohannis despre reîntregirea salariilor bugetarilor: Este o măsură de tip campanie electorală

Klaus Iohannis (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax foto)

"Este evident o măsură de tip campanie electorală, după ce atâta vreme ne-a spus că nici vorbă şi nu se poate, dintr-o dată, nici nu s-a stabilit data alegerilor, şi se poate şi se cere", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis.

Întrebat dacă măsura este posibilă, Klaus Iohannis a declarat că este greu de evaluat, dar ar fi posibilă mai ales în instituţiile care au resursele financiare necesare, un exemplu fiind Primăria Sibiu.

"E greu de evaluat (dacă măsura este posibilă - n.r.). De exemplu, pentru angajaţii mei din primărie s-ar putea fără să afecteze statul român, fiindcă noi plătim angajaţii din venituri proprii. Şi atunci mi s-ar părea corect ca acolo unde resursele de finanţare sunt asigurate, să se revină la salariile care au fost tăiate pe nedrept şi fără niciun folos. România nu a avut niciun folos din faptul că la Primăria municipiului Sibiu s-au tăiat salariile cu 25 la sută", a afirmat Iohannis.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că tot mai mulţi angajaţi din primărie vor pleca, şi anul acesta, din cauza salariilor mici, Iohannis a spus că deja la anumite servicii numărul lor este "la limita de jos".

"Sunt îngrijorat, au plecat deja şi pleacă în continuare. Nu e un exod masiv, dar sunt situaţii unde am rămas la limita de jos, de exemplu la Poliţia locală. Aici e o problemă specială fiindcă normativul de un poliţist la 1.000 de locuitori este unul prea mic, după părerea noastră. Dar nici acesta nu îl putem atinge, fiindcă în plus faţă de această limitare, s-a limitat şi angajarea: dacă pleacă şapte, putem angaja unul. Prin absurd, dacă ar pleca toţi, cum avem 150 de posturi am putea să angajăm 20, deci este o aberaţie", a spus Iohannis.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

"Este adevărat, la începutul anului 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datorie a mea şi a dumneavoastră să gândim şi să găsim soluţii pentru ca, undeva în jurul datei de 1 iunie, să reîntregim salariile bugetarilor (...) Din acest punct de vedere veţi avea tot suportul meu, dar suportul meu nu este suficient dacă talentul dumneavoastră şi al Guvernului nu va fi pe măsura momentului şi pe măsura nevoii de a restabili veniturile bugetarilor", a spus preşedintele.

El a arătat că această reîntregire a salariilor bugetarilor va trebui făcută în condiţiile în care în luna ianuarie a fost colectat la buget un excedent faţă de veniturile planificate, însă în februarie a fost un minus de două ori mai mare decât excedentul din luna precedentă. Potrivit preşedintelui, şi în martie este posibil un minus în colectarea veniturilor la buget, dar acesta se datorează conjuctural situaţiei meteorologice din luna februarie.

Totodată, el s-a declarat convins că majoritatea parlamentară, împreună cu Guvernul, premierul, ministrul de finanţe, dar poate şi opoziţia, vor putea găsi resurse în buget pentru acest obiectiv.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici