- Home
- Politic
- BRUXELLES, (14.04.2015, 19:17)
- Corespondenţă De La Trimisul Mediafax La Bruxelles
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Putem vorbi de ridicarea MCV când Parlamentul va admite cererile de ridicare a imunităţii
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Bruxelles, că se va putea vorbi despre eliminarea MCV în momentul în care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunităţii şi când nu vor mai fi propuneri de limitare a competenţelor instituţiei pe care o conduce.
Urmărește
1254 afișări
Kovesi: Putem vorbi de ridicarea MCV când Parlamentul va admite cererile de ridicare a imunităţii (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)
Întrebată dacă din perspectiva DNA trebuie continuată monitorizarea pe justiţie, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat: "Din perspectiva DNA, pot să vă spun că faptul că în fiecare an are loc o analiză obiectivă a datelor statistice este, de fapt, un obiect util în a ne stabili noi priorităţi, în a lua măsuri în ceea ce priveşte evoluţia pozitivă a instituţiei noastre. MCV a fost un instrument extrem de util în obţinerea unor progrese în sistemul de justiţie. Având în vedere aceste premise, cred că acest mecanism trebuie să continue".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
-
De ce au fost anulate alegerile? CCR motivează decizia
-
Călin Georgescu, prima reacţie după decizia CCR: O lovitură de stat oficializată / Sistemul corupt din România a făcut pact cu diavolul / Tot mapamondul ştie ce se întâmplă în România. Lucrurile nu vor rămâne aşa
-
BREAKING NEWS OFICIAL! CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale / Alegerea preşedintelui României va fi reluată în integralitate / Reacţiile politicienilor
Kovesi a adăugat că mecanismul ar putea fi extins şi la celelalte state membre, raportul anticorupţie dat publicităţii anul trecut clasând România între primele cinci ţări din Europa în ceea ce priveşte rezultatele în lupta cu corupţia.
Evaluarea MCV "nu are de ce să ne îngrijoreze, nu are de ce să ne încurce, ci, dimpotrivă, poate să rămână în continuare un instrument util", a spus procurorul şef al DNA, după ce a participat, la Comisia pentru Control Bugetar din Parlamentul European, la o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Întrebată cât timp ar mai fi nevoie de MCV, Kovesi a spus: "În momentul în care o să avem cereri de ridicare a imunităţii admise de Parlament, în momentul în care n-o să ne mai trezim cu diverse propuneri de limitare a competenţelor Direcţiei sau de eliminare a unor instrumente utile în activitatea procurorilor, atunci putem să vorbim şi de ridicarea MCV. Dar până avem astfel de situaţii, nu cred că progresele sunt ireversibile în România".
Citeşte şi:
Oficial CE: România înregistrează progrese în cadrul MCV. Eforturile trebuie să continue
Citeşte şi:
Macovei, către CE şi politicieni: Încercaţi să nu opriţi MCV, nu e în interesul României şi Bulgariei
Citeşte şi:
Cazanciuc în PE, la audierile privind MCV: România a depăşit etapa reformei sistemului judiciar
Referitor la intervenţia sa din Comisia pentru Control Bugetar, Laura Codruţa Kovesi a precizat că a prezentat evoluţia instituţională a DNA din ultimii opt ani şi a arătat progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt.
"Am amintit în cadrul discuţiei câteva elemente cheie cu privire la anumite interferenţe în activitatea cu lupta anticorupţie, şi anume încercarea de a modifica anumite legi, încercarea de a demite din funcţii de conducere anumiţi procurori şi faptul că toate aceste încercări au fost oprite datorită intervenţiei societăţii civile din România, dar şi poziţiei luate de instituţiile europene, în special de Comisia Europeană şi Parlamentul European, precum şi ambasadele occidentale la Bucureşti", a mai spus procurorul şef al DNA.
Comisia pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European a organizat, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, raportor fiind europarlamentarul Monica Macovei. Scopul audierii este de a permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate".
La audieri au participat secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.
Citește pe alephnews.ro: Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Macovei, către CE şi politicieni: Încercaţi să nu opriţi MCV, nu e în interesul României şi Bulgariei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Se anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizie fără precedent din partea CCR / În Diaspora, se votează deja pentru turul 2
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Cine va fi președintele României după ce expiră mandatul lui Klaus Iohannis. Ce se întâmplă după 21 decembrie 2024
CANCAN.RO
Singurele 4 PĂCATE din cauza cărora preoții creștin-ortodocși nu te primesc la Împărtășanie, potrivit părintelui Calistrat Chifan
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe