Klaus Iohannis: Suntem pregătiţi pentru poziţionarea grupului de luptă NATO în România

  • Preşedintele Klaus Iohannis spune că România este pregătită să găzduiască un grup de luptă NATO.
  • El precizează că a discutat subiectul şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
  • Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze prezenţa militară în centrul şi sud-estul Europei, anunţa şeful NATO.
1157 afișări
Imaginea articolului Klaus Iohannis: Suntem pregătiţi pentru poziţionarea grupului de luptă NATO în România

„Am discutat cu preşedintele Macron, în marja întâlnirii de aseară, şi această chestiune. Rămânem implicaţi. Franţa îşi doreşte în continuare să fie naţiune cadru. Noi ne dorim în continuare ca acest grup de luptă să fie poziţionat în România. Şi da, pot să vă spun că noi suntem pregătiţi. Ştim unde va fi poziţionat acest grup, însă acest grup de luptă încă nu este aprobat formal la nivel NATO, însă suntem optimişti”, spune Klaus Iohannis.

El şi-a exprimat convingerea că Aliaţii vor agrea acest format.

„Discuţiile se vor purta în această primăvară şi în final, când totul va fi rezolvat şi clarificat, vom putea să facem şi declaraţii publice despre cine participă, unde vor fi poziţionaţi şi alte detalii interesante pentru publicul din România, dar chiar acum încă nu”, conchide şeful statului.

Alianţa Nord-Atlantică intenţionează să consolideze prezenţa militară în centrul şi sud-estul Europei, inclusiv prin poziţionarea unui grup de luptă în România, a afirmat miercuri secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Am ordonat suplimentarea prezenţei, dar este mai mult o reacţie imediată la actuala criză, problema cealaltă este dacă vom avea ajustări pe termen mai lung. Nu a fost luată o decizie finală. Când am fost în vizită în România, vinerea trecută, ei sunt pregătiţi să găzduiască un grup de luptă, Franţa este pregătită să îl comande şi toţi ceilalţi aliaţi au exprimat voinţa de a participa. Există o voinţă puternică, există disponibilitate, dar decizia finală nu a fost încă luată, o vom lua în funcţie de sfaturile comandanţilor militari. Nu va fi neapărat ca în cazul grupurilor de luptă din ţările baltice, dar se bazează pe acelaşi concept, forţe multinaţionale NATO în est”, spunea Stoltenberg.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici