Ion Iliescu: Trecerea SPP la MAI nu face decât să genereze polemici. Să nu confundăm instituţia, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc

Fostul preşedinte Ion Iliescu intervine în scandalul în care este implicat Serviciul de Protecţie şi Pază şi spune că politicienii nu trebuie să confunde instituţiile cu oamenii care la un moment dat le conduc, susţinând că trecerea SPP la MAI doar ar genera polemici.

1880 afișări
Imaginea articolului Ion Iliescu: Trecerea SPP la MAI nu face decât să genereze polemici. Să nu confundăm instituţia, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc

Ion Iliescu: Trecerea SPP la MAI nu face decât să genereze polemici. Să nu confundăm instituţia, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc

"Am remarcat în aceste zile o polemică în spaţiul public, al cărei obiect îl reprezintă activitatea Serviciului de Protecţie şi Pază. Regret că această polemică priveşte o instituţie de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înfiinţarea ei, şi care s-a comportat ireproşabil în toţi aceşti ani, îndeplinindu-şi sarcinile fixate prin lege cu profesionalism şi abnegaţie, indiferent de contextul politic sau social. De altfel, activitatea Serviciului a fost apreciată şi de partenerii noştri, fie că este vorba de oaspeţi ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici şi ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecţia SPP. În cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproşuri în legătură cu unul sau altul dintre aspectele activităţii SPP, şi cred că există probleme din această cauză, ei trebuie să acţioneze instituţional, în acord cu cadrul constituţional şi legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT. Să nu confundăm instituţia, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gândi şi acţiona a generat multe probleme în trecut, şi va genera şi acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituţii. Există suficiente mecanisme instituţionale pentru a rezolva asemenea situaţii. Să fie folosite, transparent şi cu bună-credinţă", scrie fostul preşedinte Ion Iliescu, pe blogul său.

Fostul preşedinte contestă o posibilă trecere a Serviciului de Protecţie şi Pază în subordinea Ministerului de Interne.

"Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului faţă de CSAT şi din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlament oferă o garanţie privitoare la nepolitizarea activităţii sale. Trecerea SPP în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic. Dacă toţi cei care controlează activitatea SPP acţionează conjugat şi coerent pentru creşterea încrederii în instituţii şi în lege, se pot evita astfel de situaţii, care nu servesc interesul public", mai spune Iliescu.

Premierul Viorica Dăncilă şi toţi miniştrii din Cabinetul său au renunţat, imediat după învestire, la protecţia Serviciului de Protecţie şi Pază, în contextul acuzaţiilor liderului PSD Liviu Dragnea la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu de implicare în politică.

În susţinerea lui Dragnea a venit şi Paul Stănescu, vicepremier, care spune că a fost abordat de o persoană care i-ar fi transmis mesajul lui Pahonţu, prin care îi promitea chiar şefia PSD, după ce Liviu Dragnea va fi "executat".

Vineri, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis să renunţe la serviciile SPP. Acesta afirmase anterior că SPP ar trebui să fie parte a unui serviciu de pază şi ordine, coordonat de Ministerul de Interne şi care să fie în subordinea guvernului.

”După părerea e o anomalie. Nu cred că în alte ţări serviciul de pază şi protecţie funcţionează sub preşedinte. Acest serviciu ar trebui să facă parte din ansamblul structurilor care asigură paza şi ordinea şi cel mai normal şi cel mai firesc ar fi să se găsească sub umbrela Ministerului de Interne”, a spus Tăriceanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici