Iohannis, despre vizitele în Africa: Prin acest turneu am repus România pe radarul african

„Prin acest turneu am repus România pe radarul african, am reluat ceea ce aproape se pierduse - o relaţie extrem de serioasă între România şi parternerii africani”, spune Klaus Iohannis, la finalul turneului în Africa.

206 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre vizitele în Africa: Prin acest turneu am repus România pe radarul african

Iohannis, despre vizitele în Africa: Prin acest turneu am repus România pe radarul african

„Pentru România, această relaţie are un specific foarte aparte. Deja acum câteva decenii în România ne-am dat seama de valoarea deosebită a relaţiei cu statele africane. Din păcate, în deceniile care au urmat Revoluţiei de la noi, această relaţie a fost aproape neglijată. Ne-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească şi am vvenit cu măsuri de corectare, cu o nouă strategiei pentru Africa. Această strategie vrea să exploateze oportunităţile, să consolideze parteneriatele, să deschidă noi sectoare de colaborare. Totuşi, o strategie de acest tip şi de o greutate extraordinară nu poate să fie implementată prin corespondenţă. Pentru a da greutate acestei strategii şi pentru a atrăta că România e foarte serioasă şi foarte angajată în a revigora aceste paertemneriate am decis să fac un turneu african. Am găsit deschidere, chiar parteneri bucuroşi că reluăm această relaţie, am găsit oportunităţi concrete de colaborarer. Aş putea să spun, fără a exagera, prin acest turneu am repus România pe radarul african, am reluat ceea ce aproape se pierduse - o relaţie extrem de serioasă între România şi parternerii africani”, spune Klaus Iohannis, la finalul turneului în Africa.

El afirmă că strategia nu va avea urmări pozitive doar pentru România, ci pentru relaţia dintre UE şi statele africane.

„Relaţiile dintre Europa şi Africa sunt vechi de secole. Aceste relaţii s-au schimbat între timp, au devenit relaţii de tip nou şi în ultimele decenii întreaga lume şi-a dat seama de oportunităţile care se găsesc în colab cu Africa şi de şansele pe care le avem dintr-o astfel de colaborare. Aceste colaborări au fost intensificate, diversificate din partea UE, din partea altor actori şi încet-încet în Europa ne-am dat seama că aici, în Africa, avem oportunităţi foarte bune pentru a dezvolta relaţia noastră. Aceste oportunităţi nu se referă doar la partea economică, chit că aceasta e foarte importantă, se refertă în acelaşi fel la proceduri diplomatice - putem împreună să intervenim pentru a păstra pacea sau pentru a readuce pacea. Avem şanse foarte bune să colaborăm în planul Naţiunilor Unite”, încheie Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici