Puterea şi opoziţia dau luni testul premierului. Cu ce nume vor merge Dragnea şi Tăriceanu în faţa lui Iohannis. Băsescu cere implicare din partea opoziţiei

Forul de conducere al social democraţilor se reuneşte luni dimineaţă pentru discuţii privind desemnarea premierului, decizia urmând să fie adusă la cunoştinţa partenerilor din ALDE, la prânz, şi formalizată în faţa lui Klaus Iohannis, la ora 15.00. În tot acest timp, Traian Băsescu presează pentru ca opoziţia să nu cedeze şi să avanseze un nume pentru formarea Guvernului. În lipsa unei variante din partea PNL, care a spus că opteză pentru a veni la putere doar prin alegeri anticipate, liderul PMP spune că partidul său va propune un candidat. În acest moment, toate variante sunt astfel posibile, având în vedere pierderea de parlamentari din partea PSD-ALDE, după criza Grindeanu, precum şi anunţul lui Iohannis de a verifica majoritatea parlamentară.

7150 afișări
Imaginea articolului Puterea şi opoziţia dau luni testul premierului. Cu ce nume vor merge Dragnea şi Tăriceanu în faţa lui Iohannis. Băsescu cere implicare din partea opoziţiei

Iohannis, preşedinte-jucător sau spectator. Care este numele cu care va trece PSD-ALDE testul

Semnalele din interiorul PSD-ALDE transmit confuzie la vârful partidului, mai multe nume fiind aruncate în dezbatere. După eşecul alegerii unilaterale a lui Grindeanu, Liviu Dragnea va fi mai democrat şi va supune la vot mai multe nume. Cele mai mari şanse se pare că le-ar avea senatorul Mihai Fifor, ministrul de Interne Carmen Dan, dar şi europarlamentarul Viorica Dăncilă, în vreme ce varianta lui Florin Georgescu pare să fi ieşit din cărţi. 

Situaţia PSD-ALDE a devenit şi mai complicată ca în ianuarie, atunci când proaspăt câştigători ai alegerilor parlamentare au reuşit abia cu a doua variantă de premier să treacă de preşedintele Iohannis. Acum, majoritatea PSD-ALDE a devenit şi mai fragilă, o dată cu criza politică creată în jurul plecării lui Sorin Grindeanu, prin dezertarea unor membri de la disciplina de partid.

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat oficial partidele parlamentare la consultări pentru luni, 26 iunie. El a trimis liderilor acestora un desfăşurător al discuţiilor la care fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane. Consultările pentru desemnarea unui nou premier, după demiterea în Parlament a lui Sorin Grindeanu, vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE vor fi chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis. După coaliţia de guvernare urmează liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că va desemna un premier după ce va asculta "toate părţile" şi va trage concluziile, afirmând că majoritatea va fi verificată în Parlament.

"O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. Este simplu, nu este nicio complicaţie.(...) Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică real în Parlament"", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum va "testa" majoritatea parlamentară.

Klaus Iohannis a adăugat că acestea sunt procedurile prevăzute în Constituţie pentru desemnarea premierului.

Potrivit aliniatului 1 al articolului 85 din Constituţie, ”preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”.

Băsescu:  Dacă PNL va avea laşitatea de a nu propune un premier, o va face PMP

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, duminică seara, că, dacă liberalii nu vor nominaliza un candidat de premier la consultările de la Palatul Cotroceni, o va face PMP, deoarece preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă şansa de a analiza mai multe opţiuni, nu doar pe cea a PSD-ALDE.

”Sper că şi PNL va face o nominalizare. (…) Dacă PNL va avea laşitatea de a nu propune un premier, o va face PMP propunere de candidat pentru funcţia de prim-ministru. (…) Dacă Opoziţia nu propune un candidat, ceea ce nu se va întâmpla, o vom face noi. O vom face noi, chiar dacă va părea lipsită de substanţă, dar o vom face măcar pentru respectarea principiului”, a declarant preşedintele PMP, Traian Băsescu, la România TV.

El a spus că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să aibă şansa de a analiza şi o altă opţiune.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine, până la acaestă oră, Partidul Social Democrat are circa patru-cinci propuneri de candidaţi pentru funcţia de premier, pe listă fiind şi doamne.

"Din câte ştiu eu, până la această oră, sunt circa patru-cinci propuneri de candidaţi, şi colegi din partid, şi oameni de stânga, chiar dacă nu au carnet de partid, care au colaborat cu noi. Sunt şi doamne", a declarat Gabriela Firea, într-o intervenţie telefonică la România Tv.

Edilul a precizat că noul lider de la Palatul Victoria trebuie să ştie să-şi alcătuiască echipa.

"Un om care să aibă o reputaţie de netăgăduit, să fie un om onest, un profesionist, un om care, aş adăuga eu, să ştie să coordoneze echipe, să ştie să îşi impună respectul pentru că, dacă este ceva de reproşat fostului manager al a Guvernului este această lipsă a calităţii de a crea echipe integrale", a mai spus Firea.

Pe de altă parte, surse din PSD au declarau vineri că prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, sunt, la acest moment, variantele social democraţilor pentru funcţia de premier, o decizie în ce priveşte varianta finală urmând a fi luată luni, prin vot, în CExN. Totuşi, şansele lui Mihai Fifor de a-l înlocui pe Sorin Grindeanu la şefia Executivului sunt reduse, în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, preşedintele Iohannis a respins propunerea de numire a lui în funcţia de ministru al Transporturilor, întrucât persoana nominalizată nu are expertiza şi experienţa managerială necesare.

Pe de altă parte, dat între primele două variante de premier ale lui Liviu Dragnea, Florin Georgescu nu îşi doreşte postul. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu. Liderul social-democrat a declarat, la Antena 3, că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, având şi „ceva probleme de sănătate”.

„Domnia sa este tentat să rămână la bancă, nu să vină la guvernare. Cred că ar fi o soluţie foarte bună, are experienţa guvernării. Mi-a spus că are şi ceva probleme de sănătate, dar preferă să rămână la bancă. Eu zic că poate, insistând, reuşim să-l convingem”, a spus Ecaterina Andronescu.

Fostul premier Victor Ponta are însă o altă variantă. El susţine, într-o postare pe Facebook, că lui Georgescu nu i se va propune postul de premier, „în mod serios”.
„Dacă Florin Georgescu ar fi fost propus de către PSD pentru funcţia de Prim Ministru l-aş fi votat cu toată inima şi aş fi convins înca 50 de parlamentari din afara PSD - ALDE să o facă / după care aş fi fost liniştit că economia românească va merge bine, măsurile sociale implementate, vom avea din nou competenţă profesională şi seriozitate, stabilitate ţi predictibilitate ; şi mai ales aş fi fost convins că Guvernul va fi condus de la Palatul Victoria - nu din alte birouri. Ca să nu mai vorbesc de faptul că Presedintele Iohannis nu ar fi avut niciun motiv sa îl respingă - absolut niciunul! Din păcate nu cred că cineva îi va propune în mod serios lui Florin Georgescu această funcţie - şi ştiu destui care vor răsufla usurati ca el a refuzat din start orice discuţie având acest obiect ! "Prietenii" ştiu de ce... ”, a scris Ponta pe Facebook.

La rândul lor, liberalii sunt dispuşi să discute cu orice partid de pe scena politică în afară de PSD, inclusiv cu ALDE, pentru formarea unei majorităţi parlamentare care să-i trimită pe social-democraţi în opoziţie, iar acest lucru se va întâmpla, pe cât posibil, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni, a declarat joi preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.

Liberalii mizează, însă, pe varianta alegerilor anticipate.

„Cel puţin până acum, din discuţiile pe care le-am avut, varianta preferată este să provocăm anticipate respingând orice fel de guvern PSD", a explicat Orban care a precizat că rămâne de văzut în ce fel se va putea obţine acest lucru, din moment ce „a doua oară, parlamentarii sunt în stare să voteze şi un premier neobişnuit numai ca să nu-şi încheie mandatul".

Prin demiterea lui Sorin Grindeanu, PSD a reuşit să producă instabilitate şi în propriul partid şi în alianţa cu ALDE, două dintre filialele partidului manifestându-şi deschis votul în afara hotărârii partidului. În total, PSD şi ALDE au pierdut în jur de 19 parlamentari ai PSD, din aripa Ponta, şi ALDE, din gruparea lui Daniel Constantin şi Remus Borza. În aceste condiţii, dacă situaţia de la moţiune se păstrează şi la formarea noului Guvern, PSD şi ALDE au pierdut majoritatea şi au nevoie, ca şi la moţiune, de ajutorul unui partid sau al unui conglomerat aşa cum este grupul minorităţilor naţionale (18 parlamentari).

De partea cealaltă, PNL şi USR, partidele de dreapta nu pot forma majoritate parlamentară decât dacă obţin sprijinul ALDE sau UDMR, lucru greu de realizat într-o perioadă atât de scurtă şi fără un impuls major pentru a constitui o alternativă la guvernare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici