Legea care îi permite Guvernului să emită ordonanţe, în perioada vacanţei parlamentare, a fost promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanţei parlamentare, a informat Administraţia Prezidenţială.

777 afișări
Imaginea articolului Legea care îi permite Guvernului să emită ordonanţe, în perioada vacanţei parlamentare, a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare a fost promulgată de Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, a informat Administraţia Prezidenţială.

Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 18 decembrie, legea care abilitează Guvernul să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice în perioada vacanţei parlamentare.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020”, se arată în raportul comun al comisiei juridică şi de buget a Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege stabileşte următoarele domenii de reglementare pentru care se solicită abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, şi anume: Finanţe publice, Economie; Energie şi Mediu de afaceri; Lucrări publice, Dezvoltare şi Administraţie; Afaceri Interne; Transporturi, Infrastructură şi Telecomunicaţii; Sănătate; Cultură; Fonduri europene; Prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege

În cadrul dezbaterilor din comisie s-au introdus amendamente, astfel Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, dar nu înainte de încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020, să emită ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice, după cum urmează:

În domeniul financiar, Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptată ca lege organică; Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.109/2008, adoptată ca lege organică.

În domeniul Energiei, Economiei şi Mediului de Afaceri: Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost adoptată ca lege organică; Legea concurenţei nr.21/1996 a fost adoptată ca lege organică; Legea nr.11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale reglementează la art.5 fapte care constituie infracţiune.

În domeniul Transporturi, Infrastructură şi Telefomunicaţii: Ordonanţa Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.424/2002, adoptată ca lege organică.

În domeniul Culturii, se propune completarea domeniilor de abilitare cu un nou domeniu privind modificarea şi completarea OUG nr. 42/2019, pentru asigurarea unei aplicări eficiente şi desfăşurarea în bune condiţii a Programului cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

Camera Deputaţilor a fost for decizional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici