Jurişti, medici, parlamentari şi foşti jurnalişti vor să devină primari în Oltenia

Zeci de candidaţi s-au înscris în cursa pentru funcţiile de primari în reşedinţele de judeţ din regiunea Oltenia, printre aceştia fiind politicieni vechi, dar şi medici sau foşti jurnalişti.

821 afișări
Imaginea articolului Jurişti, medici, parlamentari şi foşti jurnalişti vor să devină primari în Oltenia

Jurişti, medici, parlamentari şi foşti jurnalişti vor să devină primari în Oltenia (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Mediafax Foto)

Craiova: O femeie şi nouă bărbaţi candidează la Primărie

Singura femeie care şi-a depus candidatura este Lia-Olguţa Vasilescu, primarul în funcţie al Craiovei, aceasta candidând din partea Partidului Social Democrat (PSD), partid al cărui vicepreşedinte este. Olguţa Vasilescu este cercetată, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în libertate pentru luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani. Primarul Craiovei a petrecut o noapte în arestul Poliţiei Capitalei, apoi a fost plasat în arest la domiciliu, pentru ca, în cele din urmă, Curtea de Apel Bucureşti să dispună, definitiv, cercetarea Olguţei Vasilescu în libertate. Pentru PSD Craiova şi Lia Olguţa Vasilescu au semnat, pe listele de susţinere a candidaturilor, liste comune PSD- UNPR, aproximativ 40.000 de craioveni.

Partidul Naţional Liberal (PNL) îl are drept candidat la primăria municipiului pe fostul fotbalist Pavel Badea, în prezent consilier local şi director al Clubului Sportiv Universitatea Craiova. Pavel Badea a fost recent în atenţia publică după ce, în timpul unei şedinţe de partid, a fost înregistrat de unul dintre colegi în timp ce condiţiona înscrierea liberalilor pe lista de candidaţi pentru consiliul local de achitarea sumei de 500 lei, înregistrarea audio fiind făcută publică pe internet.

Un profesor de fizică, Mircea Năstase, este candidatul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) la Primăria Craiova. Acesta a fost director al Colegiului Naţional „Elena Cuza” din Craiova, timp de mai mulţi ani.

Din partea Partidului Mişcarea Populară candidează la funcţia de primar al Craiovei, Gelu Vişan, fost deputat PDL în legislatura 2008-2012, dar şi deputatul Florentin Gust, din partea Partidului Social Românesc (PSRo). El a fost membru PSD, dar a fost exclus după ce a început să lucreze la construcţia PSRo, partid al cărui preşedinte este naşul său, Mircea Geoană.

Doi foşti membri ai PNL s-au înscris şi ei în competiţia electorală. Este vorba de Horaţiu Buzatu, care a înfiinţat primul partid local – Mişcarea Liberală şi Dan Cherciu, fost consilier local, care candidează susţinut de partidele M10 şi PNŢCD. Dan Cherciu a părăsit PNL în urma sondajului realizat de partid pentru desemnarea candidatului la Primăria Craiova, sondaj care l-a plasat pe locul al treilea. Tot atunci a demisionat şi din Consiliul Municipal.

Arthur Andriţoi, fost jurnalist, este un alt pretendent al funcţiei de primar al Craiovei. Are doar 30 de ani şi candidează independent, dar susţinut de Partidul Naţional Democrat. În cursă se mai află şi consilierul local Ion Pană şi Constantin Miereanu, pensionar, fost angajat al Serviciului Disciplina în Construcţii al Primăriei Craiova.

Şerban Bica, un om de afaceri din oraş, a încercat şi el să candideze, însă a depus la Biroul Electoral o listă cu numai 67 de semnături de susţinere, în contextul în care ar fi avut nevoie de peste 3.000 de semnături.

Olt: Opt candidaţi la Primăria Slatina

Şapte reprezentanţi ai unor formaţiuni şi alianţe politice şi-au depus candidaturile pentru Primăria Slatina. Acestora li se adaugă medicul Livia Teleu, care intră în cursă din postura de independent. Livia Teleu, medic în cadrul Compartimentului de Chirurgie Toracică al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a fost primul candidat care şi-a depus dosarul pentru cursa electorală, ea nefiind susţinută de niciun partid politic.

A doua candidatură la Biroul Electoral de Circumscripţie Slatina a fost a juristului Stelian Sima, care candidează din partea Alianţei pentru Schimbare Olt.

Mişcarea Populară îl are drept candidat la Primăria Slatina pe Cosmin Florescu, fost angajat în sistemul bancar şi fără o activitate politică până în prezent. Candidatura sa a surprins pe toată lumea şi a venit într-un moment în care organizaţia judeţeană a MP s-a scindat: fostul preşedinte, Marian Vasile, a plecat la PNL cu mai mulţi membri ai partidului, dar şi cu Victor Iacobescu, cel care fusese anunţat drept candidat la Primăria Slatina, de aproape un an.

ALDE merge în alegerile locale pe mâna actualului viceprimar al Slatinei, Cristian Bircea. Fost director în cadrul Companiei de Apă Olt, Bircea a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate deoarece, în acelaşi timp, ocupa şi funcţia de consilier municipal. În urmă cu două luni, viceprimarul a avut câştig de cauză în procesul cu ANI, decizia Curţii de Apel Craiova nefiind, însă, definitivă.

Candidatul PSD la Primăria Slatina este deputatul Emil Moţ, preşedinte al organizaţiei municipale. Înainte de a fi parlamentar, Moţ a fost secretar de stat în Ministerul Mediului şi director al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.

Liberalii l-au desemnat drept candidat la primărie pe Marius Bălaşa, după o competiţie internă, desfăşurată la sfârşitul anului trecut. Desemnarea lui Bălaşa a generat un scandal în interiorul PNL Slatina, ceilalţi pretendenţi la candidatură acuzând „trucarea sondajului”. Cu toate acestea, Marius Bălaşa a fost confirmat de conducerea centrală a PNL, la evenimentul de lansare a candidaturii sale fiind prezenţi cei doi copreşedinţi ai liberalilor, AAlina Gorghiuşi Vasile Blaga.
Marius Bălaşa este director în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, funcţie din care s-a suspendat după ce a fost desemnat drept candidat la PNL la Primăria Slatina. Profesor de volei, el a fost anterior director al Liceului cu Program Sportiv Slatina şi inspector şcolar general al ISJ Olt.

Candidatul UNPR la Primăria Slatina este consilierul local Cosmin Ciorei. Consilier al secretarului de stat în Ministerul Educaţiei, Emil Albotă, Ciorei ia parte la prima bătălie politică importantă, după ce şeful său de la MECS a renunţat să se înscrie în cursa electorală.

Şi Partidul România Mare are candidat la Primăria Slatina. Acesta este preşedintele interimar al filialei municipale, Cristian Bughea, fost jurnalist în perioada anilor ’80-’90. Speranţele lui Bughea se leagă, însă, de câştigarea unui loc de consilier municipal, fiind primul pe lista depusă de partid.

Mehedinţi: Cinci candidaţi pentru primăria Drobeta Turnu Severin

Cinci candidaţi s-au înscris la Biroul Electoral Municipal din Drobeta Turnu Severin pentru funcţia de primar al oraşului.

Actualul primar, Constantin Gherghe (UNPR), a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat, ci să îl susţină pe social-democratul Marius Screciu, fost viceprimar al Severinului.

Partidul Naţional Liberal îl are drept candidat la funcţia al Severinului pe Daniel Cîrjan, preşedinte a organizaţiei municipale a partidului, şi care ocupă în prezent funcţia de viceprimar al oraşului, în timp ce fostul viceprimar Romulus Vâlcu, consilier local, candidează la funcţia de primar în Drobeta Turnu Severin, din partea ALDE. În 2011, acesta a fost acuzat că, împreună cu fratele său, a fost implicat într-un scandal care a avut loc într-un local din oraş, agresând fizic fiul unui om de afaceri din Severin. Vâlcu a fost amendat cu 200 lei, de poliţie, pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi i s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvâşirii infracţiunilor de lovire şi alte violenţe.

Gabriela Dobrotă este singura femeie candidat la primăria Severin. Dobrotă este manager de criză şi candidează din partea Partidului Mişcarea Populară. Pentru funcţia de primar în municpiului Drobeta Turnu Severin şi-a mai depus candidatura şi Constantin Croitoru, din partea Partidului România Mare.

Gorj: 13 candidaţi în cursă pentru primăria municipiul Târgu-Jiu

Sub sigla PSD va candida Florin Cârciumaru, actualul edil, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului. Acesta a fost validat de către Biroul Permanent Naţional şi va candida pentru al cincilea mandat în municipiul-reşedinţă de judeţ.

PNL l-a desemnat pentru Primăria Târgu-Jiu pe Octavian Lupulescu, fostul şef al Serviciului de Acţiuni Speciale, în urma rezultatelor unui sondaj intern, comandat de liberali. Înainte de a intra în politică, Lupulescu a fost, pe o perioadă de aproximativ 10 ani, şef al Serviciului de Acţiuni Speciale, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Gorj (în perioada 2001-2011), după ce înainte a fost ofiţer şi şef de grup de protecţie la Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP), timp de 11 ani, în perioada 1990-2001.

În anul 2012, Octavian Lupulescu a ocupat funcţia vicepreşedinte la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, cu rang de subsecretar de stat. Lupulescu s-a înscris în PNL 2011, iar în 2012 se afla în cărţi pentru funcţia de prefect al judeţului, însă acest lucru nu s-a concretizat.

Partidul Socialist Român încearcă să atragă voturile cu un profesor de matematică, Bogdan Constantin. Acesta predă la Colegiul Tehnic Ion Mincu din Târgu-Jiu şi s-a înscris în partid în urmă cu câteva luni. Are 43 de ani, este căsătorit şi are un copil.

În cursa pentru postul de primar în Tg-Jiu s-au mai înscris: Vlaicu Popa Marius Eremia (UNPR), Eduard Ion Lădaru (Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor), Marian Rotaru (Partidul Social Românesc), actual edil în comuna Leleşti, Oprea Ramona Daniela (Partidul Ecologist Român), medic în Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, fostul prefect de Gorj Liviu Vasile Andrei, din partea Partidului Mişcarea Populară şi Matei Catrinoiu ( PNTCD), Dumitru Anghelescu (Partidul Naţional Democrat), Robert Bugă (Partidul România Unită), Nicolae Costinel State (Partidul Mişcarea Liberală).

Lui Augustin Florin Vasile Oproiu, din partea Partidului Dreptăţii Sociale, i-a fost respinsă candidatura, întrucât nu a avut numărul necesar de semnături de susţinere prevăzut de lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici