Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit Emblema de Onoare a Armatei României

Foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit, miercuri, din partea ministrului Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, Emblema de Onoare a Armatei României, eveniment urmat de aprinderea "Flăcării eterne", în memoria eroilor căzuţi în teatrele de operaţiuni.

634 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit Emblema de Onoare a Armatei României

Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit Emblema de Onoare a Armatei României (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

După ce a primit distincţia, fostul preşedinte Ion Iliescu a evocat momentele care l-au legat cel mai puternic de Armata Română, "zilele şi nopţile fierbinţi ale lui Decembrie 1989".

El a arătat că atunci a văzut o dată în plus ce înseamnă o armată în viaţa unui stat.

Iliescu a subliniat că victoria Revoluţiei s-a bazat şi pe sprijinul Armatei care s-a alăturat poporului.

Potrivit afirmaţiilor sale, există o conştiinţă a Armatei Naţionale de a fi în slujba poporului său şi de a sluji interesele ţării.

Fostul preşedinte Emil Constantinescu a menţionat că Armata este un garant al independenţei şi libertăţii.

El a adus un omagiu celor care au înfrunat pe câmpul de luptă inamicii din al Doilea Război Mondial şi care au înfruntat greutăţile tranziţiei cu bărbăţie şi curaj.

Pe de altă parte, Constantinescu a mulţumit celor care în timpul mandatului său au înţeles şi au aplicat proiectul de reformare a Armatei, chiar dacă acesta prevedea reduceri de personal.

"Armata trebuie să fie mai mult decât un factor de apărare, un simbol naţional, într-un moment de derută morală", a opinat fostul preşedinte.

În cadrul ceremoniei, ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobritoiu, a declarat că este o onoare pentru această instituţie să se plece cu recunoştinţă în faţa bărbaţilor de stat care au conferit Armatei prin actul lor executiv tot ce a avut nevoie.

Ministrul a arătat că cei doi preşedinţi au sprijinit Armata în momente grele ale preaderării la NATO şi suferinţele pierderilor din teatrele de operaţii.

Potrivit lui Dobriţoiu, instituţia Armatei trebuie să se deschidă echilibrat către toţi factorii politici care i-au condus destinele.

La eveniment, care a avut loc la sediul MApN, au asistat ataşaţi militari, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, şefi ai categoriilor de forţe din Statul Major General, veterani de război, foşti miniştri ai Apărării - Constantin Dudu Ionescu, Gheorghe Tinca, Niculae Spiroiu şi fostul consilier în Administraţia Prezidenţială pe probleme de securitate şi apărare Constantin Degeratu.

În continuare, cei doi foşti preşedinţi şi ministrul Apărării au luat parte la ceremonia aprinderii "Flăcării Eterne" în memoria celor 23 de eroi căzuţi în ultimii zece ani în teatrele de operaţii internaţionale.

Flacăra a fost aprinsă de sergent major în rezervă Ionuţ Claudiu Butoi, rănit în Afganistan în 2008, de sergent în rezervă Daniel Porumb, rănit în Irak în 2007, de plutonier major Vasile Zbîncă, rănit în Afganistan în 2010 şi plutonier major Valerică Stăniceanu, rănit în Afganista în 2006.

Torţa cu care aceştia au prins "Flacăra Eternă" a fost înmânată celor patru de un militar din cadrul Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazu", care, alături de colegii săi, a dat onorul la acest eveniment.

La ceremonie a participat Fanfara Armatei.

Foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au depus o coroană de flori alături de plachetele aurii pe care sunt scrise numele celor 23 de militari căzuţi la datorie.

Mai mulţi copii care au participat la eveniment au aşezat flori lângă numele eroilor căzuţi în teatrele de operaţii internaţionale.

La sfârşitul ceremoniei, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au dat mâna şi s-au întreţinut cu militari răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici