Iohannis: Îmi doresc ca, la finalul mandatului meu, să existe alternative la centrele de plasament

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că ţara noastră are şansa ca, beneficiind de fonduri UE, să finalizeze procesul de dezinstituţionalizare a sistemului de protecţie a copilului şi că îşi doreşte ca la finalul mandatului să existe alternative la centrele de plasament pentru copii.

1207 afișări
Imaginea articolului Iohannis: Îmi doresc ca, la finalul mandatului meu, să existe alternative la centrele de plasament

Klaus Iohannis (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

”O societate în care oamenilor nu le pasă unii de alţii îşi pierde direcţia. Iar o societate care îşi neglijează copiii nu are viitor. Prin ceea ce faceţi, dar mai ales prin cine sunteţi aţi reuşit nu doar ca aceşti copii să aibă un loc numit ”acasă”. Ci aţi dăruit speranţă. Dumneavoastră aţi văzut suferinţă şi deznădejde şi n-aţi trecut mai departe indiferenţi. Aţi ascultat şi aţi arătat că vă pasă. Aţi venit cu soluţii, aţi generat dezbatere, aţi creat parteneriate cu autorităţi publice, aţi dezvoltat servicii sociale. Într-un cuvânt aţi arătat că se poate”, a declarat Klaus Iohannis, cu prilejul Concertului Speranţei ”Hope and Homes for Children România”

Şeful statului a arătat că îşi doreşte ca, la finele mandatului său, în România să existe pentru toţi copiii care au nevoie, alte alternative decât vechile centre de plasament, iar cei care ies din sistemul de protecţie să aibă şanse de a se realiza în viaţă, adăugând că acestea sunt ”obiective care pot fi atinse prin voinţă politică şi acţiune comună şi responsabilă a autorităţilor şi societăţii”.

”Puţine cuvinte au un impact emoţional mai mare şi o rezonanţă mai profundă decât abandonul. De cele mai multe ori, consecinţa directă a actului de abandon era pentru copii instituţionalizarea în cadrul centrelor de plasament. Această soluţie trebuie definitiv depăşită”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El a menţionat că trebuie să trecem de la paradigma care priveşte copilul ca asistat social, la integrarea sa în familie şi comunitate, la oferirea de servicii sociale diverse şi personalizate.

Dacă gândim politicile sociale având în centru copilul şi familia, vom putea pune bazele unei construcţii durabile, care răspunde nu doar la problemele curente, ci şi la cele care, neabordate la timp, pot afecta generaţiile viitoare. Prevenirea separării copilului de familie şi trecerea de la îngrijirea în instituţii la încurajarea reintegrării în familie şi comunitate ar îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii copiilor din ţara noastră”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că ”avem obligaţia de a ne îndrepta atenţia spre toate resursele pe care le putem mobiliza, astfel încât să obţinem rezultate concrete”.

”În acest sens, salut demersurile organizaţiei Hope & Homes for Children România, care a identificat şi promovează posibilitatea accesării de fonduri europene pentru reforma sistemului de protecţie a copilului din România. Ţara noastră are o şansă extraordinară prin programele operaţionale pentru perioada 2014-2020 pentru ca, beneficiind de fonduri UE, să finalizeze procesul de dezinstituţionalizare a sistemului de protecţie a copilului”, a arătat şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici